Kérem Várjon!
Cikkek
Mangó az ajkain
Andor eszik: Mangó Étterem, Ajka
W. Hollósi Dániel
2009 augusztus 24.

Lelkünk csupaszon: amíg be nem léptünk az ajkai Mangó Étterem kellemesre légkondicionált étkezőjébe, volt egy sanda gyanúnk, hogy tiltott szerelmet űznek a házban. Aztán még rosszul is érezzük magunkat az oktalan pesszimizmusért, de a négyemeletesek között működő étterem látványát elsőre nem tudtuk más tevékenységgel összekapcsolni.

Én azért szégyellem magam a vén kéjenc Andor helyett is, aki arcán önelégült, kaján vigyorral fogadja a pincér köszönését. Hamarabb térek észhez, pincérünket nem akárhonnan szalajtották, fiatal(os) kora ellenére már egy tapasztalt főúr eleganciájával kezeli a vendéget. Mire a textilszalvétás, szemnek kedvesre terített asztalunkhoz kísér minket, minden rossz érzésünk szertefoszlik. Mert a rendes teríték hajh Pécsett nemhogy Kertvárosban, de a belvárosban is sok helyen misztikus ködbe burkolózó valami, amiről már hallani hallott mindenki, de látni (nemhogy reprodukálni) nem sikerült. Itt a panelvárosban meg szelíden tiltakoznak, mikor a széles merítésű, de szűk borlapról rozét rendelünk, s megelégednénk a két bordeaux-i pohárral, de hát hogyne hagynánk a tulipánformájúra cserélni.
 

A kezdeti örömet Andor csírájában igyekszik elfojtani, Tatár beefsteak-et (2480 Ft) rendel pirítóssal, csinos halomban. A nyári melegben sok helyen hasgyilkos szalmonellakufár előétel böcsületes adag, a kiteljesedést talán csak a mezei toast kenyér gátolja. Az étlap széles választékot kínál, félünk sokat markol, de a Ököruszályleves gazdagon,tormás húsgombóccal, zöldségekkel és palacsinta metélttel (720 Ft) maradék kételyeinket is eloszlatja. Bár hátul a szánkban elúszik az ízesítő, éppen csak kiszúrjuk. Mert került anyag a levesbe rendesen, a palacsintát frissen sütötték és metélték bele, a tormás húsgombóc pedig egészen megható meglepetés.

Ha már Andor miatt felrúgtuk a sorrendet, a szárnyasok közül rendelünk a továbbiakban. A libamájjal és aszalt szilvával töltött bundázott pulykamell filé áfonyás barnamártáson házi nudlival (2180 Ft) megmutatja, hogyan kell nagy adagot ízlésesen tálalni (hogy fel se tűnjön). A tál azonban nem működik olvasztótégelyként, mi is csak abba tudunk belekötni, hogy az aszalt szilva elnyomja a májat, a barnamártásból meg kilóg az áfonya, de a takaros halmokba rendezett, barnára hirtelen kisütött házi nudli aztán megér egy misét, ajánlott akár magában is.
 

Meg vagyunk hatva, de mivel csak itt figyelmeztetnek minket, hogy min. 20 perc az elkészítési idő, csak azért is Vajastésztában sült csirkemell filét rendelünk mézes-sáfrányos mártáson julienne zöldségekkel (1990 Ft). S látványban, méretben nincs szerénység most sem, a vajas tészta finoman öleli körbe a puhára és meglepően ízesre sütött csirkét. A mártásban ázó, geometriai alakzatba rendeződő zöldségek teszik teljessé a képet, mégis a végére kicsit émelyítő, és hát a méz-sáfrány párbajt egyértelműen a kis bibék nyerik. A rumos diókrémmel töltött palacsinta, vörösboros erdei gyümölcsökkel és csoki öntettel (690 Ft) unalmas is lehetne, de hiába hozzák ki belőle a maximumot, inkább csak jól lakunk vele, és nem megyünk be hálálkodni a konyhára.

Vándor! Ha a 8-as úton nyugat felé megyel, bátran kanyarodjál le Ajkára Bakonygyepésnél, és a buszpályaudvar után ne ijedj meg a panelek között megbújó bordó háztól. Sziget ez, vagy oázis, itt mindenképpen, de nem kételkedünk, hogy a Mangó konyhája a sétálóutcákon is büszke lehetne magára.