Kérem Várjon!
Hírek
Áts Károly a Borászok Borásza
bori
2020 July 08.
A 2020. június 26-án este, a díj „szülőhazájában”, Etyeken megtartott Borászok Borásza Díjátadót dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg. A rendezvény keretein belül Áts Károlyt választották a tizennegyedik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat. 

A Borászok Borásza szavazási mechanizmusa idén március 7-én indult el a Kóstoló Körön, amelyet a díj várományosaival, az 50 legjobb magyar borász részvételével tartottak Budapesten. (Az 50 legjobb Kárpát-medencei magyar borásznak, azaz a díj jelöltjeinek listáját minden évben az elmúlt évek győztesei, a Borászok Borászai állítják össze.) Ezen a rendezvényen az ötvenek megkóstolhatták egymás legszebb tételeit és le is adták első szavazatukat a legjobbra. Kiderült, hogy az 50-ből, ki a legjobb 5. 

A második fordulóban szintén az ötveneknek volt szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kellett választaniuk. Ez alapján lett 2020-ban Áts Károly a Borászok Borásza. A díjat Figula Mihály (2019 Borászok Borásza) és Dr. Guller Zoltán a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója adták át. 

***

a Borászok Barátja különdíj

A Borászok Borászai azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét díjazták, megválasztották a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. 

Erre a díjra is a Borászok Borászai jelöltek, szavazati joguk pedig szintén az ötveneknek volt. 2020-ban Szabó Edit lett a Borászok Barátja, aki egy jelképes pincekulcsot is kapott, szimbolizálandó, hogy a Borászok Barátjaként mindig szívesen látott vendég a borászoknál.

***

a Jövő Borásza

A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány negyedik éve írja ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak és a nyertes Varga Aliz Zsófia többek között 1.000.000 forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra. Nyereményének lényege a tanulás és tapasztalatszerzés lehetősége az alábbi módokon:

  • a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig
  • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatása
  • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél
  • tiszteletjegy a Borjog és Bormarketing Konferenciára
meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre