A spenót a legkorábbi friss zöldség. Igazi tavaszhírnök, hiszen tél vége felé már megjelenik a piacokon, és harsogó zöld színével felélénkíti a standok kínálatát, hirdeti a tavasz közeledtét. A spenót, legyen az tenyérnyi, húsos, hólyagos levelű, ovális vagy apróbb levelű, csokros, sötét-, vagy világoszöld színű, aki szereti a tavasz végéig készíthet belőle változatos, friss ételeket. Használhatjuk levesekhez, mártásokhoz, tésztaételekhez, köretekhez, salátákhoz. Előnyére írható, hogy könnyen elkészíthető, jól emészthető, kalóriában szegény, ellenben vitaminokban gazdag.
Ezekkel a mutatós, ízletes tortácskákkal meglephetjük spenótkedvelő vendégeinket, készíthetjük sör-, vagy borkorcsolyaként, de magunkat és családtagjainkat is kényeztethetjük vele ebédre, vacsorára kínálva. A torta alapja vajas linzertészta, töltelékében pedig a spenót, a paradicsom, a szalonna, a juhtúró és a tejszínes öntet jól megférnek egymás mellett.
Hozzávalók:
(Két adaghoz)
A tésztához
18 dkg liszt
8 dkg vaj
1 dkg zsír
1 teáskanál só
3-4 evőkanál hideg víz
A töltelékhez
25 dkg friss spenót
5 dkg füstölt szalonna
1 db paradicsom
1 db tojás
1,5 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
só
frissen őrölt bors
4 dkg juhtúró
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, fóliába csomagoljuk és 30 percig hűtőbe tesszük. Miután lehűlt, ketté osztjuk és lisztezett felületen egyenként akkora kör alakú lappá nyújtjuk, hogy egy-egy 15 cm átmérőjű kerek sütőformát ki tudjunk vele bélelni. (Egy nagyobb, 24 cm átmérőjű formát is használhatunk.) A tésztára alufóliát terítünk, szárazbabot öntünk rá és 200 fokra előmelegített sütőben 10-13 percig sütjük. Alufóliával együtt levesszük a babot, és további 10 percig sütjük a tésztát. A megmosott spenót szárát levágjuk, forró sós vízben 3-4 percig főzzük (blansírozzuk), majd lecsöpögtetjük. A szalonnát csíkokra vágjuk, a paradicsomot felszeleteljük. A tojást felverjük, hozzákeverjük a tejszínt, a zúzott fokhagymát, sóval és borssal ízesítjük. Az elősütött tésztára rakosgatjuk a szalonna csíkokat és az előfőzött spenótlevelet. Ráöntjük a tojásos keveréket, körberakjuk paradicsommal és megszórjuk juhtúróval. 180 fokon 25-30 percig sütjük, amíg a töltelék át nem sül.
Bor tipp: Matias Pince Pécsi Chardonnay Barrique 2009
A tagliatelle spenótos változata, mint minden egyszerű tésztaétel 30 percen belül elkészíthető. Tálalhatjuk zsúfolt hétköznapokon ebédként, vacsoraként, de egy ünnepi menüsor ételeit is gazdagíthatja. A spenót előfőzve (blansírozva), medvehagyma pestóval ízesítve kerül a tésztára.
Hozzávalók:
(Két adaghoz)
25-30 dkg tagliatelle
30 dkg spenót
2-3 evőkanál medvehagyma pesto
6-8 dkg füstölt szalonna
1,5 evőkanál olívaolaj
só
frissen őrölt bors
A megmosott spenót szárát levágjuk, forró sós vízben 3-4 percig főzzük (blansírozzuk), majd lecsöpögtetjük és felszeleteljük 2 cm-es csíkokra. A tagliatellét forró sós vízben roppanósra (al dente) főzzük. A szalonnát csíkokra vágjuk, a felhevített olívaolajon megpirítjuk, hozzáadjuk a felszeletelt spenótot, frissen őrölt borssal ízesítjük. Hozzákeverjük a medvehagyma pestót,ha szükséges sózzuk és 1-2 perc alatt átmelegítjük, majd levesszük a tűzről. A tagliatellét leszűrjük, tányérra tesszük és ráhalmozzuk a medvehagyma pestós spenótot.
Tipp: A spenót tovább ízesíthető tejszínnel, parmezánnal.
Bor tipp: Bősz Adrián Szekszárdi Rajnai Rizling 2008