Kérem Várjon!
Hírek
Művészet és bor három tételben
Novák Barna
2019 szeptember 09.

Az egri Ostoros Családi Pincészet Soltész prémium borcsaládja szeptember 3-án, kedden mutatkozott be a Gundel étterem Erzsébet termében három csodálatos borral. A különleges borokhoz különleges címkék is készültek, amelyeket maga a művész, Bukta Imre, Munkácsy-díjas festőművész mutatott be. 

A bevezetőben Soltész Gergő, a borászat vezetője ismertette a pincészetet, amely már több mint ötven éve készít bort az egri borvidéken. A 170 hektáros birtokon fehér és kékszőlőket egyaránt termesztenek. Filozófiájuk két alappillére a minőség és a kiváló ár-érték arány. A már jól ismert és kedvelt Ostoros borok mellett igyekeznek újdonságokkal is piacra lépni, így most Soltész márkanév alatt prémium kategóriájú vörösborok kerültek forgalomba, amelyek kizárólag a legjobb évjáratokból készülő dűlőszelekciók vagy hordóválogatások. Ennek a sorozatnak a három legfontosabb, most debütáló tétele a Kékfrankos, a Delelő és az Egri Bikavér Superior.

A különleges borokhoz különleges címkék is készültek, amelyeket maga a művész, Bukta Imre, Munkácsy-díjas festőművész mutatott be. A Kékfrankosra a Korcsolyázó cigánylány képe került, mintegy azt sugallva, hogy ez a bor minden körülmények között fogyasztható (akár még korcsolyázás közben is). A cuvée-re a borházasítás nevét is adó Delelő című festmény került, amelyen zöld réten pihenő tehenek árasztanak igazán bukolikus idillt: ehhez a borhoz bizony le kell ülni. A Bikavér superior boron pedig Béla bácsi biciklizik piros melegítőben a kivágott fák között elejtett fácánnal. A Béla fácánnal kép, amelyet eredetiben is meg lehetett tekinteni a kóstolón, mindenkinek hamar belopta a szívébe magát, és vitathatatlanul a pincészet ikonikus képévé vált.

A borokat Herczeg Ágnes, borakadémikus mutatta be azokkal az ételekkel együtt, amelyeket a Gundel étterem szakácsai készítettek a borok mellé. 

Egri Kékfrankos 2015

A 100% kékfrankosból készült bor egri és ostorosi területekről származó szőlőkből készült. Az érlelés 5 és 20 hektoliteres fahordókban történt, 12 hónapon keresztül. A tétel hordóválogatás: a két-két legszebb, legkomplexebb fejlődést mutató 5 és 20 hektoliteres hordó került összeházasításra. Az eredmény egy rendkívül elegáns kékfrankos lett, amely sokoldalúan párosítható különféle ételekhez is. Mi a bemutatón sült kápiapaprika krémlevessel és füstölt mangalica sonkával kóstoltuk.

Egri Bikavér Superior 2016

Kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc házasításából készült ez a superior bikavér. Különlegessége, hogy a szőlőfajták egyszerre lettek szüretelve a Pajados dűlőn (2016. október 10-én) és egyben is kerültek feldolgozásra. Az érlelés 225 literes másod-, harmad és negyedtöltésű hordókban történt 16 hónapig (magyar, francia és amerikai hordókban). Az eredmény egy igazán gyümölcsös, mégis feszes, komplex bikavér lett, ami testes, mégis elegáns gasztrobor, amely vörös húst kíván maga mellé. Mi pirosbogyós gyümölcsös őzgerinccel és barbecue sertés oldalassal fogyasztottuk. 

Delelő Cuvée Superior 2016

A Delelő 60% cabernet sauvignon, 30% merlot és 10% zweigelt házasítása, amelyben a cabernet sauvignon 225 literes új magyar tölgyfahordókban érlelődött 14 hónapig, a merlot és a zweigelt pedig kizárólag acéltartályban, hogy megőrizze a fajták gyümölcsös jegyeit. Sikerült is neki: komplex, harmonikus bor lett. Hozzá a pácolt marha carpaccio éppolyan jó párosítás volt, mint a feketerdő csokoládétorta.

A bemutató végén felszólalt Ipacs Géza is, aki a festményekből a remek címkéket és magát az új Soltész-arculatot tervezte, sőt egy rögtönzött performance keretében, ahol a képen szereplő Béla bácsihoz hasonlóan piros melegítőbe öltözött a borász, a festő, a borszakértő és a tervező, az eseményt igazán felejthetetlenné varázsolta.

Művészet és bor nemes találkozása volt ez a délelőtti Soltész prémium borbemutató, amely itthon a maga nemében egyedinek mondható. Ma ugyanis nem csak három bort kóstolhattunk, hanem három bort három tételben. „Szeretem Bukta Imre képeit. Imre szereti a borainkat. Így ennek az együttműködésnek mi ketten biztosan örülünk.” – szerepel a palackok hátoldalán Soltész Gergő hitvallása. Megnyugtathatjuk mind a borászt, mind a művészt, hogy ennek az együttműködésnek még nagyon sokan fognak örülni és várni a folytatását!

Legolvasottabb
Legfrissebb