Kérem Várjon!
Cikkek
Még délebbre, a határon túl
Szurdok Fesztivál, Hercegszőlős-Vörösmart
zoranka
2009 június 05.

A jövő hetet nem lesz könnyű túlélni, gondolkodom így magamban, miközben igyekszem beprogramozni az időmet. Hétfőn a Pannon Borrégió TOP 25 borát választja ki a szakértő zsűri, de kedden már kezdődik egy vadonatúj fesztivál, a Surduk Festival, avagy Szurdok Fesztivál a határ horvát oldalán fekvő Baranyában. Ha kedden még nem is, de csütörtökön és pénteken ott a helyünk. Nekem főleg, elvégre az ősök hagyatékát kötelesség megőrizni.

A bor és kultúra ötvöződésével létrejött fesztiválok közül a tavalyi első Ördögkatlan nagyon kis szimpatikus volt, minden félszegségével és kezdeti nehézségeivel együtt. A másodikat már sokkal jobbra ígérik, miközben a határ túloldalán is szárnyait bontogatja egy új kezdeményezés. A Szurdok Fesztivál Baranya horvát oldalán, Pécstől alig 80 kilométerre szerveződik, de természetesen erről az oldalról is sok művész csábul át alkotásaival, zenéjével. Mi meg igyekszünk ott lenni, mert kóstoltunk már néhány vörösmarti bort. Nem is kellene részletezni, megérdemlik az újabb kóstolást.

Ha belemerülünk az egyéni motivációkba, úgy be kell vallani, sőt büszkének kell rá lenni: őseim egy része bizony a baranyai háromszög falvaiban élte életét, sok rokon most is ott él, egynehány még borászkodik is. Kicsit úgy kellene oda menni, mintha hazajárnék, de hogy mégsem így van, annak oka talán az a háború, amely feldúlta az otthonokat és elszakította a családokat egymástól. Éppen ezért sokszoros öröm, hogy bor és művészet költözik be legalább néhány napra ezekbe az otthonokba, élet a pincesorokba, zene és ének és teli poharak koccintása.

Azt gondolom, túl közel élünk ezekhez a falvakhoz, ezekhez az emberekhez, hogy ne vegyük észre, mennyi kincset őriznek még mindig. Most nem beszélek néprajzról (lesz arról is szó pedig), nem beszélek nyelvről és nyelvjárásokról (pedig ízes beszédet találni), de beszélek a borról, mert hozzám mégiscsak az áll legközelebb.

Nem lehet úgy, hogy nem kóstolunk meg egy olaszrizlinget, grasevinát, figyeljük meg mire képes itt a tramini, nem tévednek a szürkebaráttal sem. Igen, főleg fehéreket találunk erre, pár kilométerre Villánytól. Meglepően szép, tartalmas, izgalmas fehéreket. Lehet tradicionális vagy már újvilági, lehet Josic vagy Gerstmajer, csontszáraz vagy az ottani ízlésnek jobban megfelelő félszáraz, megtalálhatjuk a nekünk valót. Találjuk meg, csak ennyit mondhatok!

Amire külön felhívom a figyelmet: június 11-én, csütörtökön 17 órától Baranyai borvásár a hercegszőlősi strandon, Végh Andor és a Zengő is fellép, majd 21 órától a tradicionális vajdasági tamburazene nagy öregje, a legnépszerűbb énekes, Zvonko Bogdan (képünkön) lép fel.

Másnap, pénteken, június 12-én 17 órától nyitott pincék Csúzán, Vörösmarton, Karancson, Kőn, Sepsén és Hercegszőlősön. Este 19 órától a csúzai Piros Csizmában Balogh Kálmán és a Gypsy Cimbalom Band lép fel, majd 21 órától a vörösmarti Katolikus szurdokban Teta Liza, Andrija Maronic, Paniks, Wéber Kristóf, Koloritam koncertek.

Mi ott leszünk, ha bárkinek információ kell, elér bennünket e-mailben!

A részletes program és plakát, valamint szálláslehetőségek és pincecímek kattintásra letölthetőek.

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programok
Programajánló
2021. Január
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
2021. 01. 25. 20:00 - 21:00
Zoom Pécs, Online
26
27
2021. 01. 27. 19:00 - 20:00
Zoom Pécs, Online
28
29
30
31