Különleges bor készült az egri Tóth Ferenc Pincészetben. A 2023-as évjáratú Kadarka Superior nagy formátumú, tartalmas, mégis könnyen iható, elegáns tétel, és vonzza a pozitív gondolatokat!
Villámlátogatáson voltam a szerémségi Karlócán, hogy segítsek kiválasztani az idei Fruska Gora TOP50-et, és ha már így alakult, a borbírálat után elkísértem jóbarátomat, a Vino&Fino főszerkesztőjét, Igor Lukovicot egy gyors kóstolóra a közeli Bjelica borászatba.
A Pécsi Borozóban váratlanul fellángolt, érzelmektől sem mentes szakmai vita okán gyors körkérdést intéztem néhány helyi borász ismerősömhöz, a Weinviertel középső tájától Burgenlandon át Steiermarkig, hogy mi a helyzet odaát. Nos, a válaszok egyszerre voltak megnyugtatóak, nyugtalanítóak és kétségbeejtőek.
A nemesnádudvari pincesoron - az egyiken a sok közül - idős bácsik ultiznak. Lócákon ülik körül az asztalnak kinevezett hordót, paroláznak, amikor odalépünk. A szomszédban takarosan felújított présház, már a kapu is hívogató, hát még, ha belépünk!
Simon Zoltán a Zalai borvidék borászati küldöttje a HNT-ben, egyébként Bussayék kvázi szőlőszomszéda, egy kis családi pincét működtet Csörnyeföldön. Sokáig ő volt a település polgármestere, jó rálátása van a szomszédos országok helyzetére, a szlovén és horvát járványkezelésre, az aranyszínű sárgaság ottani elterjedésére. A csörnyeföldi helyzet mellett szlovén állapotokról is kérdeztük.
Ide még beugrunk, ők csinálják Apukám kedvenc sillerét, mondja Szabolcs, miközben balra kanyarodunk Engelhardték felé, az egyik pincesorra. Hátratolat egy présház elé, hogy más is elférjen, aztán már ki is pattan az autóból és benyit a következő faajtón.
Mi történik, amikor Tokaj legendás édes borai találkoznak az autentikus szecsuáni konyha tüzes ízeivel? Igazi varázslat!
Eleganciával fűszerezve, egy kis sikkel meghintve, fenségesen tálalva. Több, mint 30 év tapasztalat, minden évben több tízezer látogató, a legkiválóbb hazai borászatok és prémium fogások a lehető legimpozánsabb környezetben. Ez a Budapest Borfesztivál, szeptember 11-14. között!
Új köntösbe bújva, de továbbra is a legjobb borokkal, legfinomabb ételekkel és legszínesebb programkavalkáddal várják a mádiakat és a Mádra érkező látogatókat, szeptember 5-7 között. Három központi helyszínen, sok nyitott pince és udvar csatlakozásával élheted át a borvidék és Mád adta élményt!