Kérem Várjon!
Cikkek
A spanyol verzió

Ami nekünk a lángos vagy a véres hurka, az a spanyoloknál a churros forró csokival. A legjobb gyógyír másnaposság ellen, a legjobb energiabomba egy átbulizott éjszaka közepén/végén. Külön forró csokit nem is találtam, csak olyat, ami kifejezetten a churroshoz készül. Nem isszák magában.

Harka Éva
2021. március 2. 07:38:36
Cikkek
Egy polcpakolás következtetései

A múlt hét némi bútorcserével járt, a nagyobbik gyermek határozottabb tinédzserré válása okán. No meg azzal is, hogy utána jelentősebb takarítás következett, aminek áldozatául esett a minap, na jó nemrég, azaz hónapokkal ezelőtt elromlott borhűtőm is. Helyére beköltöztettem egy borospolcot a pincéből, a borok előkerültek az itt-ott felbukkanó kartondobozokból, faládákból. És előkerültek borok címke nélkül is.

Győrffy Zoltán
2021. március 1. 11:16:04
Cikkek
Egy bor: Nyolcas és Fia Borház Mámor 2016 (pinot noir)

Lehet, hogy a világ szerencsésebb fertályán a szem sem rebben egy ilyen árkategóriájú bor láttán, de mi azért jellemzően összehúzzuk a szemöldökünket egy ötszámjegyű összeg felbukkanásakor. Ha pedig megengedhetjük magunknak, hogy valamilyen különleges alkalomra beszerezzünk egy-egy efféle palackot, akkor joggal várjuk el, hogy felemelő, katartikus élményt nyújtson.

Bertalan György
2021. február 26. 06:53:19
Cikkek
Három születésnapi bor és egy kis filozófia mögötte.

Nem is olyan rég elképesztő kékfrankos vaktesztet tartottunk Pécsen, ezt követően ott ragadtam és ha már így történt, megünnepeltük Győrffy Zoli főszerkesztőm/barátom születésnapját, mi mással, mint néhány izgalmas borral.

Ercsey Dániel
2021. február 24. 06:47:14
Cikkek
A forró csokit is csokikkal

400 évre tekinthet vissza a csokoládégyártás Belgiumban, ma Európa egyik legnagyobb exportőre e tekintetben. Azt gondolom, ez összefügghet azzal, hogy a Barry Callebaut csoport egyik főhadiszállása. Ez az a cégmonstrum, melynek csokipasztilláit kis túlzással a fél világ használja csokikészítéshez. 2010-től az egy belgára vetített éves csokoládéfogyasztás az 5,5 kilóról a felére esett vissza. Talán a klímaváltozás miatt esznek csoki helyett inkább fagylaltot és jégkrémet? Vagy kevesebb a klassz manufaktúra és túl erős a Callebaut? Ki tudja? Viszont ha nemzeti karakterisztikaként vesszük ezt a jelzőt, akkor forró csoki-fronton ez egyet jelenthet: nagyon sok és sokféle csokit.

Harka Éva
2021. február 23. 07:51:28
Cikkek
Konzekvens minőség délen
Szemesék borait sokan ismerik, a birtokot ellenben talán kevesebben. Nem álltak be a sorba, legalábbis ami a wellness szállodát és az éttermet illeti, más értelemben viszont a kezdetektől ott vannak az élvonalban. A borokkal mindenképp!
Ercsey Dániel
2021. február 19. 06:16:57
Cikkek
Egy bor: Casa Isărescu, Negru de Drăgășani 2019
Az előző hétvégén volt 9 éves a #winelover nemzetközi csoportosulás, amit szombaton a román kollégákkal ünnepeltünk meg, vasárnap pedig az egész nemzetközi brancs együtt zoom-olt. A román barátok ráadásul bort is küldtek Budapestre!
Ercsey Dániel
2021. február 17. 06:48:53
Cikkek
Francia, forró, csoki

Amikor a legendás francia forró csoki legszuperebb és legautentikusabb receptje után nyomoztam, tudtam, hogy David Lebovitz lesz az, akinél megtalálom. Évekkel ezelőtt egy olyan narancslekvár-receptet kerestem, amibe nem kell belehalni készítés közben - és ekkor akadtam rá erre a pasira. Eddig egy lenyűgöző könyve jelent meg magyarul (A tökéletes fagylalt - Csipet Kiadó), de tudom, hogy van egy olyan könyve, ami kifejezetten a francia italokról szól (Drinking French).

