Gondoltak-e már bármikor úgy egy palack borra, hogy az nem csupán az esti kerti sütögetés kelléke, hanem sokkal több annál? Ha igen, akkor ez az esszé önöknek íródott.
Újabb fejezetek az alkoholmentesített bort tartalmazó italok és egyéb borszerű italok életéből
Hiába van közvetlen légijárat Budapest és Szkopje között, nem úgy tűnik, hogy turisták tízezrei indulnának meg ajvékolva Észak-Macedónia irányába. Értem én, hogy nincs tengere, egyesek szerint még önálló nyelve sem, de aki már látott az életében legalább egy fotót az Ohridi-tóról, vagy kóstolt már legalább egy vranec nevű bort, annak nem kell magyarázni, hogy miért éri meg ide utazni.
Az Országos Horvát Önkormányzat idén harmadik alkalommal szervezte meg a négy napos „Fiatal Horvátok Zarándoklatát” Međugorje-ba, amihez Annával mi is csatlakoztunk. A lelki feltöltődésre kiválóan alkalmas szakrális programok mellett többek között Mostar és Szarajevó megtekintése is be volt tervezve.
Amikor 2007-ben elkezdtünk foglalkozni a gondolattal, hogy elindítsunk egy saját bormagazint, már jó ideje írtam borról, hol más lapokba, hol a saját blogomra, aminek talán már nyoma sincs az interneten. Lelkesek voltunk, naív elképzelésekkel és valójában még nagyon keveset tudtunk erről a világról. Ma, közel két évtizeddel később annyival többet tudok, hogy mit nem tudok még. A naivitás nagy része megmaradt, csak a lelkesedés, az valahogy elmorzsolódott. És ehhez bizony lelkesedés kell, belső motiváció és határozottság. A Pécsi Borozót én most kicsit magára hagyom, de viszik tovább mások, aki eddig olvasta, eztán se féljen, naponta jön az olvasnivaló.
A Fachhochschule Burgenland minden évben rendez egy nemzetközi geopolitikai konferenciát, melyen egy esti borkóstoló is történik – így volt ez idén is, az Internationales Weinmarketing MA végzős csoportunk pedig azt a feladatot kapta, hogy olyan borkínálattal rukkoljon elő, amely a konferencia idei témájának, a fenntarthatóságnak és klímakrízisnek (is) megfelel. Teszlák Péternek köszönhetően én is villanthattam valamit!
Már javában tart a GROW du Monde, az olaszrizlingek nemzetközi versenye, de én mégis a pénteki Aftert várom igazán. Kíváncsi vagyok, hogy milyen lesz, és bízom benne, hogy sokan csatlakoznak hozzám Balatonfüreden. De az elmúlt hetekben egyébként is sokszor jutott eszembe a GROW és az olaszrizling, egy Figula borral még készültem is az eseményre.
A magyar borleíró szaknyelv története és változásai, különös tekintettel a rendszerváltozás óta eltelt 30 évre.
Az Etyeki Kúria ismét megrendezi ChardonnÉJ programját, vendégborászatok részvételével, középpontban a chardonnay szőlőfajtával.
A Winelovers Summer OPENING Party idén is egy exkluzív helyszínen kerül megrendezésre: az InterContinental Budapest teraszán valódi kikapcsolódás várja a vendégeket.
A Magyar Francia Kereskedelmi és Iparkamara szeretettel várja a borszakma képviselőit a 2024-es Tastin’France kóstolóra.
A megújult Petrányi Pince és Borterasz lesz hamarosan a Balaton legeredetibb helye? Mede Ádám Executive chef nem titkolt célja ez, aki Ruga Endre Head cheffel vette szárnyai alá a csopaki éttermet. Koncepcióváltás, minőségi nagymama konyhája életérzés, brutális panoráma. 2024. május 23-án az újranyitás alkalmából rendezett sajtóseseményen hivatalosan bemutatkozik a Petrányi Pince és Borterasz 2.0.
Minden korábbi várakozást meghaladva, 7 ország 349 bora érkezett be a GROW du Monde versenyre, amelyet harmadik alkalommal rendeztek meg, az idei évben Magyarország lehetett a házigazda. A Balaton Borrégió szervezésében minden balatoni borvidék bemutatkozhatott a 10 országból érkező zsűritagoknak, akik között több Master of Wine és Master Sommelier is volt. A Balatonfüreden megrendezett díjátadó ünnepségen május 31-én 5 trófeát adtak át a kategóriagyőzteseknek, ezen felül 17 platina, 82 arany-, 92 ezüst- és 82 bronzérem is gazdára talált.
A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása és a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend 2024. június 15-én 15 és 21 óra között rendezi meg a Kéknyelű Virágzás Ünnepét.
A londoni International Wine Challenge nemcsak egy verseny a sok közül: a világ legalaposabban és legszigorúbban bírált borversenye, legalábbis a csatolt marketingszövegben ezt állítják magukról. A nemzetközi szaktekintélyek több körös bírálati folyamatban ítélik oda az elismeréseket, érmeket és a fődíjakat a nevező sokezer borból a legjobbaknak.