Kérem Várjon!
Cikkek
"Lombos gesztenyefák alatt"
Fröccs-kalauz: Kioszk, Kultúrkert
szerk.
2010 augusztus 03.

Új sorozatot indítunk útjára a Pécsi Borozó online felületén. Pécsi vendéglátóhelyeken, kocsmákban és éttermekben keressük a jó fröccsöt és az ötfröccsös helyeket (lásd lentebb). Egyszerű, őszinte, jól áttekinthető gyűjteményt adunk majd közre, fröccs-kalauzt azoknak, akik hisznek eme borkoktélban.

Három dolog motivál minket: 1. szeretjük a fröccsöt, 2. kivennénk a részünket a fröccs népszerűsítéséből 3. úgy általában nehéz ügy rendes fröccsöt találni a városban. Pedig a szép az lenne, hogy viszonylag kis hibaszázalékkal bárhol tudjon inni jó áron jó fröccsöt az ember, ha betér valahova.

A helyzet az, hogy a szóda mellé most már nem (mindig) tablettás bor kerül, hanem az istentudja honnan származó, (magyarként eladott) koccintós a szupermarket alsó polcairól. Miközben újra divat lett a fröccs, s egyre kevesebb étteremből/kávézóból néznek már ki minket érte. A kocsmákba mégis nehéz szívvel megy be az ember, a szélesre tárt ajtajukkal (meg a rossz minőséggel) gyakran a kulturált alkoholfogyasztást zárják ki. A kocsmán kívül azonban a fröccs drága, pedig a jó fröccs ára nem magas, hanem éppen megfelelő.

A kompromisszumok nélküli fröccsözés megmarad otthonra, meg a pincékre. Ezeken a bensőséges helyszíneken viszont hiányzik a környezet, a szocializálódás lehetősége, de arra persze jó, hogy a hajnali szürkület festette konyhákban földalatti mozgalom alakuljon a jó fröccsért.

A tesztelt helyeken kifejezetten a fröccsöt nézzük, elsősorban a fehéret, a rozénak még rendezetlenebb a státusza, de ha van, persze szánkba vesszük azt is. Mivel a bor és a fröccs minősége gyakran változik, főleg a folyóboros helyeken, némi változékonysággal számolnunk kell, az igazságosság nevében azonban mindenhol csak egyszer kóstolunk.

A minősítéshez öt fokozatú skálát használunk, de ha a hely megkívánja, még egy fél pontot is hozzáteszünk. A következő értékek szerint osztályozunk (fontossági sorrendben): nézzük a bort és minőségét, a szódát, ezek árát, az összbenyomást (külcsín, kiszolgálás, hangulat), néha a saját impressziókat is.

Egyfröccsös:  csak kalandoroknak ajánljuk, esetleg önsanyargatásra, szakítás utánra, vagy vezekelni, ha rosszat tettünk. Rossz bor, kétes alakok, a higiénia hiánya, egyetlen erénye, hogy olcsó.

Kétfröccsös: nem biztos, hogy mindig ide fogunk járni, de érdemes próbálkozni. Változó minőség és kínálat, valami zavaró tényező mindig bekavar a nyugodt fröccsözésbe.

Háromfröccsös: nagyjából bármikor betérhetünk egy jó fröccsre, de akkor se csalódjunk, ha mégsem jön össze. Kultikus hely, sötétedés után is bátran látogatható. Akár lányokkal.

Négyfröccsös: már-már tökéletes, naponta járnánk oda, még ha a minőség ki is hagy néha. Jót és jó áron ihatunk itt. Tökéletes törzhelynek való.


Ötfröccsös: ilyen pedig van, és létezik (nem úgy, mint a százpontos bor). Legendás helyek, minőség és megbízhatóság, második otthon, ahol világmegváltó gondolatok születhetnek bennünk, ha nem vigyázunk. Bátran ajánljuk kicsiknek és nagyoknak.Kioszk Eszpresszó, Sétatér

Amikor bő száz évvel megépítették, akkor is azt a szerepet töltötte be a pécsi Kioszk, amire egy rendes, valamire való kioszk rendeltetett: nevezetesen központja volt a délutáni korzózásnak, szíve a sétánynak, vallomásoknak és örökre szóló, majd megszegett hűségfogadalmaknak. Központja volt ez térnek és közösségnek, örökös helye a vendéglátásnak.

