Kérem Várjon!
Cikkek
Dél-Balatoni kaland
Konyári-kóstoló
kenszei
2009 március 06.

Az év borászának választott bortermelő borait kóstolni mindig izgalmas dolog. Ilyenkor néha akaratlanul is magasabbra kerül az a bizonyos léc és kritikusabb lesz a kóstoló is. Persze nem tudhattuk előre a kóstoló kijelölésekor, hogy a Konyári család ilyen rangos díjjal lesz gazdagabb, mire boraik a kóstoló poharainkba kerülnek. Adva volt tehát a magas elvárás és nyolc tétel.

Konyári Chardonnay 2008

Halvány szalmasárga szín, zöldes árnyalatokkal. Karcsú, nem nagy testű bor, de illata és íze is ugyanolyan kellemesen friss és üde, mindkettőt citrusos jegyek vezetik. Lendületes a korty, ropogós savakkal és csipetnyi irsaival megtámogatva. Könnyed, nagyon jól iható, kitűnő frissítő ital, meleg nyári napoknak is jó kísérője lehet, és nem kell túl mélyen a pénztárcánkba nyúlni, ha el szeretnénk fogyasztani belőle egy vagy több palackkal. Nagyon jó ár-értékű chardonnay.

 

Konyári Szárhegy 2007

Hárslevelű, olaszrizling és sauvignon blanc nagyjából azonos arányú házasítása, egy része fahordóban, egy része acéltartályban, majd az egész együtt fahordóban érlelődött. Olajosan mozog a pohárban, már megjelenése is komoly beltartalmat sugall. Izgalmas és intenzív illatában fehér húsú gyümölcsök, barack és citrusok játszanak. A szájban kellemesen krémes extraktédességgel és mandulával megtámogatva. Savai nagyon barátságosak, a fahasználat kifogástalan és nagyszerűen fogja egybe a három fajtát, amelyek közül egyik sem uralkodik a boron, egy teljesen új ízvilágot alkotnak. Hosszú nyeletű, már most nagyon komplex és elegáns bor, potenciál pedig van benne bőven. Egyedül kissé magas ára kifogásolható.

 

Konyári Rosé 2008 (Merlot – Cabernet Sauvignon)

Sötét színvilág, málnaszörpre emlékeztet. Kirobbanóan intenzív aromatika erőteljes málnás és szamócás jegyekkel. Szépen jönnek ízben is a friss gyümölcsök, itt is leginkább málna és szamóca, legszívesebben beleharapnánk a borba. Enyhe fűszeresség teszi még érdekesebbé, a szénsav pedig még üdébbé. Az átlag rozéknál mindenképpen valamivel testesebb, markánsabb. Zamatos és nagyon tartalmas bor, de ihatósága kifogástalan, itatja magát.

 

Ikon Kékfrankos 2007

A rádpusztai Ikon Pincészet egyik alapítója és borászati munkájának irányítója Konyári János. Nem csúcsborokat akarnak készíteni, hanem könnyen érthető, jól iható borokat olyan áron, hogy azokat bárki megengedhesse magának. Ez a kékfrankos is a hétköznapok bora, könnyed társ beszélgetés vagy étel mellé. Nem túl összetett, illatában és ízében is kezdenek elfáradni a gyümölcsök, már nem frissek, hiányoljuk a kékfrankos fűszerességét is. Savérzete lesimult, tanninját egyáltalán nem érezni. A közepesnél valamivel vékonyabb test, a háttérben szépen meghúzódó fával. Egyszerű ivóbor, a középkategória alsó harmadában.

 

Konyári Merlot - Kékfrankos 2006

Pillanatnyilag nincsen túl jó formában. Illata zárkózott, nem bontakozik ki. A borban a tanninok uralkodnak, nagyon markánsak és szárítják az egész szájat. Nincsen egyben a bor, nagyon szétáll. Közepesen testes, zamatát csokoládé határozza meg. Az előző évjáratok hasonló tételei kivétel nélkül osztatlan sikert arattak, ez most sajnos valamiért nem a szebbik arcát mutatta.

 

Konyári Cabernet Sauvignon 2006

Mély, sötét megjelenés. Illatában szépen beérett fekete ribizli és szeder, csipetnyi fűszerességgel. Zamatát is a fekete bogyós gyümölcsök vezetik, kellemes mentás - csokis felhanggal. Érett cabernet-kre jellemző finom csersav. Telt, érett bor benyomását kelti, nem robosztus, közepesnél nagyobb teste pont jól áll neki. Nem egy poharas, elgondolkodtató bor, de nagyon korrekt, nem tanninra építkező, egyedi jegyeket felvonultató sauvignon. Potenciál is van még benne bőven, nyugodtan elfektethetünk belőle pár palackkal.

 

Konyári Cabernet Sauvignon – Syrah 2006

Nagyon sötét, feketébe haló színvilággal mutatkozik be. Az első korty után már egyértelmű, hogy nagy formátumú borral van dolgunk, amely még jócskán az érési potenciálja elején jár, még nem állt össze. Illata édes fűszeres, zamata is húsos, gyümölcsös, extraktja nagyon magas, de még nagyon karcos tanninérzet, az egyébként hosszú lecsengés pedig eléggé alkoholhangsúlyos. A fa is a kelleténél kicsit intenzívebben jelenik meg még az ízképben, de már most fineszes és elegáns. Ígéretes, férfias cuvée, érdemes nyomon követni életútját, sok örömet okozhat még kóstolóinak.

 

Konyári Sessio 2006

Mély, bíbor szín, már megjelenése tiszteletet parancsol. Aromatikája egészen izgalmas és összetett, édeskés és fűszeres jegyek keverednek, néha mintha vaníliás csokoládét illatoznánk. Nagyon tartalmas, vastag struktúra, szinte harapható zamat, amelyet leginkább talán érett szilvás, málnás jegyek határoznak meg. Bársonyos, játékos savakszerkezet, az erőteljes cserzőanyag egyelőre még elbillenti az egyensúlyt. Abszolút egyedi stílusú merlot a magyar palettán. Jelenlegi állapotában is különleges élményt nyújtott bár még csak a hegy csúcsa felé baktat. Ennek a bornak még palackban a helye jó pár évig!

 

Konyári Pince is kitűnő bizonyítéka a Balaton környéki borászatok utóbbi években tapasztalható rohamos fejlődésének, összességében nem okozott csalódást a pincészet. Boraik nagy részéről elmondható, hogy egyedi arculattal bírnak, és nem esik nehezünkre kérni még egy pohárral, nem telepszenek ránk, jólesően iható, könnyen értelmezhető nedűk a Balaton déli partjáról. A Szárhegy és a Sessio kiemelendő a sorból, mindkét bor különleges értékeket hordoz, és kóstolásuk maradandó élményekkel gazdagítja a szerencsés kóstolót. A rosé frissessége és nagyszerű gyümölcsössége és a cabernet mértéktartó eleganciája, barátságossága is elnyerte a kóstolók nagy részének tetszését. Összességében korrekt, egyediséget és egyéniséget sugárzó borokat kóstolhattunk, bár néhány tétel szerintünk némileg túlárazott.

Legolvasottabb
Legfrissebb