Kérem Várjon!
Cikkek
Pótszilveszter és Svábbál a Fülemüle Csárdában

Nem hagyják ellustulni a januári hétvégéket a villánykövesdi Fülemüle Csárdában. A hidegre való tekintettel megmozgatják az érdeklődőket, január 21-én ugyanis Pótszilvesztert, január 29-én pedig Svábbált tartanak az étteremben. 

bori
2011. január 15. 8ó
Cikkek
Hetényi János a Szent György Fogadóban

Hetényi János 2010-es boraival kísért borvacsorát tartanak január 21-én 19 órakor a Szent György Fogadóban (Pécs, Nagyvárad u. 23.). Hat borra hangolt házias fogások.

bori
2011. január 14. 8ó
Cikkek
Pincéről pincére - Variációk Vincére 2011

A tavaly elkezdett, a Villányi borvidék településeit átölelő Vince-napra idén is várják a látogatókat. Öt borászat, jó borok és ételek, akár egymás után is.

bori
2011. január 13. 8ó
Cikkek
Ének a szőlőben

A zene egyre több ponton és formában kapcsolódik már a borvilághoz. Több tudományos (és áltudományos) kísérlet kutatja a zene jótékony hatását szőlőre-borra vagy éppen a borfogyasztásra. Egyre több borkóstolót kísér a már tudatosan választott zenei repertoár, néhol már úgy tekintenek erre, mint az étel és a bor párosítására. „A bornak muzsikálni felesleges. A szőlőnek kell zenélni. Vagy a borivónak” – jelenti ki határozottan Pap János, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense. Az ELTE matematika-fizika szakán végzett professzor fő kutatási területe a zenei akusztika, de előszeretettel vizsgálja a mindennapi élet hangjait is.

Mester Zoltán & Takács Tímea
2011. január 12. 8ó
Cikkek
II. Vince-napi Bormustra

Nemcsak borversennyel, de nyilvános bormustrával ünneplik a Vince-napot Mohácson. Míg 21-én délelőtt a legjobb borokat keresik a bírák, addig délután 18 órától nyitott bormustra keretében lehet megkóstolni a verseny legjobb tételeit a Szent János Hotelben.

bori
2011. január 11. 8ó
Cikkek
Nem csak Márton-napkor, nem csak újborokhoz

A téli számunk készítésekor terveztünk újbormustrát is, hozzá libacombos receptajánlatot. Az újborokról végül nem igazán volt mit, vagy elegendő jót írnunk, sajnos, így ez a rész kimaradt a printből. A recept viszont hihetetlenül jól sikeredett, esküsznek rá, akik kóstolták, sőt azóta többen saját maguk is elkészítették. Teleky Zoltán, a Teleky Bistro vezető séfje gondolta át kicsit a klasszikus libacomb-pecsenyét nekünk, elhihetik, a bikavérek mellé is abszolút jól mutatott, nem maradt alul cseppet sem. A receptet közzétesszük, próbálják ki olvasóink is, kinek mihez passzol!

zoranka
2011. január 7. 07:24:33
Cikkek

Persze nyomban a legelején torpanjunk meg egy pillanatra, és higygyük el, a „finomfőzelék” lehet több, mint a sárgarépa–borsó–rántás Bermuda háromszöge, melyben nyomtalanul elvész a gasztronómia zászlóshajója – de ne rohanjunk olyan nagyon!

Váncsodi József
2011. január 6. 8ó
Cikkek
Schunk József, Szabó Zoltán, Zsótér Ferenc

Hosszú-Hetényben 1873-ban 550 szőlőbirtokost számoltak össze, akik 376 holdon gazdálkodtak. Ezzel a község messze a Pécsi járás legjelentősebb szőlőtermelő településének számított. (Összehasonlításképpen, a Keleti Károly miniszteri tanácsos szerkesztette szőlészeti statisztika szerint ez időben még az akkor már elismert Villány is 333 szőlőgazdával és 284 holdnyi ültetvénnyel bírt.) Mára ezek a számok jelentősen lecsökkentek, a hosszúhetényi 30–50 hektáron alig százan művelnek szőlőt, tízen ha termelnek eladásra. Pedig a Mecsek keleti nyúlványán, a Zengő és a Hármashegy lábánál minden feltétel adott, amire egy virágzó bortermelő vidékhez szükség van. Változatos termőkörnyezet, hagyományok és tradíció, egy befogadó közösség. Számos más magyar településhez hasonlóan itt is a borkészítő emberek kiöregedése, szőlőkivágások, a fiatalok elvándorlása nehezíti a borkultúra virágzását. Öt évvel ezelőtt azonban lassú változás kezdődött el. Egy fiatal borász betelepülésének, és két hetényi gazda fejlesztéseinek köszönhetően ma három olyan borász van Hosszúhetényben, akik palackos boraikkal is megjelennek a piacon. Náluk kerestük azt, hogy milyen is, milyen lehet a hetényi bor. Három elkötelezett embernél, akik jelenleg a helyi bortermelés jövőjének zálogai. 

Mester Zoltán
2011. január 5. 9ó
Cikkek
A legjobb kávét Szekszárdon főzik

Ez lett a neve Tóth Sándor szekszárdi kávézójának, melybe az elmúlt hetekben beköltözött az élet és jó néhány kávégép. A beszélgetés is kicsit nehezen indul, mert folyton jön valaki és kér egy ristrettot, tiramisu cappuccinot vagy egy Chino nevezetű üdítőt, ami minket unicumra emlékeztet, persze alkoholmentes, bubis formában. Tóth Sándor világéletében vendéglátós volt. Ezt a szakmát tanulta és ezt is csinálta, egy kisebb kitérőt kivéve, melyben egy merőben más szektorban próbált szerencsét. Néhány év alatt sikeres vállalkozást épített fel, de közben tervezgette a nagy álmát. Ami mondhatjuk, mostanra beteljesedni látszik.

Keresztény Ákos
2011. január 4. 10:15
Cikkek

A szekszárdi Borkultúra SzabadEgyetem decemberi programján a főszerepet természetesen a pezsgők kapták a közelgő ünnepekre való tekintettel, hogy megkönnyítsük ezzel résztvevőinknek az ünnepi asztalra kerülő pezsgőválasztást. Garamvári Vencel és Garamvári Zsuzsa a balatonlellei Garamvári Szőlőbirtok tulajdonosai személyesen mutatták be Chateau Vincent sorozat mind a 7 tagját.

Guld Zsuzsanna
2011. január 3. 10:38:41
Összesen 2579 db találat. 198/258 oldal.