Kérem Várjon!
Cikkek
Az én Szicíliám 1. rész

Szicíliában még februárban is kellemes az idő, a hónap elején 16 fok volt napközben, igaz esténként időnként jól esett a kabát. A sziget fővárosa igazi nagyágyú, olyan látnivalókkal, amire egész életünkben emlékezni fogunk!

Ercsey Dániel
2024. február 19. 06:45:18
Cikkek
GROW du Monde 2024

Mi magyarok úgy tartjuk, nincs emblematikusabb helyszín az olaszrizlingnek, mint a Balaton - noha az egész országban, minden borvidékünkön terem. Épp ezért nem meglepő, hogy a teljes régió, azaz hat balatoni borvidék ad otthont májusban az olaszrizling szőlőfajta nem hivatalos világbajnokságát. A GROW du Monde azonban nem csak egy borverseny, hanem arra is lehetőséget ad, hogy az öt napon át itt tartózkodó nemzetközi szakemberek jobban megismerjék és szívükbe zárják a balatoni borokat és tájat, valamint közelebb kerüljenek a magyar borok világához.

Kutyánszky Bori
2024. február 16. 09:27:26
Cikkek
Uwe Schiefer

Nem tanult borász. Született borász. Uwe Schiefer a 90-es évek elejének egyik osztrák sztár-sommelierje volt (bármit is jelentsen ez a szó), de aztán egy örökség átvételével kezdődött a borászi karrier. A kezdetektől a bio művelésben hisz, még az olyan évek után is, mint az idei (pontosabban, a tavalyi), amikor is 35 mázsás hektáronkénti termésátlagot sikerült elérnie.

Jakab Tamás
2024. február 12. 07:15:56
Cikkek
Egy bor: Bott Csontos 2021

A februárhoz már úgy hozzánőtt a furmint, mint a novemberhez, hogy annak száraznak kell lennie. Ezt a bort azonban nem csak februárban érdemes inni.

Jenei Balázs
2024. február 6. 07:26:37
Cikkek
Két fehér, két vörös
Nem volt semmi tematika, amikor legutóbb Csaba barátommal kóstolni ültünk le. Meglepő módon ő hozott két fehéret, mire én két vörössel válaszoltam. A dupla dupla egész izgalmas estét eredményezett.
Győrffy Zoltán
2024. február 5. 07:02:41
Cikkek

A hétvégén Gyöngyöspatán jártunk, hogy egy izgalmas ültetett kékfrankos kóstolón leszűrhessük a tanulságot a mátrai és azon belül is a gyöngyöspatai kékfrankosokról. Hogy sikerrel jártunk-e? A cikk végére talán kiderül…

Ercsey Dániel
2024. február 2. 06:55:58
Cikkek
WineOS 2024

Nem biztos, hogy ezzel ők is tisztában vannak-e vagy hogy így látják-e ők is. Én nem pécsiként, de évente összesen egy jó hónapot a városban és környékén eltöltve, bizony úgy látom, hogy a pécsiek a legszerencsésebbek Magyarországon, emiatt büszkén lobogtatom az ide szóló lakcímkártyámat és nagyon sajnálom, hogy nincs – mint Ausztriában vagy Szlovákiában – Magyarországon területi alapú rendszámtábla. Ha lenne, azonnal lecserélném pécsire a csehet.

