Kérem Várjon!
Hírek
Bükki a zé-champion
zoranka
2018 december 16.
Az első Zé Feszt konferenciája, kétnapos sétálókóstolója és a Horkay András vezette. teltházas mesterkurzus mellett a borverseny volt az egyik legizgalmasabb eleme a rendezvénysorozatnak. A négy kategóriában negyven zé-tételt kóstolt meg a héttagú zsűri, összesen nyolc aranyérmet, négy kategóriagyőztest és egy championt jelölve meg.

A zenitek, zéták, zengők, zeuszok és zefírek versenyében alapvetően a legelterjedtebb zenitek voltak túlnyomó többségben. Így nem csoda, hogy az összetett champion is egy zenit lett. Az viszont talán meglepetés, hogy egy bükki borvidékről érkezett, 2015-ös, hordóban érlelt tétel, a Gallay Kézműves Pince Nyékládháza nevet viselő bora kapta a legmagasabb értékelést.

- A versenyen rendkívül jó színvonalú borokat kóstolhattunk, rengeteget tanultunk a zé-fajtákról mi magunk is - mondta el Győrffy Zoltán, a zsűri elnöke. - A borvidéki adottságok, a különböző talajok nagyon jól körvonalazható különbözőségeket adnak át a fajtáknak, de azt is tapasztaltuk, hgy a zéta és a zeusz maradékcukros változatban tud igazán kiemelkedőt, míg a zenit és a zefír friss, illatos borként, de érlelt szárazként is megállja a helyét.

- A zé-fajták megrdmelik a natyobb figyelmet, ezt a korábbi évtizedekben is bizonyították, de ez a két nap meggyőzhette a kételkedőket is, így jövőre is lesz folytatása a fesztiválnak, mégpedig a jövőre 70 éves pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet ünnepségsorozata részeként - mondta el rendezvényzáró gondolatait dr. Jakab Gábor, a PTE SZBKI igazgatója.

A legszebb újbor a pécsi Schunk Pince zenitje lett, a reduktív óborok között a zalai Pajor István 2017-es zengője diadalmaskodott, míg a legjobb desszertbor a badacsonyi Borbély Családi Pincészet 2016-os zeusza lett.

Aranyérmet kapott még a neszmélyi borvidék színeiben érkező Stróbl Pince a Zenit 2017 és a Zenit Plusz 2017 borával, ez utóbbi 20% olaszrizlinget tartalmaz. Aranyérmet érdemelt ki további két bükki nevező, a KT Kézműves Pince 2016-os Pittyén zenitje és Hajdu Roland 2016-os zengője is.

A teljes eredménylistával a szervezők ígérete szerint hétfőn tudjuk frissíteni tudósításunkat.


Címlapfotónkon Jakab Tamás, a Zé Feszt szervezője, Győrffy Zoltán, a borverseny zsűrijének elnöke, Borbély Roland, a Gallay Kézműves Pince borász-tulajdonosa, Schunk József, pécsi borász és dr. Jakab Gábor, a PTE SZBKI igazgatója (Fotó: Jakab Ildi)
Legolvasottabb
Legfrissebb