Kérem Várjon!
Cikkek
CF: Villány & Burgenland (4. rész)

Az alábbiakban öt-öt villányi és burgenlandi tétel kóstolási jegyzete és összefoglaló tapasztalatai következnek, abból a célból, hogy egyrészt testközelből lássuk és érezhessük a hasonlóságokat és különbségeket, remélhetőleg ezzel megerősítve a piacon lévő tételek kóstolási bírálataiból készítette aromavizsgálati elemzéseket.

Jakab Tamás
2020. július 14. 15:38:37
Cikkek
CF: Villány & Burgenland (3. rész)

A földrajzi és a történeti/emberi áttekintésből az az alapvető következtetés adódik, hogy mindkét terület kiválóan alkalmas a vörösborok készítésére, ezt a termelők nagyon pontosan tudják, és ez irányban fejlesztik tovább birtokaikat, szőlőiket. Míg Burgenlandban továbbra is meghatározó a kékfrankos, addig Villány, bár szintén hosszú korszaka volt, amikor ez a szőlőfajta volt a meghatározó, inkább a bordói fajtákra tett, azon belül is egyre kiemeltebben a cabernet franc-ra.

Jakab Tamás
2020. július 12. 12:17:01
Cikkek
CF: Villány & Burgenland (2. rész)

A természetföldrajzon kívül a terroir alakításában legalább ugyanakkora szerepe van az embernek, ha nem még nagyobb. Ebben a dolgozatban azt tekintjük át, hogyan alakult a két borvidék történelme, hogyan kerültek a francia fajták a fókuszba, azon belül pedig hogyan került szóba a cabernet franc.

Jakab Tamás
2020. július 11. 07:19:54
Cikkek
CF: Villány & Burgenland (1. rész)
Burgenlandi cabernet franc-okat felfedezve és abból kiindulva, hogy erről a híres és történelmi bortermő tájról (Ruszti Aszú, azaz Ruster Ausbruch, Welschriesling Trockenbeerenauslese, vörösek sokfélesége, kiemelten a Blaufränkisch-sel, Zweigelttel, stb.) adódott egy gondolat; mi lenne, ha megnéznénk egy olyan terület franc-jait, ahol finoman szólva sem ez a fő sodorvonal, ugyanakkor szép számmal foglalkoznak vele a nagyobb termelők. 
Jakab Tamás
2020. július 10. 22:07:47
Cikkek
Keller Pincészet, Villány

Igazi téli idő van. Már egy hete csak köd és zúzmara, fehérbe öltözött fák, didergő emberek. Van némi bája ennek is, de már nagyon várjuk a tavaszt. Nincs ez másképp hazánk mediterrániumában, Villányban sem. A tejfehérbe burkolózó elkerülőúton alig látszik úticélom, a Keller Pincészet épülete. Cikkünk a Pécsi Borozó 2020/1, tavaszi számában jelent meg.

Szünder Dezső
2020. július 9. 10:49:30
Cikkek
Herczeg Ágnes, borszakértő
A TV-ben bort ajánl, a Lidlben az általa választott borokat vásároljuk, a könyvesboltban az ő bor-étel párosításról szóló könyvét vesszük meg, az egyetemen nála tanul a lányunk, egy rendezvényen ő tartott kóstolót az apánknak, de közben megpróbál nő és anyuka is maradni egyszerre. Elegáns és céltudatos, igazi nagyvárosi személyiség, mégis egy kis borsodi falura a legbüszkébb, ahonnan származik. A borszakértő és ami mögötte van. Interjúnk a Pécsi Borozó 2020 tavaszi számában jelent meg.
Ercsey Dániel
2020. június 30. 12:47:41
Cikkek
Ifj. Márkvárt János, Szekszárd

Igazi színfoltja a Szekszárdi borvidéknek mind könnyedre hangolt, gyümölcsös boraival, mind pedig egyedi stílusával, humorával és a már fogalomnak számító kék zsigulijával. Az online és nyomtatott sajtóban azonban nem lehet róla olvasni, ifj. Márkvárt János ugyanis nemigen ad interjúkat. Vele a szőlőben lehet találkozni, jobb esetben a borain keresztül megismerni. Épp ezért a gyűszűvölgyi pincében beszélgettünk, s miközben sorra váltották egymást a különféle évjáratok és fajták, palackos és tartályos tételek a poharunkban, szépen körvonalazódott előttünk egy életút, egy ars poetica és persze szinte a teljes szortiment. (Cikkünk a Pécsi Borozó 2020 tavaszi számában jelent meg.)