Álmos vasárnap délután térünk be ide, s ami meglepő, alig találunk helyet a teraszon, de azért összejön egy szabad asztal. Pincéreink fáradt fiatalok, látszólag szívesebben lennének máshol, mondjuk a Balatonon, de szavunk nincs, azért az udvarias formát hozzák, igazából nem tudunk kötekedni. Az itallap ritka fajta, mert a minimum információk fel vannak tüntetve, tehát kitől és milyen folyóbort ihatunk. Van egyébként még fröccs szekció is, igaz három fajtás: kicsi, nagy és hosszúlépés. A szóda ára negyven per deci, ez viszont fröccsben eltűnik, legnagyobb örömünkre.

A félédes muskotályt meghagyjuk a kertvárosi lányoknak és unokás nagymamáknak, olasz kisfröccsöt kérünk, az alapanyagot az Arnold Pince szolgáltatja. A szóda hideg és pezseg, ahogy a nagykönyvben meg van írva, nagyapánk böfögött tőle mindig, amikor két kaszálás között belespriccelt a szájába. A bor jó fröccsbor, talán túl testes is, kitűnő folyóbor fajtajegyekkel és magas beltartalommal (alkohollal), kettő pont elég belőle, a harmadik már megviccelne. (Íze a Balaton parti lugasok késő nyárestéit idézi, épp csak fel tudtunk könyökölni az asztalra, úgy csapott meg hirtelen a kancsók párája, amit férfi rokonaink emelgettek.)

A Császár Pince cabernet rozéval nem volt szerencsék, már a tálcáról málnaszörp vigyorog ránk, ízben szétesett és oxidált, sütőalma, félbehagyott nagyon az anyag. Nyitva már egy ideje, nem kínálták ki a vendégeknek időben. Palackalja ez most, betévedő alkesznek jó, tisztességes fröccsivónak durva tréfa.

Számla
Olaszrizling: 130 Ft
Cabernet Rozé: 160 Ft
Kissfröccs: 150 Ft (egységár rozéra és olaszra)

Háromfröccsös (meg egy fél)
Kivételes hangulat, időutazás a platánfák alá, tisztességes bor tisztességes áron. Rozét meg bízzuk a szerencsékre.


Várfal Sétány és Kultúrkert, Szent István tér 17.

Ide sűrűsödik nyaranta a kultúra, vitathatatlanul az egyik leghangulatosabb és legeredetibb helyszín a városban. Pécs szívében meg afölött, park középen hangulatos terasszal, ahová visszakacsint a szőlődűlők mellől a szellemház. Betérünk, minden harmadik asztalnál ha ülnek, mégis túl sokáig kell várnunk a pincérre. Az esti pörgés még nem indult be, a pultost pedig nem hatja meg az integetésünk.

Borlapot nem találunk, de érdeklődünk, három bor van Siklósról-Villányból: chardonnay, rozé és portugieser. Gyorsan kérünk chardonnay-ből és rozéból, a fröccs már időben érkezik, hideg szóda és talpas pohár, kicsit zavarba is jövünk. A chardonnay édes vanília fagylalt szénsavval, tölgyfahordós íz-illat (vagy erősen oxidált), érzetre magas alkohol, fejbevágós, lomha és nem fröccsbor, szóda nélkül kérjük, ha már. A rozé illata még csak-csak, ízében lapos, a szóda viszi hátán a bort. Ütős csajozós fröccs, poharazgatni kihívás. Aki jó fröccsöt akar inni itt, a folyó helyett inkább kérjen egy üveggel a nagyoktól, van a borhűtőben választék bőven. Csak legyen rá pénzünk.

Számla
Chardonnay kisfröccs: 200 Ft
Rozé kisfröccs: 220 Ft

Két fröccsös (meg egy fél)
A legizgalmasabb környezet a városban, jobb helyen nem tudsz fröccsöt inni Pécsett. Viszont a folyó szekció felejtős, két csillagra elég, s még egy fél, mert tényleg itt a legszebb a környezet.
 

Fröccs-térkép
 


Fröccs-térkép nagyobb térképen való megjelenítése