Utunk számomra legjobban várt állomása következett, a helyi édes borok kóstolójával. De vajon találtam olyat, ami egy lapon említhető egy tokaji aszúval?
Olyan volt, mint a villámárvizek. Berger Zsolt felhívott, mintha megérezte volna, hogy Hegyalján vagyok, és egy órán belül már nála is voltam Erdőbényén.
Belecsaptunk a lecsóba, buszra szálltunk és úgy tűnt, hogy nem is nagyon fogunk többé leszállni. Legalábbis volt, aki így érezte…
Magyarországra is került champion-díj és platina érmes az olaszrizlingek nemzetközi versenyén, emellett 3 aranyérmet, 4 ezüstérmet és 9 bronzérmet értek el a magyar borok. Az első GROW du Monde tapasztalatai még csak összegződnek, de máris szerveződik a folytatás, 2023-ban Horvátország, 2024-ben Magyarország ad otthont a rendezvénynek.
Erre a kérdésre keresték a választ a termelők egy forró májusi délutánon a Ciró környék hegyekben magtartott előadáson és kóstolón. Nem akarom azt írni, hogy a segítségünkkel, mert egyrészt nem segítettünk semmit, másfelől a szervezés igen érdekesre sikeredett.
Amíg Ercsey kolléga útinaplójában lassan már ott tart hogyan mártózott meg május végén a Jón- és Tirrén tengerekben, én az olaszrizlingekben fürdőztem hosszabban. Van ez a rákattanás, több hetes olaszozás, majd szünet, jó pár napja semmi, száraz június, na jól van, csak viccelek. De mértékkel, persze egy olaszrizling rá tud venni a hétfő esti kóstolásra is, hozzá női vízilabda, épp Kolumbia ellen dobjuk a tizediket.
Teljesen belejöttem az elnöki szerepbe, úgyhogy már arra is volt energiám, hogy az egész délutánt cosenzai császkálással töltsem.
Hová tűnt Vénusz, és hogy került egy üveg szörp Botticelli világhírű festményére?
Június 21-én tartotta meg a Bock Borászat Kft. legújabb Európai Uniós projektjének zárórendezvényét, amelyen a projekt megvalósításában közreműködő partnerek mellett dr. Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára is részt vett.
52 borász 35 helyszínen 2 nap és 1 éjjelen át a Somló Fesztiválon és Éjszakai Pincetúrán
A Villányi borvidék termelői évek óta szervezik a Franc & Franc rendezvényt, ami a cabernet franc nemzetközi fóruma. Több év után idén úgy határoztak, hogy itt az ideje egy, a cabernet franc fajtára fókuszáló nagyszabású borversenynek: ez a Franc Du Monde. A zsűri munkájában a Pécsi Borozó főszerkesztője is részt vett.
Idén ünnepli a Magyar Bor Akadémia alapításának 30. évfordulóját. A kerek jubileum egybeesik az Akadémia elnökségének tisztújításával is, így új lendületet vehet az Akadémia működése. Az elnökséget a 168 fős tagság választotta meg, az új elnök Koch Csaba lett.
Ismét Nemzetközi Ezerjó Nap - május 16-án! „Tavasz a palackban!” – ezt egy belga borkereskedő mondta az ezerjó fajtáról, nem csoda, ha a május immár másodszor is az ezerjóról szól. Idén, a Nemzetközi Ezerjó Nap idejére kiderült, hogy az ezerjó szőlőfajta sokszínűbb, mint gondoltuk, hiszen készülhet belőle az eddig is ismert friss, száraz, üde borok mellett gyöngyözőbor, pezsgő, hordós érlelésű bor, sőt késői szüretelésű félszáraz és édesbor is. Valóban „ezernyi jó” születhet belőle – ahogy Chris Boiling brit borszakíró mondta a szőlőfajtáról. Az ezerjót készítő borászok ismét számtalan programmal, ajánlattal és különleges kóstolókkal várják a fajta szerelmeseit és azokat is, akik még csak ismerkednek az ezerjóval.