Kérem Várjon!
Cikkek
A keleti blokk
Fröccs-kalauz: Sétatér II.
a szerk.
2011 június 20.

Múlt héten már tettünk egy próbát a sétatérre kitelepülő borászok között, csak akkor a nyugati oldalt kóstoltuk részletesebben. Most, hogy teljes lett a kép, kiderült számunkra: mindkét oldalon ugyanolyan jól esik a fröccs. Választottunk viszont hat kedvencet, rozéban a kelet nyert, fehérben meg már nyugat.

Zsótér Ferencnél indítjuk az oldalt, a hosszúhetényi borász borai rendre felbukkannak a pécsi fesztiválokon. A cserszegi főszeres (180 Ft) tiszta és erőteljes bodza, meg citrom, jobb mint a radler. A rozé (200 Ft) kellemes és korrekt, vékony és kicsit lomha a szódával (20 Ft).

A Tüke Borháznál Planina rozét kérünk (260 Ft), nagyon ütős bor Mohácsról, az egyik legjobb rozé a téren. Illatos, telt, kedves, ízben meg ott vannak a gyümölcsök, a savak, nagyon szeretik egymást a szódával, ami erős és hideg, ritka mintapéldája a jónak itt a téren. (Ballonos, nem műanyagos, persze.)

A Wekler Pincénél Illatos Cuvée-t kérünk (250 Ft), ami nagy behízelgős kedvenc, de arról is meggyőződünk, hogy inkább tisztán igyuk. Bepróbáljuk még a 2006-os zenitet is (150 Ft), ami elég öreg és oxidált ahhoz, hogy a víz se tudja frissíteni, tisztán epertorta illató rozéval (250 Ft) kárpótoljuk magunkat.

A Blum Pince chardonnay-e (200 Ft) is inkább szóda (20 Ft) nélkül működik, túlérettebb anyagot érzünk, a rozé (250 Ft) már teltebb, alkoholosabb anyag, kissé fáradt, de fröccsben egész jól működik. A Radó Pince zöldveltelnije (250 Ft) nem hozza a tavalyi formáját, túl lágy, kevés sav, nem való szóda mellé (30 Ft). A rozé (250 Ft) már inkább, illatos és erős, karakteres rozé ez.

Most dohos-penészes ízek jöttek nekünk a Barka olaszból (150 Ft) és rozéból (200 Ft), amit a szóda (20 Ft) csak felerősített. Tiffán Imrénél már ígéretesebb az olaszrizling (250 Ft), vékonyabb fajta, jobbivású, fröccsben kissé szerény. A rozé (250 Ft) visszafogott, de kellemes a szódával, jóleső koktélital egész estére.

Az Agancsos Pince korrekt, sima, kissé egysíkú olaszrizlinget kínál (200 Ft), a nagy tanár azonban a rozé (200 Ft), a valaki erős barack, licsi, fantás illatokat szeret a borban. Az egyik legjobb szódát a Keller Pincénél kapjuk a fröccsbe, hideg és nagyon erős, kicsit rá is ül az olaszrizlingre (200 Ft), viszont nagyon jó párost alkot a rozéval, tiszta cseresznye és meggy, kerek ízek, határozott savak. A Kovács-Harmat Pince olaszrizlingje (200 Ft) illatosabb, barátságosabb felvezető, nekünk őszintén szólva most jobban is tetszik, minta rozé (250 Ft).

Közben szavaztunk is teres kedvenceinkre, s választottunk három kedves fehér és rozé fröccsöt.

A legjobb három fehér
Lisicza Sauvignon Blanc 2010, Püspöki Cüvée 136, PTE SzBKI zenit

A legjobb három rozé
Planina, Keller, Fritz

Legolvasottabb
Legfrissebb