Kérem Várjon!
Cikkek
935 gramm cukor
Édes Tokaj a borszakkörben
zoranka-kenszei
2013 december 18.

Az idei utolsó borszakkör több szempontból is eltért a korábban megszokott szabályoktól. Például nem vakon kóstoltunk. Nem natúr kóstoltunk, hanem ételek mellé. Csak természetes édes borokat kóstoltunk. És ha valaki a teljes mennyiség literre vetített cukortartalmára kíváncsi, a címben adtuk meg a választ.

A borszakkör első éve alatt kóstoltunk cabernet sauvignon, furmint, kékfrankos, rajnai rizling, rozé, kadarka, olaszrizling és merlot sorokat, vendégünk volt Németh János (Szekszárd), Szilágyi László (Gizella Pince Tokaj), Kvassay Levente (Villány), Béni Gábor (Lajvér Avantgarde Szekszárd), Fehérváry-Gál László (Tringa Pince Szekszárd), Podmaniczy Péter (Balatonföldvár), Markó Ildikó (Sauska Villány), Luis Fuentes Santelices (Cezar Winery Nagyrada/Pécs), akik mellett természetesen állandó munkatársainkkal, Labancz Richárddal és Szabó Zoltánnal beszélgettünk a borokról.

Kialakult egy rendszeres csapat, akik visszatérő vendégek a borszakkörben, ha nem is minden alkalommal, de a legtöbben nem csak egyszer jártak nálunk. A negyven fős keretet általában túlléptük, nem egyszer hetven fölötti létszámmal szakköröztünk, kevesebben talán csak a rajnai rizlingen voltunk, de az meg kivételesen izgalmas volt, akik eljöttek, biztos nem bánták meg. A visszajelzések közül meg az tetszik a legjobban, amikor sokan elmondják, mennyire pozitív élmény volt egy-egy olyan, kevésbé preferált fajta, mint a kadarka vagy az olaszrizling. Nem a fajta alapján ítéljünk, keressük meg mindenben azt a stílust, borvidéket, borászt, érzést, ami élményt nyújt.

                                                                                                                Fotók: Wéber Tamás

Jövőre folytatjuk, pici változtatásokkal, de már januártól. A programajánlónkban, a facebook oldalunkon, ahogy a Pezsgőház oldalán is mindig lesznek aktuális infók, de előzetesen a következő témákat szeretnénk: januárban szürkebarát, avagy pinot gris, vagyis pinot grigio, februárban vörösre váltunk a cabernet franc-nal, márciusban az örök fehér, a chardonnay, áprilisban a syrah, azaz a shiraz érkezik, míg májusban nyárelőzetesként dalmát és isztriai fehérborokkal ismerkedhetünk meg.

De vissza a legutóbbihoz, nyolc édes tokaji bor, rendkívüli élmény, ritkán kóstolunk ilyen következetességgel édes tokajikat. Pedig kerülhetnénk gyakrabban az asztalra ezek a palackok, hiszen ünnep bontani őket, ünnepünk meg több van, mint ahányszor kóstoljuk őket.

A borokhoz a Pezsgőház konyháján készültek kóstolófalatok is, öt különböző ízpárosítással tesztelhettük az édes tokaji borokat: narancsos grízfelfújt, tejszínes-mazsolás túrókrém, sárgadinnye sonkával, libamáj polentaágyon és gorgonzolás-diós krém körtével várta a párokat, izgalmas játék volt összekóstolgatni az ételeket a borokkal s bár nem minden esetben értettünk egyet még asztaltársaságon belül sem, de mindenki talált kedvenc párosításokat. Nekem például a gorgonzolás-diós krém körtével és a szamorodni működtek jól együtt talán a legjobban, bár azzal az aszú is működött.

