Kérem Várjon!
Cikkek
Egy Ramsay mind fölött
Nyereményjáték
emzé
2009 február 01.

A kulináris világ egyik legellentmondásosabb figurája Gordon Ramsay. Az angol sztárszakács, a Michelin-csillagok fanatikus gyűjtője állandóan pörgő, szitkozódó, kérlelhetetlen maximalista, aki tudása és munkája mellett stílusával és szerepléseivel állandó helyet követel magának a médiában. A magyar közönség a különböző csatornákon futó tévéműsorok után most három könyvön keresztül ismerkedhet-főzhet a fenegyerekkel.

 

A FOCISTA VACSORÁJA

Rendes glasgow-i fiatal módjára a fiatal Gordon hamar a futball mellett kötelezte el magát, az ígéretes focikarrier azonban félbeszakad egy térdsérülés miatt. A család a lehetőségek számbavétele után végül egy helyi vendéglátós iskolába íratja be Gordont, aki ezzel megtette az első lépést a gasztronómia csúcsa felé.

„Nem hiszem, hogy az emberek egészében megértenek, amikor látnak a televízióban vagy valamilyen divatos magazin lapjain. Van gyönyörű családom, nagy házam, menő kocsim a ház előtt. Én vezetem a világ néhány legjobb éttermét. Szitkozódva és káromkodva rohangálok, parancsolgatok az embereknek. Mindig bajba kerülök a nagy pofám miatt. Biztosan ezt gondolják: az a felfuvalkodott hólyag. Én tuti ezt gondolnám”– írja Ramsay önéletrajzi könyvének előszavában.

Meglepő, bár személyétől nem szokatlan őszinteséggel tárja fel az egyik legünnepeltebb szakáccsá váló, egykor átlagos angol srác történetét, és osztja meg az olvasóval gondolatait a világról. Ajánlott olvasmány, nemcsak annak, aki már látott/hallott/evett Ramsayt, de a vele most ismerkedőknek is. Egy ravasz média manipulátor elbeszélései.

Gordon Ramsay: Nem piskóta
Alexandra
304 oldal, 2999 forint

 

VASÁRNAPOK ÚJRATÖLTVE!

„Azt szeretném elérni, hogy a vasárnapi ebéd újra fontos esemény legyen, a főzés ne jelentsen nyűgöt, és hogy a családok ismét együtt üljenek le az ebédasztalhoz.”

Így fogalmazta meg Gordon Ramsay Vasárnapi ebéd elnevezésű kampányának lényegét, mely most könyv formájában is alakot öltött. A kezdeményezés részeként, melynek alapjául egy televíziós műsor szolgált, Ramsay a vasárnapi étkezéseket teszi rendbe: bevált és hagyományos menüket „újít fel”, vagy cserél ki egy addig szokatlanra. Remek alternatíva azoknak, akik kezdenek belefáradni a magyar vasárnap húsleves-rántotthús rizzsel-boltisüti trió nyújtotta egyhangúságba, és valami újjal próbálkoznának.

Gordon Ramsay: Vasárnapi ebéd
Alexandra
256 oldal, 7500 forint

 

HÁROMCSILLAGOS KÖNYV

Több mint szakácskönyv, több mint album. A londoni Chelsea-ben található, a szakács nevét viselő, három Michelin-csillagos Gordon Ramsay-be kalauzol el minket a kötet. Művészi fényképek, melyeken keresztül bepillanthatunk az étterem csúcskonyhájába, virtuális utazás mindenkinek, akinek még nem volt szerencséje személyesen átélni varázsát. Pillanatképek a Ramsay mindennapjaiból, az előkészületektől, a terítővasalástól a friss szarvasgomba átvételéig. Az étterem ötven fogását mutatja még be a könyv, a recepten túl ötletekkel, tanácsokkal fűszerezve, a szakácstól megszokott megalkuvást nem ismerő aprólékossággal és tökéletességgel. „Ez a tintahal tíz másodperccel tovább sült a kelleténél”– ad ízelítőt mindenre kiterjedő figyelméről az idézet. Gordon rövid szöveges kísérői segítenek az olvasóknak elhelyezni a fogásokat, hol bölcsességet, hol pedig egy történetet kapunk ajándékba.

Aztán a könyv több mint könyv. Az elegáns és megkapó külcsín azonban most csak kísérője lehet a belbecsnek: utóbbi, ha csak pillanatokat rögzít is, úgy is elementáris hatást fejt ki laikusban és beavatottban egyaránt. Itt arany az, ami fénylik.

Gordon Ramsay: Háromcsillagos séf
Alexandra
266 oldal, 12.990 forint

 

Nyereményjáték

 

Új kérdéseink:

1. Milyen sérülés miatt szakadt félbe Ramsay focikarrierje?
(Nyeremény: Gordon Ramsay: Nem piskóta)

2. Mi szolgált a Vasárnapi ebéd című könyv alapjául?
(Nyeremény: Gordon Ramsay: Vasárnapi ebéd)

3. Mi Ramsay londoni éttermének a neve?
(Nyeremény: Gordon Ramsay: Háromcsillagos séf)

Megfejtéseiket 2009. február 13-ig várjuk a jatek@pecsiborozo.hu e-mail címre.

Kérjük, megfejtése mellett elérhetőségét is tüntesse fel, a nyertesek nevét következő számunkban közzétesszük.