Kérem Várjon!
Cikkek
Legjobb borok, legjobb éttermek
2008-ban kóstoltuk
zoranka
2008 december 31.

Évvégén, főleg az utolsó napon illik valamiféle számvetést készíteni. Mi is volt a legjobb az elmúlt évben? Van ugye egy objektív rangsorunk, legalábbis a borokhoz. Neves zsűritagok, izgalmas bírálatok végeredménye tükröződik a pontszámokban. És van természetesen egy szubjektív lista is, a saját kedvenceink nevei sorjáznak rajta, pontszámok nélkül. Mindkettőt közzétesszük, és várjuk azt is, hogy olvasóink is hozzátegyenek a listákhoz.

 1. A tesztek eredménye

 

Kezdjük rögvest 2008 nyolc legjobb borával. Mivelhogy éppen nyolcan ugrották át a kilencvenes lécet, és kerültek be a majdnem legjobb kategóriába, amit úgy szoktunk jellemezni, hogy nagyon szép, egyedi, elegáns, nagy bor. Kóstoltunk talán többet is, amelyek megütötték ezt a szintet, de sajna azok nem reguláris tesztek voltak. Íme a nagy sor:

 

94 pont:

Sauska Pincészet Cuvée 7 Villány 2006

Ezt a pontszámot még egyetlen bor sem érdemelte ki, a zsűri lelkesedett érte. Nagyon szép, már illatában is mély és összetett. Ritkán tapasztalható, sűrű szövésű matéria. Minden erős, de nem nyers. Jól kidolgozott, izmos, de arányos és elegáns. A tanninon és alkoholon burjánzik a gyümölcsösség, ribizli, szeder és málna édes krémessége keveredik a mentás keserűcsokival. Tippelünk pekándióra és juharszirupra. Nagyon szép bor.

 

92 pont:

Sauska Pincészet Cuvée 7 Siklós 2006

Fűszer és gyümölcs az orrban, meglehetősen intenzíven indít. Erőteljes korty, betölt nyelvet, szájpadlást, garatot és ínyt. Puha, édes tanninok. Ügyesen játszik a hordó és a gyümölcs. Nyitástól zárásig nagyon egyben van, egy leheletnyivel talán lehetne komplexebb. De ez csak kötözködés, mert jók az arányok, szép a szerkezet, ránc nélküli a ruha.

 

91 pont:

Heimann Családi Birtok Szekszárdi Barbár Cuvée 2006

Nem könnyűlovasság, vastag, tömör bor ez, már az illatából is érezni. Ugyanakkor gyümölcskosarat oldottak bele, mert érett szilva és meggy dől belőle, innen-onnan szederrel és tőzegáfonyával megtámogatva. A tannat nem teszi tanninossá. Erőteljes a szerkezet, van tannin és alkohol bőven, de egyensúlyban, harmóniában. Nagyon nagy bor, de nagyon fiatal még. Várni kell vele, hogy a legszebb formáját mutassa.

Sebestyén Csaba Szekszárdi Grádus Cuvée 2006

Elegáns, mély illat. Már itt is aszalt gyümölcsökkel nyit, no meg finomra hangolt hordóval. A pörkölési aromákhoz erősre főzött kávé illata csatlakozik. És vanília, frissen kettévágott vaníliarúd. Zamatában is erőteljes, intenzív, ráadásul nem könnyen megfejthető és mégis szerethetően rejtélyes. Fiatal, kicsit kócos, de nagy jövőre készül.

 

90 pont:

Gere Tamás Villányi Aureus Cuvée 2003

Behízelgő, ámde elegáns bordói házasítás. Szerencsére a franc és a merlot a domináns, így már illatában is abszolút érett dohányos, meggyes, málnás jegyekkel nyit. Testes, jól strukturált, simulékony és határozott. Pici édesség, pici kávé teljesen belefér. Nem bukik meg az alkoholteszten sem, nem lóg ki. Nagyon szép, nagy bor, és még mindig van benne potenciál, de már közelít a csúcshoz.

Polgár Pince Villányi Elixír Cuvée 2003

Klasszikus bordói cuvée, egy kis kékfrankossal megbolondítva. Polgár Zoltán csak nemrég dobta piacra, mondván, eddig érnie kellett. És ez így is van: elegáns, arányos, jól megkomponált házasítás, amelyről ötévesen még azt kell mondanunk, hogy egy kicsit nyers, hogy még érnie kell, és hogy csak évek múltán lesz a csúcson. Áfonya, csokoládé, fahéj, bonbonmeggy, aszalt erdei gyümölcsök, mindent megtaláltunk benne. Hosszú, harmonikus, nagy bor.

