Az előző rész kicsit könnyedebbre hangolt borai után evezzünk komolyabb vizekre, jöjjenek Szekszárd igazi nagyágyúi. Első körben három bikavér került a poharamba. Ha megkérdezünk pár embert, hogy mi is jut eszébe elsőként a városról, akkor minden bizonnyal szóba kerül ez az ikonikus bor is. Hazánkban ilyen névvel még Egerben is készítenek bort, a versengés pedig a két város között még mindig tart. Bízom benne, hogy mindez a borok minőségén mindkét helyen érződni fog, hiszen ezzel mi fogyasztók járunk igazán jól.
„Summer, Beach and Fish are in one word: SEA!” magyarázta prof. Guido Invernizzi az autóban, miközben a Balaton partján suhantunk a 6. Web Wine Writing study tour csapatával. Az olasz orvosprofesszor, nem mellékesen kiváló borszakértő, ezután értetlenkedve magyarázta, milyen sok magyar autót lát Jesolóban, miközben a horvát tengerpart egy karnyújtásnyira van hazánktól. Hozzáteszem, nem Guido volt az első olasz, aki ennek hangot adott.
Horkay Andrással a regionalitásról, a boros regionális szemlélet honi viszonyairól terveztünk beszélgetni, de kicsit több lett, maradhat? Maradt.
Milyen lehet egy könyv, amit hirtelen felindulásból ír a török borokról egy amerikai lány? Na biztosan nem ilyen! Vagy mégis?
Az idei Winelovers X rendezvény kóstolóprogramjának egyik felfedezése egy nagyon erős dél-balatoni sor kóstolása volt, ahol feltűnt egy olyan pincészet is, amely eddig nem nagyon jeleskedett a minőségi palackos borászatban, merthogy nem nagyon állított elő ilyet, inkább a szőlő termelésében és eladásában jeleskedtek Ez pedig a Rádpusztai Szőlőbirtok, melynek borászati vezetője Podmaniczky Péter, akinek a segítségével sikerült bepillantást nyerni Rádpuszta életébe.
Már a cím is kérdéseket vet fel és magyarázatra szorul, hiszen a magyar nyelvben nem különül el a szír és a szíriai, mindkettőn arabokat értünk, akik értelemszerűen muzulmánok. Ennél nagyobbat nem is tévedhetnénk, hiszen aki arab, az sem biztos, hogy muszlim, lehet keresztény, sőt még zsidó vallású is, aki pedig szír, vagyis szuriáni, az az asszírok leszármazottja és szinte biztos hogy keresztény, de élhet Irakban, Szíriában és Törökországban, sőt a diaszpórában az USÁ-ban, Németországban és Svédországban is. Ráadásul olyan keresztények ezek a szuriánik, akiket Róma már 1700 éve eretneknek tart…
A pécsi hagyomány „tükének” mondja a városban letelepedett, ott szőlőbirtokkal rendelkező, azt művelő polgárt. Szabó Zoltán ugyan pécsi, belvárosi srác, de tükének legfeljebb borvidéki: pincéje Hosszúhetényben, a Zengőalján van, szőlői pedig a környéken. Invitálását azért fogadtuk el, mert nagyon kíváncsiak voltunk, ki készítette a remek pécsi rajnai rizlinget, ami évek óta az egyik legizgalmasabb fehérbor a vidéken.
A magyar borászatban irány- és mértékadó pincészetek munkájának értékelésére és elismerésére két évtizede alapították meg az "Év Pincészete" vándordíjat, amely az idei évben jelentős átalakuláson ment keresztül. Az újjászervezést követően elsőként a Pannonhalmi Főapátság pincészete nyerte el ezt a megtisztelő szakmai elismerést (első ízben 2010-ben nyerték el ezt a címet).
Augusztus 17-én volt a magyar szervezésű nemzetközi borszakíró verseny díjátadója
Az olaszrizling, a szürkebarát és a kéknyelű a legkedveltebb balatoni bor egy friss kutatás alapján. Úgy tűnik, a balatoni nyaraláshoz egyre inkább hozzátartoznak a „boros programok”: az online kérdőívet kitöltők kétharmada nyaralás közben legalább egy borkóstolóra, pincelátogatásra, bortúrára vagy -fesztiválra elmegy.
A bor színén, illatán és ízén kívül leginkább élményt jelent – vallja több mint tíz éve a BorÉrt Egyesület csapata, akik idén is Magyarország legnagyobb boros megmozdulására hívnak minden borkedvelőt, bor iránt érdeklődőt.
Hamarosan minden rózsaszínbe borul Villányban, július 7-8-án rendezik meg ugyanis a hagyományos Rozé Fesztivált. A Rozémaraton köré olyan gazdag kétnapos programkínálat épült, hogy már most előre is kitehetik a megtelt táblát - no persze, azért még érdemes nekiindulni, a hűs rozéfröccsök, a jó koncertek és a hagyományos villányi vendégszeretet mindenkit örömmel vár!
Június 14-én Veszprémben, a Megyeháza Szent István termében került sor a Balatoni Borrégió legnagyobb borversenyének, a XX. Balatoni Borok Versenyének díjátadójára. A Balatoni Szövetség a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve 2021-ben új alapokra helyezte a borrégió egyik legrangosabb szakmai mustráját, ez az együttműködés folytatódott tovább az idei évben is.
Másodszor rendezték meg a GROW du Monde borversenyt, ami az olaszrizlingek nem hivatalos világbajnoksága. 2023-ban Horvátország volt a házigazda, a versenyt Kutjevóban, az eredményhirdetést és konferenciát Eszéken rendezték meg. A hét országból 215 mintát felsorakoztató fajtaverseny fődíját egy cseh olaszrizling vihette haza, emellett 5 kategóriában hirdettek champion-díjat, és összesen 11 platina érmet adtak ki.