Kérem Várjon!
Hírek
Le bogyolé nouveau est arrivé!
novakbarna
2019 November 08.

November 6-án, szerda este nyitották meg a Képzőművészeti Egyetem dísztermében az Arany Rajzszög kiállítást, amely már tizenhét éve a magyar tervezőgrafika ünnepe. Ennek a rendezvénynek a keretein belül mutatták be jubileumi 15. alkalommal a villányi Vylyan Szőlészet és Pincészet Bogyólé-pályázatára küldött címketerveket és a díjazott munkákat.

Igen, megérkezett az új bogyólé: a Vylyan Pincészet idei üde újbora! És megérkezett hozzá új ruhája is művészi borcímkével, amelyet a budapesti Képzőművészeti Egyetemen mutattak be. Fiatalos és vagány lett, akárcsak a bor!

Debreczeni Mónika, a pincészet birtokigazgatója köszöntőjében elmondta, hogy számukra mindig fontos volt művészeti projektek támogatása. 15 évvel ezelőtt játéknak indult a címketervező pályázat, éppúgy ahogy maga a Beajolais Nouveau (bozsolé nuvó) eljárás alapján készült Bogyólé bor is. Azóta nemcsak a Bogyólé futotta be óriási karrierét (és sikere töretlenül tart), de a pályázatban részt vevő fiatal grafikusok is többen kaptak további megrendeléseket pont ennek a pályázatnak köszönhetően. Az idei felhívásra is bárki, 30 év alatti fiatal grafikus nevezhetett, aki a szakegyetemek tíz oktatási intézményének aktív hallgatója vagy végzett diákja.

A beérkezett 180 pályamunka közül a szakmai zsűri az első helyezést idén Eszteró Anett, a Metropolitan Egyetem tervezőgrafikus-hallgatójának ítélte oda. A nyertes a 200.000 Ft alkotói díjon kívül 4 doboz Vylyan Bogyólét is átvehetett, de a legnagyobb dicsőség, hogy nyertes címkéje nevével együtt szerepelhet a 25.000 Vylyan Bogyólé 2019-es palackokon! A második legjobb címketerv Nagy Zsófia, az egri Vizuális Művészeti Intézet hallgatójának munkáját dicséri. A harmadik helyezett azonos pontszámmal megosztva Vörös Mercédesz (Budapesti Metropolitan Egyetem) és Boda Anna (Pécsi Tudományegyetem) tervezőgrafikus-hallgatóinak alkotása lett. Kiosztottak még egy közönségdíjat is, ennek nyertese Kovács Eszter.

A díjkiosztó után finom szendvicsek és a fiatal címketervezők társaságában lehetőség nyílt megkóstolni a rendezvény addig mellőzött szereplőjét, a Bogyólét. 

A „Bogyólé”, a villányi dombok „bozsoléja” az idei évjárat első vörösbora, amely tehát a francia Beaujolais Nouveau borkészítési hagyományait követve készül. A bor a bogyón belül születik, majd robban életre, szinte szó szerint. A frissen szedett, sértetlen, egész szőlőfürtöket (idén 80% zweigelt, 20% portugieser) acéltartályban szén-dioxid köpeny alá helyezik, ahol a hőmérsékletet 25-29 °C között tartják. A fürtökben oxigéntól teljesen elzárva, bogyón belül indul el az a speciális erjedés, amely 7 napig tart. Az alkoholos erjedés a préselést követően fejeződik be. A friss bor gyors almasav bontás, derítés és hidegkezelés után kerül a palackokba.

Újborhoz méltóan kirobbanóan friss, üde és gyümölcsös az idei Bogyólé, amelynek piros bogyós, epres, puncsos karakterét fekete ribizlis jegyek gazdagítják. A korty rendkívül telt, harapnivaló, a végén élénk felütéssel.

Debreczeni Mónika, aki ebben az évben méltán az Arany Rajzszög Megbízói-díját is megkapta, elmesélte, hogy minden évben nagy várakozással tekintenek a Bogyólé születésére. Olyan nekik ez a bor, mint másnak a szilveszter, az újév köszöntése, mert azt is megmutatja, milyen lesz az új évjárat. Nos, ez alapján, nagyon jó évjáratra számíthatunk a Vylyan pincészetnél!   

Eszteró Anett, a pályázat fiatal győztese a Pécsi Borozónak elmondta, hogy mivel munkájában számára nagyon fontos a manualitás, ez a címke is úgy készült, mint egy klasszikus szabad kollázs. Elővett régi magazinokat, újságokat, azokból alakította ki azt a kompozíciót, amit utána digitalizált. További kérdésünkre, hogy a boroscímke rejt-e valamilyen titkos motívumot, nevetve mondta, hogy semmit. Célja csak annyi volt, ami a pályázatban megfogalmazott kritérium, legyen a címke olyan, mint a bogyólé: könnyen érthető, fiatalos és üde. Ezért szerepel rajta ananász, eper, cseresznye, delfin, kakadu, lepke és cinke.

Forgassuk szeretettel hát a palackot, gyönyörködjünk benne, és fogyasszuk egészséggel a Bogyólét 12-13°C körüli hőmérsékleten azon melegében!

A kiállítás november 28-ig díjmentesen látogatható a Budapesti Képzőművészeti Egyetem Barcsay termében.