Kérem Várjon!
Cikkek
Szekszárdi kistermelők hordós tételei

A BorKultúra SzabadEgyetem novemberi előadásán Módos Ernő az Alisca Borrend Nagymestere és Ferenc Vilmos a Dicenty Dezső Kertbarát Kör elnöke szavai nyitották meg azt az izgalmas és szakmai estét, melynek főszereplői kistermelői hordós tételek voltak. Mosonyi Pál, a Minerág Kft. Borászati laboratóriumának vezetője bevezetőjében részletesen beszélt a 2012-es év évjárati adottságairól, annak nehézségeiről.

Guld Zsuzsanna
2012. december 29. 08:35:14
Cikkek
Mézeskalácsosok Szekszárdon és Pécsett

A hideg idő ha megérkezik, jobban vágyik az ember a meleg ízekre, a testes vörösekre, és hajlamosabb engedni a fűszerek hangulati csábításának. A tél illatairól, ízeiről létezik valamiféle lappangó közmegegyezés, a fűszeres teából felszálló gőzben, a hidegben illatozó forralt borban. A tél édes fűszerezése valahol a mézeskalácsban sűrűsödik össze. A mézeskalács illata magában rejti azt az ízt is, amelyet évszázadok hagyományoztak át, s melyet ma mestercsaládok visznek tovább, vagy élesztenek fel.

Takács Tímea
2012. december 28. 10:14:04
Cikkek
Hauk István, Dunaszekcső

Másfél hektár szőlő nem sok. Pontosabban viszonyítás kérdése. Aki egymaga művel másfél hektár szőlőt, annak sok. Másfél hektár alig látszik egy szupermarketben. Másfél hektár nagy a Somlón, viszont még a Pécsi borvidéken is kevésnek számít. Hobbinak nagy, megélhetésének kevés.

Mester Zoltán
2012. december 27. 10:40:25
Cikkek
A mi fánk alá

Amikor mindannyan a karácsonyfa beszerzésével foglalatoskodunk, ajándékokat csomagolunk és a szentestei menüt tervezgetjük, kevés az idő blogfrissítésre. Borozásra is, de az még csak hagyján. A karácsonyi borsort mára véglegesítettem, sok fehér lesz, a sokhalas menüsorhoz nem nagyon tennék mást, de azért lesz vörös is, édes is, válság ide, apokalipszis oda, megadjuk a módját. És játszunk is egy kicsit. Hogy izgalmasabb legyen a várakozás.

bori
2012. december 23. 15:16:29
Cikkek
Élőben jelentjük a Kalamárisból 3.

Rendhagyó helyszínen vagyunk ma este. A Kalamárisban terítettek nekünk asztalt, ide költözik ugyanis januárban a Radó Vinotéka, a stíl is átalakul vinotéka-borbisztróssá, első fecskének mi vagyunk itt. A borok sorba rakva, rögtönözve persze, Hárs és Csillagvölgy fókuszban, de lesz pár más tétel is, szokás szerint. Fehér a világ ma, pedig a hó is elolvadt. 

zoranka
2012. december 20. 18:29:54
Cikkek
Mészáros Pál Pincészete, Szekszárd

Szekszárdon számos sikert eredményezett az elmúlt egy esztendő. Azon túl, hogy Vida Péter lett az Év bortermelője, Bodri Orsinak köszönhetően pedig az Év ifjú borásza díj is ide került, mintegy zárásként ráadásul szekszárdiak érdemelték ki az Év pincészete díjat. Akik talán a legtöbbet tették a cím elnyeréséért: apa és fia, Mészáros Pál és Mészáros Péter.

Kovács-Szabó Bernadett
2012. december 20. 09:33:05
Cikkek
Egynegyed 2012/4

 Hogy milyen Napa Valley-ben bort kóstolni? Unalmas. Ahogy kedves barátunk, Paul – aki egyébként igazi skót és mindent tud a whiskyről – fogalmazta meg a negyedik vagy az ötödik palack együtt elfogyasztott pinot noir után, Napa Valley Disneyland felnőtteknek. Ennél tökéletesebb leírást magam sem találhattam volna.

kenszei
2012. december 18. 07:00:12
Cikkek
Fajtakóstoló 1997-2011 közötti évjáratokból

A nemrégiben lezajlott Zagreb Vino.Com egyik workshopjára, mesterkurzusára csak véletlenül ültem be. Épp elegem lett a nagy tömegből és gondoltam, eljött az ideje egy kis pihenésnek, amikor szlovén kollégák heves integetésére lettem figyelmes. A malvazija mesterkurzus, nem jössz? De, hát persze. De nem bántam meg, mert tényleg tanultam belőle. A fajtát eddig is kedveltem, a kurzus újdonságait meg elraktároztam. Tizenöt malvazija, 1997-2011 évjáratok.

zoranka
2012. december 15. 08:00:22
Cikkek
Egy bor: Lelovits Villányi Primőr Portugieser 2012

A keddi kóstolóinkon természetesen ilyentájt nagyon sok idei bor tűnik már fel, szezon van, jönnek a rozék, a friss fehérek, no meg az oportók. A portugieser régi cimborám, sokan nem értik, mit is szeretek benne, lelkük rajta. Csak mellékesen jegyzem meg, 2013-ban is lesz portugieser hétvége, remek programokkal, dolgozunk rajta. Viszont egyre több oportókedvelővel találom meg a közös hangot, egyre több jó portugieser kerül ki Villányból is. A primőrök között tavaly óta stabilan áll a kedvencek között Lelovits Tamás friss oportója.

zoranka
2012. december 14. 08:45:14
Cikkek
Label Grand Karakterre 2012

Amikor egy városban két nagy boros rendezvényt egy időben rendeznek meg, a szervezők nem biztos, hogy túl boldogok. Én az voltam, mert azért Zágráb legalább Budapestnyire van Pécstől, és egy hétvége alatt 2 borfesztiválba is belekóstolhattam. A Zagreb Vino.Com nagytestvér mellett az Apetit City étteremben rendezték meg első ízben a Label Grand Karakterre rendezvényt, ami az organikus, biodinamikus, ökö-, natúr-  és narancsborok szemléje volt. Négy ország harminc bortermelője volt jelen, szinte minden esetben a borász maga volt megtalálható a borok mögött.

zoranka
2012. december 13. 08:00:46
Összesen 2581 db találat. 155/259 oldal.