Kérem Várjon!
Hírek
Zeneszüret, skandináv gasztronómiával
bori
2015 október 08.

A világ legjobb tíz zenekara között jegyzett Budapesti Fesztiválzenekar nyitja a fesztivált, de lesz Virtuózok koncert Boros Misivel, FILTER megnyitó, Lejárt szavatosságú szenvedélyek, „A fül adja a másikat” és nem utolsó sorban Észak délen a Jókai Bisztróban, skandináv ihletésű ételekkel - ízelítő a Zeneszüret Fesztiválból.

2015 két világhíres zeneszerző, Sibelius és Nielsen születésének jubileumi esztendeje. Ebből az alkalomból a Filharmónia Magyarország által szervezett Zeneszüret fesztivál 2015-ben az északi kultúrára koncentrál. Október 18-25-ig Magyarország mediterrán fővárosába, Pécsre hozza el mindazokat a programokat, amelyekre az északi, skandináv emberek joggal büszkék. A szervezők a komolyzenei hangversenyek mellett a társművészeteket segítségül hívva szeretnék megmutatni a komolyzene más arcait.

Olyan kiváló előadókkal találkozhatunk, mint Budapesti Fesztiválzenekar, Budapesti Vonósok, Zeneakadémia Szimfonikus Zenekara, a Virtuózok, Wolfgang Seifen, Bjarke Mogensen és Demeniv Mihály.

Megtekinthetjük a skandináv filmművészet, főként Norvégia és Dánia egy-két közelmúltban bemutatott alkotását. Lesz itt krimi, romantika, humor (főként fekete), valamint a közös nevező: zene, zene, zene. A finn irodalom egyik nemrég megjelent könyvbemutatója ígér izgalmas kikapcsolódást Lejárt szavatosságú szenvedélyek– skandináv írónők a szerelemről címmel, nem beszélve azokról a népzenei és gasztronómiai kísérőrendezvényekről, amelyek középpontjában is az északi hagyományok állnak, és amelyek közelebb hozzák a klasszikus zenét a családokhoz, gyerekekhez, diákokhoz, felnőttekhez. 

A Zeneszüret zenés sajtótáékoztatójának is otthont adó pécsi Jókai Bisztróban ÉSZAK DÉLEN – skandináv ihletésű menüsor várja az érdeklődőket október 19-24. között. 

A Jókai Bisztró elkötelezett híve a helyi értékeknek, a helyben termesztett alapanyagoknak, ugyanakkor a modern, kifinomult bisztrókonyhai felfogásnak is.

A helyi és saját farmon termesztett-tenyésztett alapanyagokból kreatív, korszerű magyar konyhát kínálnak a vendégeknek. Az „Észak délen” tematikus menüsort a skandináv konyha ihlette, ugyanakkor ezek ez ételek nem feltétlenül skandináv receptúrák alapján készültek. Természetesen klasszikus északi ételek és alapanyagok adták az alapot, amelyre ugyanakkor Deák Lajos séf izgalmas, saját ételeket álmodott meg: ezek hivatkoznak eredetükre, de tükrözik a Jókai Bisztró hitvallását is.

A menüsor:

• Gravad-lax (kapros-marinált) lazacos „szendvics” fürjtojással
• Rozmaringgal pirított húsgombóc, aszalt paradicsomos nokedlivel
• Könnyed citromos házi joghurt, áfonyafagylalttal, karamelizált mandulával

Árak: Három fogás: 3900 Ft (előétel, főétel, desszert); két fogás: 3300 Ft (előétel és főétel vagy főétel és desszert)