Kérem Várjon!
Hírek
Borhotel épül Szekszárdon
szaboberni
2013 augusztus 13.

Évek óta probléma Szekszárdon a turisták elszállásolása, különösen a nagyobb rendezvények, fesztiválok idején. Az elmúlt években megszűnt több, kisebb szálláshely, valamint a Gemenc Hotel kiesése is kedvezőtlenül hatott a helyi turizmusra. A borászok saját szálláshelyei sem elegendőek, ráadásul ezek a városközponton kívül helyezkednek el. Ezt a hiányt kívánja pótolni a most épülő, négycsillagos színvonalú belvárosi szálloda, melynek alapkőletételére augusztus 6-án, ünnepélyes keretek között került sor. 

A Mészáros Borház Borászati Kft. a 695 milliós beruházáshoz 70%-os, azaz 494 millió forint európai uniós támogatást nyert el.  A 2363 négyzetméter alapterületű, háromszintes, 22 szobás szálló mellett egy 70 fős éttermet és egy 150 fős konferenciatermet is kialakítanak. Az épületegyüttes egyik része - ahol a recepció is helyet kap - a Kossuth Lajos utcára néz majd, a másik része pedig - az étterem főbejáratával - a Rákóczi utcára. A két épületrészt egy parkosítot udvar köti össze. Ezen felül egy wellness részleget, valamint a kerékpárturizmus élénkítését szolgáló kerékpár kölcsönzőt és tárolót is terveznek. Köpenczei István projektmenedzser szerint a befejezés várható ideje 2014 júniusára tehető, míg a beruházás megtérülése egy lassabb, 10-15 éves folyamat lesz.

Budai Gyula a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: “Komolyan vesszük azt a kormányzati stratégiát, hogy a borászatnak zászlóshajóként kell működnie a magyar agráriumban: munkahelyeket és turizmust kell teremtenie, és jelentősen hozzá kell járulnia ahhoz, hogy a magyar vidék felemelkedjen.” Épp ezért a hazai borászat szerkezetátalakítására 2010 és 2013 között közel 6,5 milliárd forintot fordítottak, 2014 és 2019 között pedig évi 8,5 milliárd forint európai uniós forrást terveznek az ágazatba invesztálni. Horváth István polgármester beszédében kiemelte, hogy az újonnan épülő szálloda jelentősége abban áll, hogy a borturizmust jelentős mértékben növelje Szekszárdon, amiből a jövőben nemcsak a borászok, hanem az egész város profitálhat.

A Mészáros Borházban tartott projektbemutató után Budai Gyula államtitkár, Tóth Ferenc kormánymegbízott, Horváth István, Szekszárd polgármestere és a tulajdonos, Mészáros Pál közösen helyezte el az időkapszulát és az alapkövet a készülő szálloda területén. A remények szerint ez a jelentős beruházás nagymértékben javítani fogja Szekszárd versenyképességét, hiszen a borvidék egyetlen területen van csak lemaradva, ez pedig a turizmus. A cél nem kisebb, mint Szekszárdot a borturisták olyan zarándokhelyévé varázsolni, ahol nem csak egy-két napot, hanem akár heteket is szivesen töltenek majd el.

Legolvasottabb
Legfrissebb