Kérem Várjon!
Cikkek
Hetény reloaded
Hosszúhetényi borok az IH Borklubban
kenszei
2010 május 05.

A Pécsi Borozó által is hangosan dicsért pécsi borvidéki fehérborok közül eddig a legmagasabb pontszámokat, a legtöbb simogatást egy hosszúhetényi bor, Szabó Zoltán 2006-os rajnai rizlingje kapta. A borászt kérte fel zoranka, hogy az IH borklubban mutasson többet a múltjában egykoron, lehetőségeiben még mindig gazdag település boraiból, válogasson egy szép sort örömünkre. SzabóZé megtette, mi megkóstoltuk, kenszei lejegyzetelte.

1. Radó János Rizlingszilváni 2009
Elsőre erőteljesen kénes illata és az íze is, de hamar kipörgethető, szinte teljesen eltűnik belőle. Nem bonyolult bor, de nem is akar többnek tűnni. Illata és zamata is abszolút tiszta, elsődlegesen gyümölcsös. Savai markánsak, a bor gerincét ezek alkotják. Hamar elköszön, az utóízben találunk egy kis kesernyét. Kitűnő ivó- és fröccsbor, forró nyári napok frissítője.

2. Radó János Olaszrizling 2009
Letagadhatatlanul olaszrizlinges megjelenés, illat és ízek jellemzik. A kénnel az előzőhöz hasonlóan kell bánnunk. A három olasz közül ez a legvékonyabb, de végig arányos marad. A testhez és az íz hosszúsághoz pont megfelelőek a savai. Olyan olaszrizling, amelyből általában egy kortynál nagyobbat húz az ember, a mindennapok olaszrizlingje. 

3. Szilárd Antal Olaszrizling 2009
Hetven százalékban olaszrizling, a többi része vegyes. Idős, bakművelésű szőlők gyermeke. Megjelenésében ez is egyértelműen olasz, de aromái erőteljesebbek és izgalmasak, egészen ismeretlenek a mai kor fogyasztója számára. Zamatában is érezhető, hogy nem egy fajtával van dolgunk, de itt markánsan megjelenik a rizling, a levegőn pedig meg egyre inkább illatos lesz a bor. Zamatai nagyon gyümölcsösek és frissek, savai roppannak. Egyedi, izgalmas bor.

4. Szabó Andor Olaszrizling 2009
Sok különböző rizling klón szülötte. Megjelenésében sötétebb tónusok uralkodnak. Minden jegyében vastagabb, húsosabb az előzőeknél, de nem veszti el egy pillanatra sem a fajta jegyeit. Egészen krémesen mozog a pohárban és a szájban is, a magas beltartalmi értékek mellett kevésbé erőteljesek a savak, de a struktúra abszolút arányos, nagyon szépen ki van egyensúlyozva. Nagyon hosszú és tartalmas a korty, egészen könnyű belefeledkezni, elgondolkodtat.

5. Szabó Andor Zenit 2009
Érdekes és nagyon egzotikus illatú tétel. Borsmenta, csalán és egy kis méz kavarog benne. Zamatai egészen pikánsak, emellett krémes és lágy is egyszerre. A zárása egészen pikánsan fűszeres és hosszú. Savai a helyükön vannak, bizonyos szájnak – gyomornak lehet, hogy kissé erőteljesek, de jól állnak a bornak. Szép és nagyon egyedi zenit.

6. Botz István Irsai Olivér 2009
Nagyszerű illatú tétel, tiszta bodza és egy percig sem érezni túlzónak vagy hivalkodónak. Ízben sem okoz csalódást, ugyanezt a tiszta bodzára emlékeztető jegyet hozza, ugyanolyan intenzitással. Frissességét és savait kitűnően őrzi, teste is nagyobb a közepesnél. Közepesen hosszú, nagyon tiszta és nagyon fajtajelleges irsai.

7. Szilárd Antal Kékfrankos 2009

Az olaszrizlinghez hasonlóan idős bakművelésű tőkékről származik. Illata elsősorban és intenzíven fűszeres, zamatában inkább a gyümölcsök uralkodnak. Vastag és húsos gyümölcsök ezek, érettek, teltek és betöltik az egész szájat. Nagyon jó arányokkal rendelkezik, savai lágyak, de nem húzódnak a háttérbe. Olyan vörösbor, amely veszélyesen itatja magát, és fel is frissít, mint egy jó fröccs.

8. Schunk József Zweigelt 2008
Megnyerő megjelenésű és illatú tétel. Illatában és ízében is tisztán gyümölcsös, elsősorban meggyet lehet felfedezni a nagyon szépen érett és még nem túlérett fajtából. Elsőre kissé harapós a csersav, de a levegőn teljesen lenyugszik, besimul. Sava végig szép, pont elég és jól beilleszkedik a szerkezetbe. Gyümölcsös, érett és még élő zweigelt, ideje is van még a palackban.

9. Schunk József Cabernet Sauvignon 2008
Borsos – paprikás illata picit bizonytalannak hat, a levegő valamelyest segít neki. Csersavai még elég húzósak, ízében hordoz gyümölcsöket, de még nincsen egyben a struktúra, ki-kirúg valami, le kell még higgadnia. Az alapanyaggal érezhetően nincsen probléma, de időt kér még, és a sok levegőztetés is jót tesz neki a kóstolás előtt.

10. Zsótér Ferenc Cirfandli 2008 (félédes)

Illatában sajnos befülledt, kellemetlen. Egész jól összeszedi magát a levegőn, negyedóra múltán egészen cirfandlis lesz, találunk benne fajtajellemző vonásokat, de kortyban nagyon hamar eltűnik és elég bizonytalan. A második palack is ugyanezt mutatta.

11. Gáspár Sándor Lakhegyi Mézes – Ferdinand Lesseps 2009 (édes)

Érdekességként érkezett ez az egészen kis mennyiségben, személyes megrendelésre készülő tétel. Illata intenzíven direkttermős, ízében ez a jegy egészen visszafogott, de azért nem lehet figyelmen kívül hagyni. Bár van azért savérzet, de egészen nyalósan édes, nagyobb mennyiségben biztosan nem csúszna. Érdekes, de nem különleges tétel.

Legolvasottabb