Az Orfűi Turisztikai Egyesület rendhagyó programmal jelentkezett a Fishing on Orfű fesztiválon: a Pécsi Borvidék borászainak és borainak a bemutatásával azt a célt vállalta fel, hogy a fiatalok körében népszerűsítse a kulturált borfogyasztást, és segítse a térség borászait. Az akció nagy sikert aratott.
A vasútállomások restijeiről mindenkinek megvan a véleménye, nekünk is, persze. Azért sokszor törjük azon a fejünket, hogy a vasút intézménye miért jár együtt (Magyarországon) törvényszerűen a kosszal és mocsokkal, a vasúti restik nagy része miért lepukkant és miért ijeszti el a jóérzésű embert, hogy zárt palackban alig mer vásárolni valamit, nemhogy. Hiszen lehetne úgy, mint régen, amilyenre (szigorúan külsőleg) a Keleti pályaudvaron is emlékeztet a Baross Étterem, még úgyis, hogy a zongorát nagyképernyős tévére cserélték. Azért Budapestig nem mentünk el, de a pécsi restibe bemerészkedtünk. És milyen jól tettük.
A Zsolnay Kulturális Negyed tövében nyílt meg a legújabb pécsi borozó. A Présház a borgalériában a Retro Hotel részeként nyílt meg csütörtökön, a Pannon Borrégió minden borvidékéről igyekeznek megjeleníteni egy-egy pincészetet. Egyelőre a villányi Polgár Pince, a szekszárdi Baron von Twickel Szőlőbirtok, illetve a Pécsi Püspöki Pincészet borait kóstolhatják meg a betérők.
Az idei bőséges cseresznyetermésnek köszönhetően, kedvet kaptam a házi cseresznyés rétes sütéséhez. A cseresznyés rétes készítésének fortélyait talán legszemléletesebben Magyar Elek foglalja össze, „Az Ínyesmester szakácskönyve” című gasztronómiai írásainak gyűjteményében: "Cseresnyés rétest enni júniusi vasárnapokon (esetleg hétköznapokon is) valóban a nyárba hajló tavasz örömeihez tartozik. Különösen, ha már itt van a ropogós, fekete, magyar cseresnye, mely kissé megfesti az ember szája szélét, de olyan jóízű, hogy érdemes érte elviselni ezt az apró kellemetlenséget." (…) Az álmoskönyv is bátran bevehetné bölcsességei közé a lúdhús mellé, hogy cseresnyés rétest enni szintén jó – persze csak akkor, ha jól csinálják. Mert ez a jeles magyar étek is azok sorába került, melyeknek készítése körül súlyos bűncselekmények történnek. Így például határozottan ilyennek lehet bélyegeznem azt a szokást, mely sajnos, sokfelé divatozik, hogy a cseresnyében benne hagyják a magot. Nem is említve, hogy a maggal együtt más egyéb is benne maradhat, igazán kellemetlen dolog, ha a gyanútlan fogyasztó foga minduntalan egy-egy kemény csonthéjba ütközik. Hát csak ki a magvakkal, ha egy kicsit hosszadalmasabb is a munka és felényivel több gyümölcs kell is ugyanannyi tésztához. (...)
Szervezőként az este végére eléggé elfáradtunk, de megérte. A TOP25 látogatói létszámban is csúcsot döntött, közel háromszázan kóstolták végig Dél-Pannónia legjobbjait, de az új helyszín is jól funkcionált. A Hotel Palatinus Nádor-terme délelőtt, a Bartók-terem pedig délután nyújtott kiváló helyszínt a kóstoláshoz. A borok ezúttal valóban jó hőmérsékleten kerültek ki az asztalokra, sok borász személyesen jött el - amit ezúton is köszönünk nekik -, volt idő és tér beszélgetésekre, a kiegészítő termékek közül pedig a sajtosok a nap végére sajt nélkül maradtak. Jövőre folytatjuk.
A múlt heti tophuszonötözést követően ez a hétvége sem mondható nyugalmasnak. Szekszárdon a kadarka útvonalát járhatjuk be Iván-völgyben, míg Versenden a juhfark mellett a juhokat is megünneplik. Bográcsban. Ha sikerül, mindkettőre eljutnunk, beszámoló is várható, de inkább javasoljuk: mindenki próbálja ki személyesen, a helyszínen, milyen is egy hegyi menetet követő kadarka vagy egy pincehideg juhfark-fröccs!
Múlt héten már tettünk egy próbát a sétatérre kitelepülő borászok között, csak akkor a nyugati oldalt kóstoltuk részletesebben. Most, hogy teljes lett a kép, kiderült számunkra: mindkét oldalon ugyanolyan jól esik a fröccs. Választottunk viszont hat kedvencet, rozéban a kelet nyert, fehérben meg már nyugat.
Ma 15 órakor megnyitjuk a Hotel Palatinus Bartók termének ajtajait, s ezzel megkezdődik a TOP25 idei közönségkóstolója. Idén nem lesz budapesti kóstoló, s a tavalyi évvel ellentétben a pécsi is egy napos lesz. Emailen már nem lehet jegyet foglalni, viszont maradtak még a helyszínen megváltható belépők.
Már csak egy nap, és kezdődik a Pannon Borrégió TOP25 2011 a Hotel Palatinusban. Ahogy tavaly, úgy idén is kézműves gasztronómiai termékeket mutatnak be a rendezvényen a legjobb 25 régiós bor mellett.