Kérem Várjon!
Hírek
Beck Zoli és a zenit
bori
2021 March 09.

„Azt találtuk ki a Papával, hogy négy napon át minden nap elmegyünk a Pécsi Tudományegyetem borászatába, és kiválasztunk egy-egy üveg bort. Aztán lejövünk a stúdióba, ahová összehordtunk egy csomó kottát, meg verset, az üveget megbontjuk, aztán lesz, ami lesz.” Beck Zoli, a PTE BTK adjunktusa, a  30Y zenekar frontembere Sárközy Zoltán Papával, a zenekar billentyűsével közösen vágott bele a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borainak bemutatásába. A tervezett négyből a kóstolások során öt film lett - a szabad asszociáción alapuló sorozat első ízben így öt bor világát fejti fel, azok hangulatát zenei és irodalmi referenciákkal megrajzolva.

A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet 2007 óta a Pécsi Tudományegyetem része, a pécsi borvidék középpontja. A kutatóintézet 1949-ben több évszázados egyházi birtokra alapozva jött létre, fő feladata a kutatás, az oktatás és a szaktanácsadás. Ennek szolgálatában mintegy 30 hektár szőlőültetvénnyel, 300 éves 1600 m2 alapterületű pincével és akkreditált laboratóriummal rendelkezik.

A szőlőfajta gyűjtemény - mely mára közel 1800 tételből áll - Európa második, a világ hatodik legnagyobb szőlőgénbankja. A kutatóintézetben szőlőnemesítési, genetikai, szőlőtermesztési és borászati kutatások zajlanak. Az itt készített borok 2020 óta Pécsi Egyetemi Borbirtok márkanéven kerülnek piacra.

A téli hidegben rögzített videók személyes történetekkel, zenei és irodalmi példákkal igyekeznek megmutatni, mi minden rejtőzhet egy bor mögött. A jelenleg öt részes sorozatban a tavaly fennállásának huszadik évét ünneplő 30Y, Pécs ikonikus zenekarának két tagja kalauzol minket a Pécsi Egyetemi Borbirtok legizgalmasabb palackjainak világában.

Beck Zoli – aki egyben a PTE Bölcsészettudományi Karának adjunktusa – az első rész bevezetőjében tisztázza, hogy nem profi borászok elmélkedéseit hallhatják majd a nézők, sokkal inkább olyan képzettársítások menténk ragadják meg egy-egy bor ízvilágát, amely saját művészi értelmezési kereteik között hordozza a hasonlóságot.

"Tudom mit jelent kapálni, metszeni, kacsolni, kötözni, permetezni, és persze szüretelni: szedni, hordani, préselni, darálni. Tudom mi a gyalogtőke, meg a kordon, karóztam is, meg oszlopot is segítettem állítani apámnak. A szőlőművelésről meg a borászatról, a szakszerű kóstolásról mégsem tudunk semmit, kamuzni pedig nem akarunk. Nem fognak elhangzani tehát olyan mondatok, hogy "a nyelvgyökön megjelenik a citrusos ízvilág" vagy "a nyelvháton visszaköszön a tavaszi kertek koraesti spleenje".

A Pécsi Tudományegyetem borait isszuk, pécsi borokat. Hagyjuk, hogy azokról eszünkbe jussanak személyes élmények, emlékek, hangulatok, és mivel nem ültök itt velünk, nem tudunk együtt poharazni, így a borokat megpróbáljuk egy-egy zenei idézettel és verssel körülírni.”

A videósorozat első része március 9-én debütál a Pécsi Tudományegyetem YouTube és Facebook oldalain (@pte1367), ahol hetente lehet majd követni a két zenész és a pécsi borok találkozásait.

Az első rész a zenitről szól: