Kérem Várjon!
Cikkek
Borprofok a Zsolnayban
Chardonnay és Cabernet Franc a PTE idei bora
zoranka
2011 szeptember 15.

A Danubiana 2010-es évjáratú chardonnay-ja és a Takler Pince 2008-as cabernet franc-ja nyert a Pécsi Tudományegyetem Bora 2011 címért folytatott versenyben, melynek ünnepélyes eredményhirdetését szerdán tartották Pécsen. A Művészeti Kar új, Zsolnay Kulturális Negyedben felépített épületében megrendezett borbemutatón kóstoltunk és bejártunk. Mármint a negyedet jártuk be, ami elkészült. És ami valóban impozáns.

A borbemutatón  egyetem és média előtt mutatkoztak be a nyertes borok. Mint megtudtuk, a Tolnai borvidéken található Danubiana és a szekszárdi Takler Pince nyertes borát közel ötven mintából választották ki. A borokat az utóbbi négy évben előbb a Pannon Borrégió Top 25 borverseny nemzetközi szakmai zsűrije bírálja el, majd az általuk javasolt öt fehér és öt vörös bor kerül az egyetemi, társadalmi zsűri asztalára.

Fehérbor kategóriában a bonyhádi Danubiana Borászat 2010-es évjáratú, Chardonnay minőségi száraz fehérbora utasította maga mögé a mezőny többi borát. Az erről szóló oklevelet Schmidt Győző, a Danubiana Kft. ügyvezetője vette át Bódis Józseftől, az egyetem rektorától. A Danubiana fehérben immár második éve nyeri el ezt a címet.

A vörösborok között a szekszárdi Takler Pince 2008-as évjáratú, Cabernet Franc minőségi száraz vörösborát hirdette ki győztesnek az egyetem első embere - a termelő cég képviseletében Takler András vette át az oklevelet. Takleréknek sem ez az első diadaluk, 2008-.ban kékfrankosuk az egyetemi borok nemzetközi versenyén is nagyaranyérmes első helyezést ért el. 

Az egyedi (Tatai Tibor mohácsi képzőművész által tervezett) címkével ellátott borok elsősorban ajándékul szolgálnak az intézmény partnereinek, vendégeinek, de oktatók és hallgatók is megvásárolhatják, valamint korlátozott számban pécsi vinotékákban is elérhetőek.

A Pécsi Tudományegyetemen egyébként 2000 óta szervezik meg az egyetem bora választást, kizárólag a Dél-Dunántúl borvidékein termelt borok indulhatnak a vetélkedésen. A pincészetek felé elvárás, hogy a benevezett borok ne legyenek drágák, hogy az intézmény nagy tételben tudjon vásárolni belőlük, hiszen míg az induláskor 300 palackot rendeltek belőle, tavaly már 1700 palack fogyott el fehérből és vörösből egyaránt.

Az esemény zárásaként bejártuk az új egyetemi negyedet, mely immár a Művészeti Kar otthona, de februártól a Bölcsészettudományi Kar két tanszékének hallgatói is itt bővíthetik majd tudásukat.

Legolvasottabb
Legfrissebb