Kérem Várjon!
Hírek
Országház Bora 2019
avagy a parlament borpillérei
Novák Barna
2019 July 04.

Idén harmadik alkalommal hirdették meg az Országház Bora versenyt, amelynek díjkiosztó ünnepségére a Parlament Vadásztermében került sor.

A rendezvény háziasszonya, Borbás Marcsi bevezetőjében elmondta, hogy az országházban, ahol rendszeresen fordulnak meg külföldi delegációk, magasrangú vendégek, a felek nemzetközi szokásoknak megfelelően kölcsönösen megajándékozzák egymást a saját nemzetük kultúráját reprezentáló jellegzetes ajándékokkal. Erre nekünk a magyar bor az egyik legalkalmasabb, mert a jó bor hazánk egyik legfontosabb védjegye. Az Országház Bora verseny célja egyrészt ennek hangsúlyozása, másrészt hogy a válogatással valóban olyan minőségi italok kerüljenek kiválasztásra, amelyeket büszkén adhatunk a  vendégeinknek.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke köszöntőjében felvázolta a szőlő és bor fontosságát a magyar történelemben. Elmondta, hogy a szőlő és a bor ott volt velünk már a honfoglaláskor, az államalapításkor, miseborként pedig része ezeréves keresztény kultúránknak, de népzenénk, nyelvünk élő, szerves része is közmondásaink, szólásainkon keresztül. Hangsúlyozta, hogy bár „a jó bornak nem kell cégér”, mégis jó hírnevet kell adni az arra érdemeseknek, és az Országgyűlés fontos feladata, hogy ezt jogszabályok megalkotásával, megfelelő jogi környezet kialakításával folyamatosan biztosítsa.

A köszöntő további részében dr. Kállay Miklós, a Magyar Borakadémia tiszteletbeli elnöke ismertette a verseny és a zsűrizés folyamatát. 

A pályázat kiírásakor elsősorban az őshonos (vagy már régen meghonosodott) szőlőfajták kaptak szerepet. A borászatok nyolc kategóriában nevezhettek: olaszrizling, furmint, egyéb fehér (hárslevelű, juhfark, ezerjó és kéknyelű), kékfrankos, bikavér, kadarka, cabernet franc és tokaji aszú. A szakmai zsűri a borok értékelését két nap alatt, vakkóstolással, csak a fajta ismeretével végezte 100 pontos, pozitív bírálati szempontok szerint. A végeredmény többszöri konzultáció után alakult ki.

Az Országház Bora versenyre idén 19 hazai és 2 határon túli történelmi magyar borvidék 113 pincéje jelentkezett 203 tétellel, amely az előző évhez képest jelentős növekedés (tavaly 17 borvidék, 90 pince, 160 tétel versenyzett). 

Az Országház Bora kategóriák nyertesei 2019-ben:

  • Szöllősi Pincészet Olaszrizling 2017
  • Grand Tokaj Kővágó Furmint 2015
  • Istvándy Pincészet Kékderű Badacsonyi Kéknyelű 2017
  • Etyeki Kúria Kékfrankos 2015 
  • Sebestyén Pince Szekszárdi Iván-völgyi Bikavér 2016
  • Németh János Pincészet Szekszárdi Kadarka 2017
  • Heumann Pincészet Trinitás Villányi Franc 2015
  • Grand Tokaj Tokaji Aszú 5 puttonyos 2013

A kategóriák nyerteseinek névsorát Borbás Marcsi ismertette, a díjakat pedig Kövér László adta át. Maga a díj a pécsi Zsolnay porcelángyár pirogránit szobra, amely egy szüretelő nőt ábrázol, alakját a parlament egyik szobra ihlette. A díjátadót a nyolc nyertes bor kóstolása és jó hangulatú állófogadás zárta.

A nyertes sor valamennyi tétele méltó képviselője kategóriájának, személy szerint a Szöllősi pincészet 2017-es neszmélyi olaszrizlingjét, valamint az Istvándy pincészet badacsonyi kéknyelűjét emelném ki. Mindkettő bor kiemelkedően elegáns, és kiválóan mutatja termőhelyének adottságát, a meszes, illetve a vulkanikus talaj ásványos jellegét. Sebestyén Csaba Szekszárdi Iván-völgyi bikavérét már méltattuk a Bikavérek párbaja cikkünkben, de valamennyi nyertes bor méltó pillére lesz idén az ezen a napon Bországházzá avatott intézménynek.