Kérem Várjon!
Hírek
A Neogrády-rejtély
Felhívás!
Pécsi Borozó
2020 április 02.
Izgalmas cikket közölt a Food&Wine blog Ambrus Lajos tollából. A lényeget változtatás nélkül közöljük, de kattintsatok az eredeti cikkre is!

"Egy kiváló és rengeteget dolgozó akvarellfestő, Neogrády Antal (Galsa, 1861 – Budapest, 1942) a Millennium táján Darányi Ignác földművelési miniszter megrendelésére 53 gyönyörű akvarellt készített a Magyarországon föllelhető szőlőfajtákról."

"S azt is tudjuk, hogy ez az impozáns 53 szőlőakvarell képviselte a magyar szőlészetet az 1900-as párizsi világkiállításon. Neogrády a világkiállítás ’szőlőművelés osztályában’ ezüstérmet is nyert – „a magyarországi szőlőfajok aquarellben festett gyűjteményeért”. Az 53 kép részletes fajta-jegyzékét viszont nem ismerjük – egyetlen lap, tudósítás, világkiállítási beszámoló sem részletezi, és saját kutatásaim során sem találkoztam velük. Azt azonban tudjuk, hogy a magas tételszámból 29 szőlőfajta színes nyomata mégis az olvasóközönség elé került – az eredeti 53 akvarellből 29 szőlőfajtát sokszorosítottak. Az ország vezető szakfolyóirata, a Borászati Lapok 1900 és 1914 között színes műmellékletben közre is adta mind a 29 fajtát. A nyomatokat előfizetőknek eljuttatták – azonban csak az előfizetők kapták meg, az áruspéldányok mellé nem csatolták. Összesen tehát 29 fajta színes nyomata készült el és a világháború első évének végéig meg is jelentek – a Borászati Lapok a sorozatközlést 1915-ben beszüntette."

"2019-20-ban az egész országból a 29 megjelent színes mellékletekből mindössze 12 szőlő-ábra került elő. Pedig egy kiváló muzeológus szíves és önzetlen segítségével szálaztuk végig a lehetőségeket – a vezető hazai közgyűjtemények közül a mezőgazdasági múzeumban és könyvtárban 9 ábrát, az OSZK-ban 3 másolatot találtunk. A többiről semmi nyom! A Nemzeti Galéria adattárában, vezető egyetemeken, tanszékeken, kutatóintézetekben, levéltárakban – semmi. Vagyis a nyomatok nincsenek meg, esetleg lappanganak valahol. Az előkerült fajták listája: Darányi Ignác csemegeszőlő, a Nemes kadarka, Hárslevelű, Mézesfehér, Leányka, Erdei, Juhfarkú, Kéknyelű, Szerémi zöld, Hólyagos furmint, Járdovány, és Bogdányi dinka képe. Ez a találati arány ha az eredeti 53 képet is beleszámítjuk, rosszabb, mint az eltűnt Corvinák esetében!"

"És a másik nagy rejtély: hová tűntek az eredeti Neogrády-festmények?  S itt nem több-száz sokszorosított nyomatról, hanem 53 eredeti műalkotásról beszélünk."   /Ambrus Lajos/

Az eredeti cikkért ide kell kattintani, érdemes! 

Felhívás!

Keressük NEOGRÁDY ANTAL festőművész (1861-1942) különböző szőlőfajtákat ábrázoló festményeit. Neogrády 53 eredeti akvarelljéről 1900 és 1913 között a Borászati Lapok mellékleteként 29 színes táblamásolat is készült.

A festmény-nyomatok szőlőfajtái:

Darányi Ignác csemegeszőlő, Arany furmint, Hárslevelű, Ezerjó, Piros bakator, Mézesfehér, Leányka, Nemes kadarka, Kéknyelű, Erdei, Kövidinka, Királyszőlő, Olaszrizling, Juhfarkú, Szerémi zöld, Mustosfehér, Szlankamenka, Hoszzúnyelű, Ezeréves Magyarország emléke, Rakszőlő, Sárga muskotály, Ökörszem, Budai zöld, Hólyagos furmint, Kékfrankos, Mirkovácsa, Vörös dinka, Járdovány, Bogdányi dinka.

Jelentkezésüket várjuk a kemenesalja@gmail.com címen, Ambrus Lajos nevére. 


Címkék