Kérem Várjon!
Cikkek
Két bor Gradowskitól
Kékfrankos Válogatás 2007, Hedonist 2005
zoranka
2009 április 21.

Van egy régi adósságunk. A Pécsi Borozó kékfrankos tesztjére ilyen-olyan okok miatt nem érkezett meg időben a Gradowski 1918 kékfrankosa. Így kimaradtak a sorból. Aztán az egyik palackot megkóstoltuk egy jó sorban, jót mutatott. Nemrég meg egyik kedvenc vinotékámban ugyenezen pincészet egy másik borát javasolták. Többször. Határozottan. Na most vagy sok van nekik ebből, vagy tényleg jó. Úgyhogy egy este leültem és megbontottam mindkét palackot. Nem bántam meg.

Nem sokat tudok a Gradowskiról, bevallom. Amit igen, azt itt olvastam. A kékfrankos ebben a palackban válogatott példány, legalábbis a címke erre utal. Mégpedig 2007-ből. Ezzel elárultam mindent, amit a címke nekem. De nem is kell több. Azt mondják, a bor úgyis beszél hozzánk.

Tömény, sötét színek, Vörösbor, igazán vörös. Picit tán a feketére is hajaz már, de maradjunk a sötét vörösnél. Illatában elsőre még nem mutat sokat. Viszont benne van Szekszárd. Ahogy az ottani kékfrankosok többségében benne van. Érezni. Ezt a tömény meggyességet, esszenciális szinte. Meg van benne pici fülledtség, éppen csak egy kevés zöldfűszeresség, savak rendesen, ahogy az kell. A korty meg beteríti a szájat. Az ínyemen ragad meg, a nyelvemen, a nyelőcsövemen. Hosszasan megmarad ez a tömény, túlérett gyümölcsösség. A vége felé talán picit elfárad.

Hiába mondatná velem a kisördög a fülem tövén lógatva a lábát, hogy azért mintha a tanninok nem épültek még be teljesen a struktúrába, meg hogy azért mintha lenne benne valami kis fásság, ami ráül a gyümölcsösségre, csak legyintek és töltök még egy fél decit a kedvenc osztrák kóstolópoharamba. Kékfrankost csak ebből.

Én érzem a gyümölcsöket. Kicsit túlérettek, fele már lepottyant a fáról, a többiből meg lekvárt főzött a mama, de mégis, szépek itt, mert van rajtuk egy olyan fűszeres varázsköpeny, amiben erőt érzek. Ebben a borban van erő, van élet, ez férfi bor. A kékfrankos végül is férfi bor. Nem a fogyasztóját tekintve, hanem önnön magát. Ebben a kékfrankosban, ebben a pohárban van élettapasztalat.

A Hedonist meg éppen nem ez a töménység, abban más örömet találok. De azt már a bama.hu-n olvashatja tovább a Kedves Olvasó, merthogy pár hete ott is indult egy BorBlog, és bennünket ért a megtiszteltetést, hogy hétről hétre és jóárasított, kedves bort ajánljunk a bama.hu olvasóinak. A Hedonist oda került át, a folytatás csak egy kattintásnyira.