Bukovics Martin
2024. február 1. 07:34:45
Cikkek
Dél-Balatoni sétáló kóstoló 2.
A borokról összefoglalóan annyi mindenképp írható, hogy egyrészt, az olaszrizlingek szépen alakulnak, a sztori megvan, a minőség megvan, ezt már „csak” még harsányabban kell(ene) a világ felé üzenni. Az olaszrizling azonban az egész Balaton körül markánsan jelen van, így, érdemes második fajtában is gondolkodni. Az est ezügyben, a mennyiség tekintetében legalább három fajtát felvonultatott, mindegyik világfajta. A chardonnay és a merlot tekintetében még Magyarországon is sokszereplős „verseny”, „helyezkedés” figyelhető meg, ezügyben a rajnai hálásabb választásnak tűnne. Kétségtelen, azért, hogy bármelyik fajta egy egyértelműen, „boglári stílusú” másodhegedűs szerepet elérjen, sokat kell még dolgozni. A különlegességek mint változatosság viszont mindenképpen meghagyandók: az gyönyörködtet, és ez itt sem volt másként.
Jakab Tamás
2024. január 31. 07:04:50
Hírek
A leánykori nevén Egri Szőlészeti és Borászati Konferencia a Líceum dísztermében várja az érdeklődőket, két napon át, számtalan programmal. A szlogen is csak ennyi: Eger, bor, találkozás!
bori
2024. február 15. 11:01:10
Hírek
A CMB avagy Concours Mondial de Bruxelles a világ egyik legjelentősebb borversenye, mely néhány éve külön szekciókban bírálja a bortípusokat. A legnagyobb ezek közül természetesen a "CMB Red+White", mely a csendes száraz vagy félszáraz fehér és vörös borok versenye (ill. rozékkal is lehet nevezni). A Magyarországról és Szlovákiából benevezett borokat közös szállítással, ingyenesen juttatják el Brüsszelen keresztül az idei helyszínre, Mexikóba.
bori
2024. február 13. 07:29:42
Hírek

Egységes borvidéki arculat kialakítására várja a Rizling Generáció grafikusok, képzőművészek pályaműveit a Balatonfüred-Csopaki Borvidéken.

bori
2024. február 7. 07:59:12
Hírek
Pach Gábor lett az új elnöke az idén 10 éves Balatoni Körnek, a tó körüli egyesület a tisztújító közgyűlésen 9 új taggal is bővült.
bori
2024. január 28. 16:10:24
Hírek

Jótékony célra megy a gyűjtés! Február 3-án első alkalommal rendezik meg a Jótékonysági borárverést és farsangi bált a néhány éve lenyűgözően felújított Andrássy Kúria Hotelben, az ételekért a Michelin-ajánlott Bobajka felel, a talpalávalót a Budapest Bár ikonikus zenésze húzza. Az árverési tételek között olyan bortörténeti ritkaságok is helyet kaptak, mint például egy 1975-ös tokaji hatputtonyos aszú.

bori
2024. január 24. 09:08:30
Hírek
Vince-napi ünnepséget rendeztek a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Pázmány Péter utcai központi telephelyén január 22-én. A hagyományos szőlészeti ünnepen sokan vettek kezükbe metszőollót, hogy Vince-vessző vágásával derítsék ki, milyen is lesz az idei termés.
bori
2024. január 23. 08:06:08
Hírek

Robotika és mesterséges intelligencia, alkoholmentesített és csökkentett alkoholtartalmú borok, 21. századi borélményközpont, kóstolós masterclassok, interaktív viták; a március 1-re szervezett Borkonferencia igazi hazai és nemzetközi nagyágyúkkal készül a több eseményre is elegendő témákhoz!

bori
2024. január 10. 07:00:44
Hírek

A Magyar Borszakírók Köre 2023-ban nyolcadik alkalommal mérlegelte a magyar termelők által készített száraz és félszáraz fehér- és vörösborok széles választékát, és alkotta meg a legjobbnak ítélt fehér- és vörösborok „Super 12” listáját.  A merítésben a tagok által 2023-ban kóstolt és magas minőségűnek tartott borok szerepeltek. 

bori
2024. január 4. 16:26:31
Hírek

Az Adventi Borszalon 2023 rendezvényen debütált a jövő egyik kulcsa: az Augmented Reality (AR). A szervezők óriásit dobtak az eseményen, AR látványelemekkel gazdagítva a borünnep hangulatát. Magyarországon először láthattunk olyan boros rendezvényen AR látványshowt, amelyet nemcsak a fiatalok, hanem az idősebb generáció is lelkesen fogadott. Az AR a jövő irányába mutat, és az esemény óta már belekarcolt a magyar borvilágba.

bori
2024. január 4. 07:21:41
Hírek
A vranec/vranac szőlőfajta első nemzetközi borversenyéről, a Vranec Selection by CMB-ről.
bori
2023. december 14. 07:04:53