Szabó Zoltán Pécsi Rajnai Rizling 2006

Nagyon komplex illatvilág. A meleg tónusú zöldessárga, inkább sárgába hajló színt virágmézes, aszalt kajszis illatok kísérik. Kandírozott narancshéj és menta. Nagyon kerek, nagyon szép kortyú bor, amiből kicsit kirúg az alkohol. Határozott savakkal bír, amelyek megadják a hosszú életet. Többsíkú bor, erős testtel, meglepő krémességgel. A virágméztől az aszalt kajszibarackig és a körtéig ívelnek az ízek, a citrusok frissessége kellemes.

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Villányi Syrah 2006

Illataiban is kiemelkedő bor. A frissen őrölt fekete borstól a diszkrét fahéjon át a szeder, az áfonya érett, roppanós bogyójának illatáig. Ezt nagyon szépen festi alá a vanília és a füstösség, ami megteremti a bor harmóniáját. Kortyban is nagyon kerek, koncentrált és szépen kidolgozott testtel rendelkezik. Van benne alkohol is tisztességgel, de nem lóg ki. Hagyni kell szellőztetni, ahogy nyílik, úgy gazdagodik, úgy lesz egyre szebb bor. Nagy potenciál.

 

2. A mi véleményünk

 

Egy év alatt nagyon sok bort kóstoltunk. Pincében, kóstolóteremben, versenyen és kirakodóvásáron, szigorú teszteken és baráti beszélgetések során, palackból és hordóból, idehaza és külföldön, együtt magyarokkal és nem magyarokkal, jókat és kevésbé jókat, sőt kóstoltunk határozottan rosszakat is. De sokkal több jót. Szerencsére. És emlékeinkben ezek élnek élénkebben, de hogy ne kerüljenek a feledés homályába, arra kértem kedves kollégáinkat, összegezzék élményeiket egy kilences listába: legjobb 3 pannon vörös, legjobb 3 pannon fehér és legjobb 3 pannon éttermi élmény.

 

Fehérek:

A fehérborok között 4 szavazattal végzett az élen:

Szabó Zoltán Pécsi Rajnai Rizling 2006

3-3 vokssal lett holtversenyben második:

Planina Borház Mohácsi Borka 2007

Lisicza Pécsi Ravasz (fehér) 2007

2-2 szavazatot kapott és harmadik lett:

Sauska Chardonnay Makár-dűlő 2006

És amelyik fehérborok még tetszettek a Pécsi Borozó munkatársainak:

Bodri Szekszárdi Sauvignon Blanc 2006
Ebner Pécsi Cirfandli 2007
Gere Tamás és Zsolt Villányi Chardonnay 2007
Hummel Villányi Hárslevelű 2007
Malatinszky Villányi Chardonnay 2007
Pécsi Püspöki Pincészet Chardonnay 2006
Vesztergombi József Szekszárdi Olaszrizling 2007
Walter Gyula Pécsváradi Olaszrizling 2007

 

Vörösek:

A vörösborok mezőnyében sokkal szorosabb volt a verseny, itt 3 szavazattal végzett az élen

Heimann Szekszárdi Barbár Cuvée 2006

2-2 szavazatot kapott és második helyen egy pincészet 2 bora végzett:

Vylyan Villányi Montenuovo Cuvée 2006

Vylyan Villányi Syrah 2006

1-1 vokssal lettek bronzosok a kedvenceink közül:

Ebner Pinot Noir 2006 reserve
Eszterbauer Szekszárdi Kadarka 2007
Heimann Baranya-völgyi Kékfrankos 2007
Hetényi János Pincészete Szekszárdi Kadarka válogatás 2007
Heumann Villányi Kékfrankos 2006
Kiss Gábor Villányi Merum Cuvée 2005
Lisicza Pécsi Ravasz (vörös) 2007
Neiner Szekszárdi Kadarka 2007
Polgár Villányi Elixír Cuvée 2003
Sauska Cuveé 7 Villány 2006
Sebestyén Szekszárdi Kékfrankos 2006
Tringa Szekszárdi Portugieser 2007
Bock Villányi Cabernet Franc 2007

 

Éttermek:

A kedvenc éttermeknél nagyon egyértelmű volt a szavazás, hiszen mind a hét kolléga bejelölte a csarnótai Tenkes csárdát. Második helyen végzett a pécsi Enoteca Corso/Bistro Zona, összesen 5 szavazatot kaptak, míg a képzeletbeli harmadik helyen 3 vokssal a pécsi Kalamáris vendéglő szerepel. Kedvencünk volt még a szekszárdi Bodri Halásztanya, a pécsi Csillag étterem és a szintén pécsi Pezsgőház is...

 

A listákat böngészve persze azonnal eszembe jutott még legalább ugyanennyi bor (vagy vendéglő), amit kihagytunk, pedig milyen jó is volt. De majd olvasóink pótolják a hiányosságokat és reméljük, elmondják, nekik milyen volt borilag-éttermileg a Pannon Borrégió (Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány, no meg mindazon részek, amelyeket ide értünk) 2008-ban.

Legolvasottabb
Legfrissebb