Gizella Pince Látomás Cuvée 2011

Az első bor. Bevezetés az édes tokajiba. Szamorodnis, almás-körtés, kellemes birs, aszalt gyümölcsök, törökméz, kicsit billen a cukor felé, pedig illatában a hűvösség is jön, talán több savval élénkebb lenne és az alkohol sem maradna érezhető a korty végén. Van könnyedsége, ami miatt csúszós, selymes, kedves. 86 pont. ****

Royal Tokaji Áts Cuvée 2011 

Intenzív illat, szinte hűvösen fűszeres, kandírozott narancshéj, majd mangó és papaya édes egzotikuma, pici füstösséggel. Jó savak, jó arányok, elég könnyed, lendületes, de van tartalma is, korrekt struktúrája, a korty végén a keleti fűszerek és olajok díszítik, megbízható választás. 84-85 pont. ***+

Balassa B37 Furmint 2011

A bor neve kérdést váltott ki mindenkiből, majd A Borrajongón találtunk választ: „A szokatlan jelölésben utalást találhatunk a borász nevére (Balassa), a bor termőhelyére (Betsek-dűlő), illetve a borász életkorára, házszámára, az út számára, melyen gyakran közlekedik.” Nagyom szép, mély illat, kandírozott gyümölcsök, szép hordó, kortyban is összetett, füge, birs, körte, mézes jegyek, nagyszerű sav, vibrál, olajos, a botrytis hűvössége jön. Gyönyörű, mély, széles, vibráló, igazán furmint. 90 pont. *****

Bodrog-Borműhely Mesés 2011

30 éves tőkéken termelt furmint késői szürete. Puha, nőiesebb illat és íz, krémesebb, kis kesernye a végén, egészen rusztikus a korty második fele, nehéz helyzetben a B37 után, de visszakóstolva sokat lép előre, tiszta száj és a levegő segít rajta. Érett gyümölcsök, aszalt gyümölcsösök, vaníliafelhő, mézes krém, jó savak, mégis cukordominancia. 87 pont. ****

Vayi Cuvée 2012

Aranyos csillogás, full botrytis, hűvös-édes illat, mély és nagyon intenzív, körte-birs, határozott mézesség. A közepétől üresebb, vége kicsit lapos, a cukor mindent visz, az édesség felülírja a savakat, érett szőlő, mazsola mézbe mártva, de tegyük hozzá: még fiatal-kócos, lehet még szebb formában is. 86 pont. ****

Zsirai Tokaji Máslás 2008

A máslás az aszú finom seprőjének a feláztatásával készült borkülönlegesség. Egy kis old school Tokaj. Rengeteg narancs és citrusok, diós, oxidatív illat, élénk íz, széles, de nem elég lendületes, a végén némi kesernyével zár, sokaknak ezt jelenti Tokaj. Korrekt bor ez, a stílus más. 83 pont. ***

Szepsy Tokaji Szamorodni 2008

Ahogy azt kenszei tömören megfogalmazta: művészet. A mezőny közönségkedvence (tegyük hozzá, a Balassa B37 majdnem ugyanannyi szavazatot kapott és az aszú is csak kevéssel maradt le - a szerk. megjegyzése) „bolgár vendégborász” kollégánk szerint egy szinte tökéletes édes szamorodni, életre szóló élmény és a világ egyik legjobb édes bora. Kétségtelen. Az illat intenzív és rétegzett, egyre újabb és újabb illatfelhőkkel találkozunk, édes nektáros virágok, finom édesfűszeresség, természetesen botrytis, de vaníliakrém és kajszibaracklekvár is, aztán mandula és trópusi gyümölcsök. Telt korty, mély zamatosság, hihetetlenül jó arányokkal, finom textúrával, eleganciával, komplexitással, szépen csiszolt savakkal, leheletnyi édesbe billenéssel. Biztos 93 pont. *****

Gizella Pince Aszú (6 puttonyos) 2008

Marcipán és édes illatok, elsőre zárkózott, de szépen nyílik és bár a Szepsy-bor után komoly hátránnyal indul, elkapjuk a fonalat. Jönnek az aszalt gyümölcsök, a mazsola, a fűszeresség, édes, kandírozott citrusok. Kortyban nagyon jó sav és sok marcipán, szép gyógynövényes édeskesernye a végén, még nagyon fiatal bor, még kócos, de jók az arányok, egészként viselkedik a szájban, nagyon modern, sok friss citrussal, direkt gyümölcsökkel, aszalt gyümölcsökkel, határozott savgerinccel. Egyelőre 90 pont. *****

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programajánló
2020. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
2020. 11. 07. 17:00 - 23:00
Pócz Pincészet Balatonlelle, Kishegy
8
9
10
11
12
13
14
2020. 11. 14. 17:00 - 2020. 11. 15. 12:00
Knáb Panzió Nemesnádudvar, Széchenyi utca 25.
15
2020. 11. 14. 17:00 - 2020. 11. 15. 12:00
Knáb Panzió Nemesnádudvar, Széchenyi utca 25.
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30