Teltházas borkóstolók és mesterkurzusok keretében zajlott le az első Wina Węgierskie Roadshow Lengyelországban. A Krakkó, Varsó és Wroclaw városokat érintő programsorozat a tavasszal indult Wina Węgierskie kampány része, melynek célja az oltalom alatt álló eredetvédett magyar borok népszerűsítése a lengyel fogyasztók és a szakma számára, ezzel is segítve a magyar borok lengyel exportját. A programsorozattal egy időben jött ki a Ferment magazin magyar borokról szóló kiadványa is, amely több ezer példányban jut el a lengyel borkedvelőköz.
A világ egyik legnagyobb borversenye, a Concours Mondial de Bruxelles bejelentette, hogy a jövőben négy időpontban és négy helyszínen differenciáltan tartják a kategóriák szerinti borversenyeket.
A Wine Spectator, a világ legbefolyásosabb, számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazinja évtizedek óta minden év augusztusában publikálja Restaurant Award listáját, amelyben a Michelin csillagokhoz hasonlóan három kategóriában díjazza a világ legizgalmasabb borlapjait, egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence) illetve három (Grand Award) poharat adományozva. 2021-ben – most először – két magyar étterem is felkerült erre a listára, a FELIX Kitchen & Bar valamint a WINESCAPE Budapest Borbár.
Negyed évszázad alatt nagyot fordult a világ az Etyeki Kúria háza táján. Az eleinte csak fehéreket palackozó, néhány hektárnyi területen dolgozó borászat az ország legjobbjai közé került, belevágtak a vendéglátásba is, sőt (!) az ünnepi alkalomra saját pezsgőjükkel koccinthatnak.
Két hét múlva újra itt a Budapest Borfesztivál, ráadásul nem is akármilyen, hanem épp a 30. a sorban. Hogy kinek mit jelent ez az esemény, azt persze nem tudhatom, számomra valahogy összefonódott a bor iránti érdeklődésem szárnybontogatásaival. Kellemes élmények kötnek hozzá, így természetes, hogy ott leszek szeptember 23-26. között a Budavári Palota teraszain. A tegnapi sajtótájékoztatón sok szépet és érdekeset hallhattunk a rendezvényről, az elmúlt évekről, a tanulásról és a tapasztalatokról, amelyet az egyre nagyobb fesztivál szervezői, kiállítói és látogatói is megélhettek, persze mind máshogyan.
A 2020 őszén sikeresen elindított Sommelier képzés után, idén ősszel is folytatódik a Magyar Sommelier Szövetség és a Central European Wine Institute (CEWI) közös szervezésében lebonyolításra kerülő hivatalos Sommelier szakmai képzés. Jelentkezésre a www.cewi.hu/jelentkezés oldalon van lehetőség.