Kérem Várjon!
Cikkek
Férfiak, ha főznek
Főzőklubban jártunk, borhoz ételt főztünk
zoranka
2008 November 03.

Van Pécsett egy férfi főzőegylet. Volt tavasszal egy Borhoz ételt pályázat, amelyet a Heimann Családi Birtok hirdetett meg. A múlt héten a főzőegylet bemutatta, mivel is pályázott. És mivel mi is pályáztunk - nota bene bekerültünk a 12-36 közé -, bennünket is meghívtak. El is mentünk, főztünk, beszélgettünk, borozgattunk, ellestünk trükköket és ellestek tőlünk is furfangokat. De ez így volt kerek.

A főzőegylet jó pár éves múltra tekint vissza. Mostanság 26 állandó tagja van, akik havonta összejárnak. Minden hónapban van egy séf, van mellette 4 kukta és van közel 30 éhes száj estére. Aktuálisan éppen a nemzetek konyhája sorozat van trenden, de a spanyol és a szerb menüsor közé beékelődött a tavaszi receptverseny remake-je. A főzőegylet 5 fogással indult, eggyel be is jutott a 12-26 közé. Mi hárommal, ebből egy ugyanabban a ligában végzett. Be kell vallanunk, lelkes és tanult kolleginánk, No Salty is indult és ő az első tizenkettőbe jutott, no de egy hölgy nem főzhet a férfi főzőegyletben, így végül csak a Pécsi Borozó B válogatottja indult a megmérettetésen. Az öt fogásból a meleg előétel kategóriában ütöttük ki Csanaky András gyümölcsös fűszeres sült kacsamáját, viszont amire egy későbbi alkalommal még ígéretet kaptunk, kóstolnánk lelkesen!

A főzőegylet délután kezdi a főzést. Természetesen az utolsó pillanatra hagytuk a bevásárlást, aminek következtében felvásároltuk az összes fagyasztott kékkagylóhúst és zöldspárgát széles e városban. Rizottó rizst a teszkóban, a saját márkás piros zacskósra nem lehet panasz, itt délen jobb nem nagyon érhető el... Az előkészületektől megkímélném a kedves olvasót, mi gyakorlatilag feltettük főni az alaplevet, majd felbontottunk pár palack bort és a többieket lestük.

Amikor minden elkészült, akkor álltunk neki, kicsit igazi konyhaérzés jött vissza, kinn felszolgálják a hideg előételt, mi még sehol se tartunk, a pincér kérdez, még tíz perc, de tudom, hogy negyedóra minimum, a tányérok a tányérmelegítőben, ne vedd ki még, a rizottó végül szépen összeáll, olyan amilyennek lennie kell, még a séf úr is elégedetten somolyog a bajsza alatt…

Aztán tálalunk, kint esznek, mi kilesünk, jó érzés, ahogy hozzák vissza a tányérokat, csak kevésen marad. Nem nagyon főztünk még rizottót harminc embernek és ez is elfogyott egy szálig, ígértem hazára is kóstolót, de a tanulók a konyhán megérdemelték a maguk adagját, mi csak belekóstoltunk. Aztán már csatlakozunk, a többi fogást lazulva csipegetjük el, Heimann-borokat kortyolunk és éjféltájt hazaindulunk.

zoranka&kugler (Fotó: Heimann Zoltán)

 

Fuchsli 2007

Hamis Boursin sajtos polenta „tapas"

Hozzávalók (4 személyre): 10 dkg kukorica gríz, 2,5 dl tej, fél dl víz, só.

A boursin-hez: 300 g juhtúró, 150 gramm krémsajt, 150 gramm vaj vagy margarin, 3-4 gerezd fokhagyma, só ízlés szerint a juhtúróhoz igazítva, 1 csomó snidling, 1 csomó kapor, 1 csomó petrezselyemzöld, 10 gramm törött bors.

Ahogyan készítjük: A tejet és a vizet összekeverjük, megsózzuk felforraljuk, folyamatos kevergetés mellett beleöntjük a kukoricagrízt. Ezután sűrűsödésig főzzük, majd megvajazott alufólián fél centi vastagságban szétterítjük. Mikor megdermedt, pohár szélével korongokat szaggatunk belőle. A juhtúrót, a vajat és a krémsajtot - lehetőleg géppel - jól összedolgozzuk, habosra keverjük. A fokhagymát lereszeljük, a snidlinget, kaprot és petrezselyemzöldet apróra vágjuk, majd beledolgozzuk a krémbe. Borsdarálóval durvára őrölt borssal ízesítjük. A sajttal megkenjük a polenta karikákat, koktélparadicsommal, kapribogyóval díszítjük.

 

Viognier 2007

Kékkagylós-zöldspárgás rizottó

Ami kell hozzá (2 személyre): 200 gramm rizottó-rizs (carnaroli, arborio vagy vialone nano), 100 gramm zöldspárga, 100 gramm kékkagylóhús, 1 dl Heimann Viona 2006, 1 sárgarépa, 1 fej hagyma
kevés vaj, két-három löttyentés tejszín, 3-5 deka parmezán sajt, 2 gerezd fokhagyma, olívaolaj, 1 liter víz, só, bors

Ahogyan készítjük: A zöldspárgákat eltörjük, ahol éppen hajlításkor eltörik. A zsenge hajtásokat 1 liter sós vízben pár percig forraljuk, majd leszűrjük. A vízbe tesszük a spárga szárait, a sárgarépát és a hagymát, majd alaplevelet főzünk belőle, amelyet mindvégig melegen tartunk. A rizst pár csepp olívaolajon megpirítjuk. Felöntjük a Vionával, amelyet hagyunk elpárologni, illetve a rizs által felszívni. Folyamatosan adagoljuk az alaplevet egy merőkanállal, miközben a rizottót folyamatosan kevergetjük egy falapáttal. Ha a rizs besűrűsödik, felöntjük és tovább kevergetjük, mindezt bő negyedóráig, húsz percig játsszuk. A végén belekeverjük a vajkockákat, rálöttyintünk a tejszínből és belekavarjuk a parmezánt. Közben az apróra vágott fokhagymát megpirítjuk kevés olívaolajon, beledobjuk a megtisztított kagylóhúst, átforgatjuk, felöntjük a fehérborral, borsozzuk és nagyon kevés sóval gazdagítjuk. A kész, puha kagylót hozzákeverjük a rizottóhoz, majd ugyanezt tesszük az előfőzött spárgacsúcsokkal is. Frissen, forrón tálaljuk.

 

Kadarka 2007

Kecskepörkölt joghurtos, medvehagymás orsótésztával

Hozzávalók (4 személyre): 1,2 kg csontos kecske hús (comb, lapocka), 5 dkg füstölt szalonna, 25 dkg vörös hagyma, 4 gerezd fokhagyma, 1-1 paprika, paradicsom, 3 evőkanál őrölt paprika
1-1 kávéskanál kakukkfű, majoránna, bors, 1 dl kadarka, só

A tésztához: 35 dkg orsó tészta, 1,5 dl joghurt, 1-1 dl tejföl, főzőtejszín, 1 csokor apróra vágott medvehagyma (télre le lehet fagyasztani, mint a petrezselymet), 10 dkg natúr krémsajt, 1 evőkanál olaj (ha van olíva), só.

Ahogyan készítjük: A húst lehártyázzuk, a vastag faggyút eltávolítjuk (csonttal együtt, ha szükséges bárddal) felaprítjuk. A kockára vágott, kiolvasztott szalonnára tesszük a felaprózott hagymát, ha megbarnult a húst is. Pörköt adunk neki, majd a tűzről levéve megpaprikázzuk, jól elkeverjük visszatesszük, felöntjük egy kevés vízzel, amikor felforrt hozzáadjuk a paradicsomot, a zöldpaprikát a megtisztított fokhagymát, a fűszereket és lassan rotyogtatva puhára főzzük. Az elpárolgott vizet természetesen pótoljuk; kóstoljuk, ízesítjük. (Ez a folyamat eltarthat akár 4 órát is ha az állat nem fiatal növendék kecske volt. Mi mégis inkább az „öregebbet" ajánljuk, mert sokkal finomabb!) A végén hozzáöntjük a vörösbort is. Mialatt a tésztát kifőzzük, elkészítjük a szószt. Az olajon megfuttatjuk az aprított medvehagymát, majd felöntjük az előzőleg összekevert joghurt, tejföl, tejszín keverékével, jól átmelegítjük, beleolvasztjuk a krémsajtot, ízlés szerint sózzuk, és a kifőzött tésztához adjuk. Megkeverjük és köretként a tányér szélén elhelyezve, mellé merjük a kecskepörköltet.

 

Merlot 2006

Roston sült csirkemell filé karamelizált gyümölcsnyárssal és babsalátával

Hozzávalók (4 személyre): 4 db csirkemell filé (bőr nélkül), 8 szelet füstölt sajt, 5 dkg füstölt szalonna, 1 dl olaj, 2 kávéskanál csirke-fűszerkeverék (pl.: Kotányi), só.

A nyárshoz: 12 db eper, 12 db gyöngyhagyma, 12 db cseresznye (vagy cseresznyebefőtt), 12 db meggy (befőtt), 1 szelet sárgadinnye (befőtt) 12 db kockára vágva, 1 db savanyú alma kockára vágva, 1 dl merlot, 4 db citromfű levél, 2 evőkanál cukor, 1 evőkanál méz.

A salátához: 40 dkg vörösbab (lehet konzerv is), 4 db zöldhagyma a zöld szárával együtt, 4 evőkanál tárkonyos ecet, 1 evőkanál olíva olaj, só, bors, cukor

Ahogyan készítjük: A csirkemelleket félbe vágjuk, megtűzdeljük szalonnával, mindkét oldalát megkenjük olajjal, megszórjuk a fűszerkeverékkel, és hideg helyre tesszük 3-4 óra időtartamra. Az almát, dinnyét felkockázzuk (kb. 4x4 cm-es darabokra) és 1dl víz-dl merlot bor keverékében (először az almát és a gyöngyhagymát) majd a többi gyümölcsöt (a citromfűvel) félpuhára pároljuk. Félretesszük kihűtjük. Az előző nap beáztatott babot ételízesítős vízben megfőzzük, kihűtjük. A zöldhagymákat felkarikázzuk. Elkészítjük a nyársakat: egy pálcikára egymás után egyéni ízlés szerint feltűzzük, az előfőzött hagymát és a gyümölcsöket, két végükbe egy-egy rozmaring ágacskát dugunk. A babot, hagymát, és a dresszinget összekeverjük, ízesítjük, hűtőszekrénybe tesszük. A csirkemelleket szép pirosra sütjük a grillrácson, majd mindegyikre egy-egy szelet füstölt sajtot teszünk és ráolvasztjuk. Közben a cukrot egy edényben karamelizáljuk, mikor megömlött, hozzákeverjük a mézet és gyorsan a tálaláshoz már a tányéron átlósan előkészített nyárson, hosszában végigöntjük. A nyárs egyik oldalán elhelyezzük a salátát, a másikon a csirkemellet. Aki szereti, friss rozskenyeret ehet hozzá.

 

Syrah 2006

Pörkölt fenyőmaggal, mandulaforgáccsal és chilivel ízesített csokoládédarabok fűszeres aszalt gyümölcsmártogatóssal

Hozzávalók (4 személyre): 4 tábla (125 gramm) Tibi étcsokoládé, 4 evőkanál mandulaforgács, 4 evőkanál fenyőmag, 1 kávéskanál finomra őrölt chili, 3 dkg vaj, 3 evőkanál tej, fél dl cseresznyepálinka.

A mártogatóshoz: 30 dkg vegyes aszalt gyümölcs (szilva, meggy, barack, füge, mazsola stb.), 3 evőkanál (házi) szilvalekvár, 1 kávéskanál reszelt hagyma, 1 kávéskanál zúzott fokhagyma, 2,5 dkg vaj, 1 dl syrah, 1 evőkanál ételkeményítő, 4 szem szegfűszeg, 2 szem szegfűbors finomra őrölve, 1 kávéskanál fahéj, só.

Ahogyan készítjük: A magokat egy serpenyőben megpirítjuk, a chilit finomra őröljük. Az étcsokoládét apró darabokra törjük. Vízfürdőn teflonedényben felolvasztunk egy diónyi vajat, belerakjuk a csokoládédarabokat. Egy kanál tejjel, folyamatos kevergetés mellett olvasztani kezdjük. Hozzáöntjük a pálinkát és további vaj, tej adagolásával simára dolgozzuk, majd belekeverjük a magokat. Megvajazott alufólián nagyobb táblaformára szétterítjük, kihűtjük, végül hűtőszekrényben kifagyasztjuk. Az aszalt gyümölcsöket apró kockákra vágjuk. Teflonedényben megolvasztjuk a vajat, megfuttatjuk a reszelt hagymát, rádobjuk a gyümölcs darabokat, a zúzott fokhagymát, késhegyni sót. Két dl vizet öntünk rá, belekeverjük a fűszereket, puhára pároljuk, majd hozzákeverjük a lekvárt és a vörösbort. A végén az ételkeményítőt elkeverjük hideg vízben, és a szószhoz adjuk. A csokoládét szabálytalan darabokra törjük, tányérra rendezzük, a mártást mellé adjuk. Citromfűvel, rozmaringággal, esetleg mentalevéllel díszítjük. A mártogatós hidegen és melegen is finom.

 

Zárásként:

Barbár Cuvée 2006

A borról engedtessék meg annyi, hogy nagyon szép zárása volt az estének.

Egy nagy bor, ami önmagában volt szép, elegáns és mégis élettel teli, semmiképpen nem komor bor.

Még nagyon az út elején van, noha már élvezhető, megnyílik és mutatja, milyen is lesz, olyan 2-3 év múlva, amikor kivirul.

Mindent összevetve remek este volt, kiváló borokkal, noha egy évjárattal fiatalabbakat összehangolni a korábbi ételreceptekkel, de azt gondolom sikerült.