Kérem Várjon!
Cikkek
A város alatt
Napi mandula: Cellárium étterem, Pécs
Győrffy Zoltán
2008 november 28.

Ha azt mondom, Pécs, nem biztos, hogy a föld alatti világ, az alagutak, katakombák és pincék szinte bejárhatatlan hosszúságú rendszere jut elsőre eszünkbe. Másodszorra sem. Pedig Pécs alatt sokszintű pincerendszer húzódik, amit kevés esetben hasznosítanak. Az egyik pozitív példa a Cellárium, amely immáron vagy másfél évtizede nyitott meg a Széchenyi tértől északi csücskétől pár lépés. Ezt a pár lépést most természetesen egy Déli téli tálért tesszük meg.

Itt voltunk anno a nyitáskor is. A sok pincejárat összenyitásából, a járda alatt két szinttel keletkezett egy egyedi hangulatú étterem. Voltunk itt az akkori egyetemi lap buliján, beszélgettünk Lovasi Andrással és jó pár évvel később itt kóstoltuk meg a musztáng-szeletet. 

Most ebédidőben érkezünk, kint fagyosan ragyogó napsütés, lenn hozzá kell szoknia szemünknek a pince sötétjéhez. A hozzászoktatást már a leves mellett végezzük, miközben szemügyre vesszük, mi változott, vagy mi maradt meg úgy, ahogy az emlékeinkben is. Jérceraguval kezdünk, kis tejföl kerül bele, egy karika citrom. Kellően fűszeres, nincs vele gondunk. A Cella News névre keresztelt étlapot böngésszük, s bepillantunk azért a sör rabjainak szentelt kisterembe is. Voltunk itt már hajnalibb órában is.  

Boldog egyetemista évekre emlékezünk, amikor sokkal több időt töltöttünk itt, de már érkezik is a következő fogás. A fegyőr kedvenc tekercse. Tarjával és tejszínes tormával töltötték meg, ebből a torma a domináns, csípős, de az élvezhetőség innenső oldaláról. Ami szerencsés adagolásra utal, kicsivel több torma már a könnycsatornáinkat is felavatná. Viszont így pikáns, aktivitásra készteti ízlelőbimbóinkat. A steak burgonya friss és jól sütött, az adag se mondható kicsinynek. Klasszikus fogás, a konzervatívabb konyha híveinek, akik a rántott ételek mellett voksolnak. 

 

A befejező fogás egy palacsinta. Mégpedig eperkrémmel töltött palacsinta pirított mandulával, karamellizált gyümölcsökkel. A menüsorba illeszkedő zárás ez, palacsintázás közben pedig arról beszélgetünk, hogy mennyi lehetőség volna a pincejáratokban. Amíg azonban nincs más föld alatti attrakció, addig a Celláriumban átélhetjük ezt az élményt, akár csak egy korsó sör vagy egy pohár bor mellett.  

Cellárium Étterem
Pécs, Hunyadi u. 2.
Tel:    72/314-453 
E-mail: diacell@diacell.hu
Internet: www.diacell.hu
Nyitva tartás: H-Cs: 12.00-22.00, P-Szo: 12.00-02.00 

 


Receptek 

Jérceragu leves

Hozzávalók: csirkemell 20 dkg, olaj 0,05 l, petrezselyemgyökér 2 dkg, petrezselyemzöld, sárgarépa 2 dkg, zellergumó 2 dkg, gomba 5 dkg, tejszín 

Fegyőr tekercs

Hozzávalók: sertés karaj 50 dkg, tejszínes torma 4 dkg, füstölt főtt tarja 8 dkg, só, liszt, tojás, zsemlemorzsa

 


A Napi mandula sorozat a Magyar Turizmus Zrt.Dél-dunántúli Regionális Marketing Igazgatósága támogatásával készült. 

Legolvasottabb
Legfrissebb