Kérem Várjon!
Hírek
Furmintozás Köveskálon
bori
2020 március 06.
Idén nem jutottunk el Köveskálra, a Furmint Február hagyományossá váló záró programjára. Sok a program, kevés a szabadidő. De kaptunk sajtóanyagot, fotókat, mutatjuk, miről maradt le, aki hozzánk hasonlóan kihagyta.

Helyi vendéglátósok – Pálffy Pince, Mi a Kő, Káli Kövek, Káli Art Inn, Kővirág – összefogásából született meg a Köveskáli Furmint Napok ötlete, amely immár harmadik alkalommal rendezték meg február 28. és március 1. között. Az esemény nemcsak a balaton-parti furmintokra szeretné felhívni a figyelmet, hanem arra is, hogy az egész nyáron teltházzal üzemelő Köveskál télen is nyitott ajtókkal és meleg vendégszeretettel várta a lelkes borissza vendégsereget.

Pálffy Gyula a rendezvény megálmodója és házigazdája a pénteki szakmai nap és a teltházas hétvége után így nyilatkozott a rendezvényről:

„Továbbra is hiszünk a furmintban. Az elmúlt évek szakmai kóstolói alapján látjuk, hogy a balatoni borászok is komoly figyelmet fordítanak a fajta jövőjére. Egyre többen készítenek bort és pezsgőt is furmintból. Kíváncsian várjuk, hogy a következő években ezeket a tételeket is összekóstolhassuk egymással.  Idén a mesterkurzuson kívül először rendeztünk sétáló kóstolót, ahol a balatoni furmintok mellett más borvidékek neves termelőinek is biztosítottunk lehetőséget. A vendégeink pozitív visszajelzései alapján nemcsak fajtaborként, hanem házasításként vagy pezsgőként is komoly lehetőséget látunk a furmintban. Nagy öröm számomra, hogy a furmintot a Gasztofalu többi képviselője is fontosnak érzi és ezért ezen a hétvégén közösen tudunk együtt gondolkozni és dolgozni, hogy minél színvonalasabb rendezvényt tudjunk megrendezni.”

Kövekáli Furmint Napok hétvégéjén egy talpalatnyi hely nem maradt a telpülésen, előre hónapokkal le voltak foglalva a szállások és a rendezvényre is gyorsan elkeltek a jegyek, mégis egy meghitt és családias hangulatú rendezvényen vannak túl a szervezők. Sikerült megőrizni a falu egyedi hangulatát, ami miatt oly sokan zarándokolnak el Köveskálra évről évre. 

Zakar Kata a Kővirág étterem tulajdonosa és a Gasztrofalu oszlopos tagja, a minőségi vendéglátás elkötelezett híve is lelkesen támogatta az elejétől kezdve a rendezvényt és kiemelte, hogy a település borászai ilyen összhangban tudnak együttmüködni a többi helyi étteremmel és vendéglátókkal

„Elképzelni sem lehet jobb rendezvényt olyanoknak, akik kedvelik a minőségi rendezvényeket tömeg nélkül, akik szeretnének autó nélkül tölteni két napot, de nem egy helyen, akiket érdekel a bor, a pincék közelebbről, de nem befogadhatatlan mennyiségben, unalmas mélységben, mindenhez intim, baráti légkör. Igen, enni is jókat lehet mindenhol, hangulat is van, meg persze Köveskál!” 

A Gasztrofaluban nem áll meg az élet, folyamatosan szervezik és tervezik a következő eseményeket és programokat, hiszen az egész éves sikeres működés titka nem más, mint rengeteg munka és kompromisszumok néküli minőségi vendéglátás. Döbröntei Ildikó a Köveskáli Gasztrofalu alapítója is elégedett a rendezvénnyel és minden évben igyekszik fejleszteni nem csak a Káli Art Inn kínálatát, hanem a rendezvények és a Gasztrofalu eseményeinek a sokszínüségét.

„Közönségtalálkozó, konferencia, fesztivál? Mindegyik és egyik sem. Valami egészen egyedi programot kínáltunk. Lehetőséget a borászoknak a szakmai munkára, a kollégákkal való eszmecserére. A kíváncsi borfogyasztóknak a borászokkal való megismerkedésre. Válaszokat kerestünk és találtunk, olyan kérdésekre, melyekre együtt gondolkodva talán megleljük a helyes megoldást. És közben kötetlenül élvezhettük a Káli-medence természeti szépségét, a jóidőt, és az ország legjobb furmintjait. Napközben a falu buszmegállójában gerilla koncertet adott a postásunk az ott elhelyezett zongorán, melyen egyébként bárki, szabadon, kedvére zenélhet. Fantasztikus volt az éttermek kínálata, a vacsorák és reggelik, remek volt a hangulat a sétáló kóstolón. Egyedi volt, igazi butik rendezvény!”

A szervezők közül Trombitás Tamás elég komplex szolgáltatáscsomagot biztosít a vendégek részére, hiszen a méltán híres Mi a Kő étterem vendégszobákkal is rendelkezik, valamint Tamás borászatának a borai már nem csak az vendéglátóhelyen kaphatók. Idei évben Tamás is kóstoltatott a rendezvényen furmintokat.

„Ismét visszaigazolódott, hogy Köveskálon mindenki jól érzi magát, aki szereti a borokat és élvezi a helyi gasztronómia íz-illat-szín kompozícióit. Étteremként és borászatként mi ennek különösen örülünk, hiszen saját borászatunkban második éve készül  furmint, így akik most ellátogattak Köveskálra, megismerhették a helyben készült furmintok fajtajellegeit." 

Miért is érdemes ellátogatni a Köveskáli Furmint Napokra?

„Bepillanthattak a borászok mindennapjaiba, lazán egy (vagy több) pohár bor mellett kvaterkázhattak régi és új barátok. Szeretünk ennek szervezői és egyben részesei is lenni! Egy pohár bor, egy tál étel képes embereket mozgósítani és összekötni, ezért hiszünk benne!”

Fotók: Kóstolom, Szabó Miklós

Legolvasottabb
Hirdetés
Legfrissebb