 

Harka Éva
2021. február 16. 07:12:06
Hírek
Európa rendkívül gazdag és változatos kulináris történelemmel és örökséggel rendelkezik. Egyedülálló földrajzi sokszínűség: a finn Lappföld dombjaitól kezdve a Murcia mellett elterülő sivatag homokján és az alpesi hegyvidéken keresztül az Ír-tengerig sok minden megtalálható terülterületén. A termőföld sokfélesége nagyon változatos kulináris kultúrát eredményez. Nem csupán azért utaznak a világ minden részéről Európába, hogy megcsodálják a művészeti és kulturális kincseket, hanem azért is, hogy megkóstolják a helyi konyha specialitásait. A boldogság a konyhában lakozik – Főzz! Süss! Fotózz! Nyerj!
bori
2021. március 3. 07:49:15
Hírek
A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület borosgazda képzést hirdet. A képzés semmilyen hivatalos akkreditációval nem rendelkezik, képesítést nem ad, célja a szőlőtermesztéssel és borkészítéssel már foglalkozó vagy azt tervező jelentkezők részére egy gyakorlatorientált tudásátadás biztosítása kis birtokot üzemeltető gyakorló szereplők segítségével.
bori
2021. március 1. 06:30:23
Hírek
A szerkesztőség ügyeletes vlogja, a Lecsengés, vagyis Gyökösi Attila és Ercsey Dani boriskolát indítanak a YouTube-on. A terveik szerint szőlőfajtákról illetve borvidékekről készítenek videókat, ezzel segítve a borról informálódni akaró fiatalokat. Az első rész a furmintról szól
bori
2021. február 25. 06:32:37
Hírek
Utoljára 2018-ban járhattunk a bécsi Hofburgban, borospoharat szorongatva. A kétévente megrendezésre kerülő legnagyobb közép-európai borfesztivál, a VieVinum tavaly a Covid miatt elmaradt, de úgy tűnik, hogy idén sem sikerül megrendezni.
bori
2021. február 22. 07:02:08
Hírek
Online mesterkurzust tartott néhány napja a furmintról Caroline Gilby MW. Az eseményt a londoni Furmint Február keretein belül Toronyi Zsuzsa szervezte.
bori
2021. február 18. 05:54:21
Hírek
Borvloggerek ha fuzionálnak, pontosabban inkább kooprodukcióban ha dolgoznak, ami mi más is lehetne, mint a borkóstolás?
bori
2021. február 11. 14:27:05
Hírek
A folyamatosan változó Covid helyzet miatt a világ egyik legnagyobb borversenyének szervezői az idei helyszínnel közösen úgy döntöttek, hogy a Concours Mondial de Bruxelles-t idén a kínai Yinchuan helyett Luxemburgban rendezik meg.
bori
2021. január 25. 15:51:48
Hírek

A Szakmaközi Bormarketing Bizottság a Magyarországon előállított és forgalomba hozni kívánt borászati termékek után fizetendő szakmaközi bormarketing járulékról szóló piacszervezési intézkedés határozata alapján jött létre. Így minden borászat, amely Magyarországon borászati terméket hoz forgalomba, köteles a forgalomba hozatalt megelőzően a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa részére szakmaközi bormarketing járulékot fizetni, melynek mértéke a 2021-es naptári évre mindhárom borkategóriában (OEM, OFJ, FN) literenként 1 forint.

gyz
2021. január 22. 13:58:57
Hírek

A Pinot Grigio delle Venezie DOC 2020-as beszámolója szerint legalábbis biztosan számíthatunk rá, ami jó hír a ropogós és friss északolasz fehérbor kedvelőinek. Már csak az hiányzik, hogy el is utazhassunk Olaszországba!

bori
2021. január 20. 13:02:52
Hírek
Március óta az elsődleges kommunikáció az online térbe került át. A vásárlók a szupermarketeken kívül nem az éttermekben, nem a borbárokban, hanem az interneten találkoznak először egy borral. Külföldiek esetében ez sokszorosan igaz: nem utaznak hozzánk, nem keresik fel a pincészeteket. A honlapok szerepe felértékelődött. Akinek nincs működő honlapja, az láthatatlan. És a magyar borászatok honlapjai piacképesek? Nem minden esetben. A Hungarianwines.eu éppen ezért most meghirdette az első Interwine Díjat, egy versenyt, ahol kivételesen nem borok, hanem honlapok versenyeznek
bori
2021. január 8. 07:30:30