Kérem Várjon!
Hírek
Villányi és pécsi lett a PTE bora
bori
2018 October 02.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Bora kitüntető címre idén is mind a négy - pécsi, szekszárdi, tolnai és villányi - borvidékről érkeztek nevezések, 17 pincészetből összesen 41 bort indítottak a versenyen a boros gazdák. A két kategóriagyőztes végül a fehérborok között a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2017-es évjáratú száraz Tribus cuvée-je lett, míg a vörösek mezőnyében a Koch Borászat 2015-ös évjáratú Francia Módi minőségi száraz vörösbora utasította maga mögé a vetélytárs nedűket. A nyertes borászoknak az oklevelet Miseta Attila, a PTE rektora adta át hétfő délután az egyetem Szenátusi tanácstermében.

A vörösborokat előzetesen a Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin borászokból, borkereskedőkből, sommelier-ékből és szakújságírókból álló szakmai zsűrije bírálta. A hagyományoknak és az előírásoknak megfelelően „vakon” pontozott a fináléban a társadalmi zsűri, vagyis a bírálók az évjáraton kívül nem tudhatták, milyen nedűt kóstolnak és pontoznak éppen. Ahogy a korábbi években, az idén is két kategóriában hirdetett győztest a Pécsi Tudományegyetem, legjobb fehér-, és legjobb vörösbor kategóriában.

Előbbiben a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2017-es évjáratú Tribus cuvée minőségi száraz pécsi fehérbora utasította maga mögé a mezőny többi borát. A győztes bort Hevér László, a kutatóintézet főborásza mutatta be az eredményhirdetést követően.

Vörösbor kategóriában a Koch Borászat 2015-ös Francia Módi minőségi száraz villányi vörösborát hirdette ki győztesnek a Pécsi Tudományegyetem. Az erről szóló oklevelet Koch Csaba vehette át, aki természetesen be is mutatta a bort a PTE képviselőinek.