Kérem Várjon!
Hírek
Régi-új főtitkár
bori
2019 November 14.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) küldöttülése a főtitkárválasztás során újabb öt évre bizalmat szavazott dr. Brazsil Dávidnak. „Nem az elmúlt négy év folytatása, hanem új öt év indítása a célom” - ígéri a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa újraválasztott főtitkára.

A magyar borvidékek eltérő történelmi hagyományai, az alulról építkező hegyközségi szervezet területi tagozottsága, a magyar jogrend által meghatározott önigazgatási és közigazgatási jellegének együttese, valamint az EU borpiac szabályozásának összetettsége speciális helyzetet és lehetőséget jelent. Ezen bonyolult koordinátarendszerben Brazsil Dávid feladata, hogy az országos szakmai önkormányzatot proaktív szervezetté mozdítsa elő.

Az elmúlt négy év munkájának egyik fő feladata a hegyközségi szervezet közigazgatási munkájának átszervezése volt. Az erőfeszítések eredményeként a HNT ezen idő alatt hat új közigazgatási feladatot vállalt át az államtól. A nemzeti boríték két támogatási programja alapoz a hegybírói kar munkájára, továbbá a szakmaközi és állami piacszervezési intézkedések végrehajtásában egységesen számít a szakma a hegybírókra.

A modern ágazatirányítás új kihívásokat is jelent a szakmaközi szervezet számára, különösen a digitalizáció területén. A magyar szőlő-bor ágazat eddigi legjelentősebb forrású informatikai fejlesztése zajlik, ezzel, valamint az azt kísérő jogszabályi felülvizsgálattal javítható lesz az ágazat átláthatósága és a tervek szerint egyszerűsödnek a közigazgatási folyamatok.

A következő öt év feladata egy olyan szakmai koncepció kidolgozása, megvitatása és bevezetése, mely egyszerre ötvözi a nagy borászatok és a kisüzemi bortermelők egyablakos ügyintézéssel szemben támasztott elvárásait. Az ePincekönyv projekttel párhuzamosan a HEGYIR rendszert is tovább kell fejleszteni, így a főtitkár letette voksát az elektronikus közigazgatás bevezetésére mellett.

Brazsil Dávid a felülvizsgálati folyamat céljaként fogalmazta meg, hogy a hegybírók közigazgatási munkája és a területi szakmai önkormányzatok döntései között szorosabb kapcsolat alakuljon ki. Az informatikai rendszerben tárolt adatok hitelességének javítása csak a hegyközségi választmányok és a hegybírók felelőségkörének összehangolásával valósítható meg.

Az országos szakmai önkormányzat szakmaközi szervezeti státusza új feladatokat fogalmaz meg a nemzetközi kapcsolatok területén is. „A borszőlőpiaci szakmaközi intézkedés rávilágított ugyanakkor arra, hogy napi szintű kapcsolatot kell kialakítanunk a jövőben az Európai Bizottsággal” mutatott rá Brazsil Dávid.