Bárki belekóstolhat a vadászok kiváltságaiba: szeptember 17-én szombaton vadgasztronómiai napokat tartanak a Tenkes Csárdában.
A java még hátra van, de csütörtökön már ráhosszabbítottunk egy kicsit a nyitvatartásra. Hetényi Emese pincészetük titkaiba avatta az érdeklődőket, mi meg végre beterítettük a fesztivált Pécsi Borozóval. Nem írtuk alá a nemvoltatoknyitva jegyzőkönyvet és közben még arra is jutott idő, hogy kitöltsünk annyi bort, amennyit csak lehetett délutántól késő estig.
A nap, amikor Budapest felé derül ki, hogy az újságok elkerültek bennünket, amikor a Várban pakolunk ki 600 palack bort, amikor a borklaszter standján minden nap a Pécsi Borozó szerkesztői várják az érdeklődőket, amikor még csak módjával kóstolgatunk. Ez volt az első nap, természetesen ki is fejtjük rögvest, a kattintás után.
Alapjában véve jó humorérzékkel megáldott embernek tartjuk magunkat, ezért hogyan másként értelmezhetnénk a Király utcára kiszűrődő zenét, mint felhívást keringőre? A táblán felirat hirdeti a jazz-t, meg world music-ot, benn mégis csak egy árva szintis zenél, méghozzá a mulatósabb fajtából.
Mondjuk cirfandlit kóstoltál már? Tesszük fel a kérdést majd szerdától a Budavári Borfesztiválon. merthogy a Dél-dunántúli Borturisztikai Klaszter saját standdal képviseli a Pannon Borrégiót a legnagyobb magyar boros megmozduláson. Pécsi, tolnai, szekszárdi, villányi borok, ismeretlenebb, kisebb, Várban eddig nemigen felbukkanó pincészetek és borok lesznek a kínálatunkban, 7 pincészet 21 borát lehet majd megkóstolni a 117-es standon.
A tavalyi rossz idő szimbolikus volt, hosszú évek után idén már nem rendezik meg a Szőlő és Bor Ünnepét Pécsett. A rendes ősziborfeszt hagyománya azonban tovább él a Bor és Dal Ünnepében, melyet először rendezünk meg (a Dél-dunántúli Borturisztikai Klaszterrel, a Pécs-Mecseki Borúttal, a Pécsi Kulturális Központtal és a Pécsi Férfikar Alapítvánnyal karöltve) szeptember 24-én és 25-én. Régiós borászok, cirfandli termelők, kesztyűgyártók, kézművesek, falusi turisták és gasztrósok várják a térre látogatókat.
Új, borhoz kapcsolódó versengés indult útjára az idén. Az a borvidéki település válhat az ország legkedveltebb borvidéki településévé, ahol egy adott időpontban a legtöbben koccintanak egy pohár borral. Szeretnénk, ha Pécs is méltó módon venne részt ebben a nemes vetélkedésben, ezért a Pécs-Mecseki Borút és a Pécsi Borozó bormagazin szerkesztősége arra buzdítja a pécsieket, hogy 2011. szeptember 4-én, vasárnap délután jöjjenek el a Tettyére, ahol 16 órakor pécsi borral a poharainkban együtt koccinthatunk.
Az aktuális borszerdára tekintettel last minute akciót hirdetett meg a Radó Vinotéka, ami a gyakorlatban féláron vásárolható borokat jelent, nem csupán a régióból, de Soprontól Tokajig válogathatunk, rendelhetünk. Merthogy rendelni kell, mégpedig szerdán 15 óráig. A választék böngészéséhez elegendő egy kattintás.
Akármennyire széteshet, akármennyire mérnöki agyrém, a Jókai tér akkor is Pécs leghangulatosabb és egyetlen mediterrán tere lesz. (A kő meghatároz.) Ennél szomorúbb, hogy a vendéglátás kimerül egy étteremmel és egy kávézóval, lehet találgatni. Mennyiszer tekintgettünk reménykedve a remélt harmadik felé, de a megboldogult Goldmark Kávézó óta nem volt itt épkézláb vállalkozás. Talán csak eddig, mert most kitalált dizájnnal, olasz tengerparti trattoriára emlékeztető faasztalokkal, kockás terítővel indított egy új hely.
Végre volt valami új, valami más. Borban legalábbis mindenképpen. Ezt éreztem az I. Pécsi Bor és Grill Napok ideje alatt, de hallottam is vissza ismerőstől, baráttól. Mert nagyszerű (és kevésbé nagyszerű) borokat tudunk kóstolni a Sétatér Fesztiválon, de évről-évre ugyanazokat a pincéket látni-kóstolni egy idő után kicsit unalmas. Régóta úgy gondolom, hogy egy évente változó rotációs rendszerrel mindenki jól járna, sokkal izgalmasabb lenne a fesztivál, nem sok évre bérelt helyekre érkeznének a borászatok.