November 24-én a Tolnai borvidék és a tolnai borok mutatkoznak be a szekszárdi Borkultúra Szabadegyetem soron következő előadásán a PTE IGYFK Aulájában.
A hallgatók Wikmanné Makk Viola, a bonyhádi Danubiana főborászának segítségével ismerkedhetnek meg a borvidékkel. Az est moderátora Módos Ernő, az Alisca Borrend Nagymestere.
Bő egy hónap múlva hazánk veszi át az EU elnöki posztját. A közéleti és politikai figyelemből a magyar borászok és borok is részesülni fognak: a brüsszeli és magyarországi, mintegy 250 eseményen felszolgálandó borokat a Külügyminisztérium ismertette a Magyar Borok Házában.
Megkésett beszámoló ez, de valahogy mindig elsodortak az események, meg nehéz is úgy írni jóízűen borokról, hogy egy esemény igencsak felemásra sikeredett. Kiváló borokat kóstolhattunk, bár nem túl jó kóstolási körülmények között, ráadásul az ígért felhozatal töredéke jelent csak meg. Teljes körű beszámolóra most ne is számítson senki, írtak róla már mások itt, itt és itt is, ráadásul ez utóbbi társasággal együtt kóstoltunk, lehetséges némi hangulatbani átfedés. Én csak azokat említem meg itt, akiknél valami különlegeset kóstoltam.
Tokaji kézműves borászat, a Bott Pince tart borkóstolót Pécsett a Pannon Borturisztikai Centrumban november 26-án (pénteken). A bodrogkisfaludi pincészet nyolc (na meg egy meglepetés) borát kóstolhatják meg az érdeklődők. Előzetes bejelentkezés szükséges.
Öt jelölt maradt versenyben a Magyar Bor Akadémia által odaítélt az Év Bortermelője 2010. címért. A jelöltek közül ketten a Pannon Borrégióban, azon belül is a Szekszárdi borvidéken borászkodnak. Az eredményt december 3-án hirdetik ki.
Brill pálinkavacsorát tartottak a Biarritz Étteremben október végén. A nagy múltú, több hazai étteremkalauz által elismert vendéglátóhelyen a Brill Pálinkaház termékei mellé készítettek ötfogásos vacsorát – borokkal kísérve. A nagy érdeklődéssel zajló esten a mi is ott jártunk, íme a beszámoló pálinkákról, ételekről, borokról.
A Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszter által életre hívott Pannon Borklub legközelebb 2010. november 16-án, kedden 19 órától várja az érdeklődőket a pécsi Bistro 48-ban (Pécs, Hotel Corso****, Koller u. 8.). Ezúttal a pécsi Matias Pincészet válogatott boraihoz a győri Matias étterem séfjei állították össze a menüsort, ők vendégeskednek ezen az estén a Bistro 48 konyháján. A sort nézve a részvételi díj igencsak barátságosnak mondható. Gasztroélmény-hiányban szenvedőknek kihagyhatatlan alkalom. Mi nagyon rákészültünk a képünkön látható goji és a zweigelt találkozására, de a szibériai consommé vagy a stilton sajttorta is izgalmasan hangzik.
Időszaki kiállítás nyílt november 9-én a villányi Várostörténeti Múzeumban. A Bor(ász) Sors(ok) című tárlat a borvidék elmúlt 20 évére tekint vissza fotókkal és írásos emlékekkel. Elsősorban a borvidék nagy „öregjei” kaptak helyet a tablókon, de visszatekinthetünk a Villányi Borrend elmúlt húsz évére is, illetve végigtallózhatjuk a Villányban található pincék fotóit is. A kiállítást egy csokor bordallal a BorCanto együttes nyitotta meg Lakner Tamás vezetésével. A kiállítás alapötlete és célja az volt, hogy történelmi tablót állítsanak a villányi borvidék rendszerváltás óta eltelt húsz évének, megörökítve azt a fejlődést, ami ebben az időszakban végbement. A kiállítás azt mutatta be, hogy honnan hova fejlődött a borvidék, példát adva más borvidékek és fiatal borászok számára.
A Pécsi Borozó összegyűjtötte a régió pincészeteinek, éttermeinek Márton-napi kínálatát. Hol, mikor, mennyiért és mit érdemes enni-inni az idei Márton-napon. Itt a legteljesebb kínálat, libatalpas térképpel, 21 szolgáltatóval, Villánytól Paksig. Újborra fel, borbarátok!
Telt házzal zajlott a Kaba Farm élményvacsorája a Pezsgőházban. Az októberi végi vacsoraestre minden asztal „elkelt”. Kaba Lamine és Simone házi tejtermékeiből, sajtjaiból és állataikból Pápics Roland, a budapesti Symbol konyhafőnöke alkotott öt fogást a vendégeknek.