Kérem Várjon!
Hírek
Fiesta de Vino
bori
2019 január 16.
Az amerikai Forbes magazin szilveszterkor megjelentetett egy összeállítást, melyben 27 mérvadó amerikai szakembert kérdezett arról, hogy vajon milyen borokat iszik a világ 2019-ben, mik lesznek a trendek. Magyar borokat sajnos senki nem említett, szerepel viszont a listán desszertbor, alpesi olasz borok, krétai görög borok, angol pezsgők vagy éppen a hibridek. Ami a legfeltűnőbb a cikkben, az a különösen sok spanyol vonatkozás. A 27 szakértőből 8 tartja úgy, hogy a 2019 valamilyen spanyol fajta vagy borvidék éve – ezzel Spanyolország a legtöbbet említett ország a cikkben.

Kiemelik a sherry-t, a fehér spanyol fajtákat, de szóba kerül Galícia, Rioja és sok más borvidék. Ennyi szakértő aligha téved. Aki kíváncsi a világ legnagyobb szőlőterületével rendelkező Spanyolország boraira, annak a legjobb lehetőség a májusi Fiesta de Vino lesz, ahol 70 spanyol pincészet több mint 300 borát kóstolhatják majd a résztvevők egy jeggyel. A borok nagyrészét maguk a spanyol pincészetek képviselői mutatják be. A rendezvényen a tudásra szomjazók mesterkurzusokon is részt vehetnek, ezeken a legkomolyabb nemzetközi eredményt elért spanyol sztárborokat kóstolhatjuk, de lesz spanyol borok párosítása ételekkel, illetve lesz egy interaktív kóstoló is, ahol mindenki számot adhat spanyol borismereteiről.

A belépőjegyek tavaly december óta kaphatók, és fogynak is szép számban, így aki nem szeretne lemaradni a rendezvényről, annak ajánlatos időben jegyet váltania!

Alapinfók
Időpont: 2019. május 3., 12.00–21.00

Helyszín: Duna Palota, Budapest, Zrínyi u. 5.

Szervező: Vino Castillo borkereskedés (www.vinocastillo.hu)

Jegyárak: 9900 Ft (január 31-ig), 10 900 Ft (március 15-ig), 11 900 Ft (március 15-e után)

Szakmai kedvezményes jegy (maximum 50 db): 50% kedvezménnyel

Maximum létszám: 500 fő

A rendezvény jellege: több teremben zajló sétáló kóstoló spanyol borászokkal, mesterkurzusokkal.

Mesterkurzusjegyek értékesítése: február 1-jétől

Étkezési lehetőség: Asador étterem tapasok (Pata Negra) és Duna Palota büfé

Web és jegyvásárlás: www.fiestadevino.hu

Facebook: https://www.facebook.com/fiestadevinobp/

Instagram: https://www.instagram.com/fiestadevino/

Ajándékozható belépőkártya rendelhető: http://vinocastillo.hu

Háttérinformációk

Miért spanyol borok és miért most?

A magyar köztudottan patrióta, különösen, ha borról van szó. A hazai borfogyasztás oroszlánrészét a magyar borok teszik ki, és ez így van rendjén. A kalandozás, az újdonságok megismerése azonban minden nyitott borkedvelő számára fontos, és hogy mennyire, arról Szeredi Zsolt, a Vino Castillo borkereskedés tulajdonosa sokat tud mesélni. Az utóbbi két évben ugrásszerűen megnőtt a spanyol borok iránti kereslet, ezen belül a legnagyobb növekedést a cavák, azaz a spanyol pezsgők terén lehetett tapasztalni, de többi stílus is egyre keresettebb. Szeredi Zsolt szerint ennek több oka van, ilyenek a jó ár–érték arány, a megbízható minőség és a spanyol borvidékek növekvő ismertsége.

A borkereskedés éppen ezért elérkezettnek látta az időt egy önálló spanyol borbemutató megrendezésére, amelyre május 3-án kerül sor, és eddig sosem látott kínálatot kóstolhatnak végig a hazai érdeklődők.

A növekedés másik, „kézzel fogható” eredménye a január 21-én, azaz hétfőn hivatalosan is megnyiló Vino Castillo üzlet, amely a belvárosi Dob utca 7-ben várja a spanyol borok szerelmeseit. Az üzletben mindig lehet majd néhány tételt kóstolni is, illetve ültetett kóstolókra is rendszeresen sor kerül majd.

Milyen extrákra lehet számítani?

Spanyolország illatai és ízei elevenednek meg a Duna Palotában, amely május 3-án egyes termeivel az ibériai ország egyes régióivá alakul át. Az España kiállítótérben Andalúzia sherry-háromszögétől Galícia kecses fehérboráig mindent megtalálhatunk majd, a Madrid mesterkurzusteremben pedig a csúcsborokkal együtt tudáshoz is jutunk. A Barcelona Bár rövid, kötetlen kóstolók helyszíne lesz, míg az Ibiza Bárban estefelé néhány bort koktél formájában is megízlelhetünk. Az Asador étterem spanyol tapasokat kínál majd, és lesz bőven meglepetés is, illetve olyan programpontok, amelyekről később számolnak be a szervezők.