Szabó Berni
2020. június 26. 09:18:24
Cikkek
Falussy Péter, zöldségtermelő

Mi visz arra egy kommunikációs céget vezető szakembert Szombathelyen, hogy kistermelővé váljon, főleg a koronavírus idején? Péter története nem egyedüli a gasztronómia világában. Többen lesznek pályaelhagyók – vagy fél-pályaelhagyók, mint Péter -, és belevágnak valamibe, ami nyugtatóbb, természet közelibb, önazonosabb. Ennyire telítődtünk volna a globalizációval? Falussy Péterrel, a június 7-én elstartolt ’Falussy zöldségtermelő’ mikrovállalkozás életre hívójával beszélgettünk.

Riedl Annamária
2020. június 12. 07:45:45
Hírek
Elindult a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) „JÓ BOR” edukációs kampánya, amely a fiatal felnőttek borfogyasztási szokásait kívánja minőségi mederbe terelni.
bori
2020. július 16. 08:25:37
Hírek
A 2020. június 26-án este, a díj „szülőhazájában”, Etyeken megtartott Borászok Borásza Díjátadót dr. Nagy István agrárminiszter nyitotta meg. A rendezvény keretein belül Áts Károlyt választották a tizennegyedik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat. 
bori
2020. július 8. 08:39:51
Hírek

Egy éves születésnapját ünnepelte a napokban a fogyatékos embereket foglalkoztató Hegyvidéki Ízlelő családbarát étterem. Az Ízlelő 2007-ben nyitott meg Szekszárdon, az akkor már éppen tíz éve működő Kék Madár Alapítvány első társadalmi vállalkozásaként. Alapszemléletük, hogy a vendég nem érezheti a „másságot” sem az étel, sem a kiszolgálás minősége terén. Ezt a folyamatos képzés és tréning mellett, úgy tudják biztosítani, hogy a vezetők szakmájuk legkiválóbb képviselői, tapasztalt séfek és mentorok segítik a munkát. Néhány hete Náday Egon séf csatlakozott a csapathoz és vállalta el a konyha irányítását. Egon korábban olyan nívós helyek konyhájában dolgozott, mint los angelesi Bel Air Hotel vagy Opus Santa Monica (Le Bernardin) fine dining étterme.

riedl
2020. július 6. 11:08
Hírek

A Wine Spectator bormagazin 1976 óta kerül kiadásra New York-ban, évtizedek óta a legfajsúlyosabb véleményformálók közé tartozik a borszakmában. 1981 óta kiadott globális listájuk a világ leginkább ajánlott boréttermeit veszi sorba. A bekerüléshez komoly borkínálat szükséges. A budapesti Madách térnél található Fiaker Bisztró&Borbár széles választékkal, évjárat mélységekkel, a korabeli Osztrák-Magyar Monarchia mai országainak boraival lett méltó a nemzetközi ajánlásra. Az elismerés azt bizonyítja, hogy regionális kínálattal is lehet olyan szakmai színvonalat képviselni, amely világviszonylatban is megállja a helyét.

bori
2020. július 5. 10:59:25
Hírek
A Hungarianwines.eu nagy lendülettel indítja a nyarat: harmadik alkalommal hirdetik meg nagy sikerű Hungarian WebWineWriting versenyt. Az angol nyelvű kategóriákkal a világ bloggerei és borszakírói figyelmét szeretnénk a magyar borokra irányítani, a magyar nyelvű kategóriákkal pedig a hazai fiatal tehetségeknek nyújtunk lehetőséget. A zsűriben olyan szaktekintélyeket üdvözölhetünk, mint Tamlyn Currin, a JancisRobinson.com szerzője, Felicity Carter, a Meininger Wine Business főszerkesztője vagy Richard Siddle, a brit The Buyer kiadvány alapító-főszerkesztője.
 
bori
2020. június 27. 09:42:50
Hírek
A Pécsi Borozó szeptemberben megjelenő őszi számában is lesz Mustra, a magyar borpiac újdonságait tervezzük ezúttal is bemutatni. Az őszi, azaz az ötvenedik szám megjelenéséhez kérjük a borászatok, éttermek, szálláshelyek és más barátaink, interúalanyaink, témáink partnerségét: ha elég magazint vásároltok, meg tudunk jelenni ismét nyomtatásban!
PB
2020. június 22. 15:00:04
Hírek

A Szövetség a Bükki Borvidékért Egyesület megalakulásának közelgő 2. születésnapja alkalmából sajtónappal egybekötött sétáló-kóstolót tartott Miskolcon, az Avas oldalában nemrég átadott Avasi Présházban. Az eseményen – melynek eredeti időpontja április végén lett volna – számos nagyobb jelentőségű bejelentés is történt: például bemutatták a Bükkborokat.

bori
2020. június 17. 07:39:52
Hírek
Pénteken megnyílnak a déli határaink, ezentúl már Horvátországba is lehet a karantén fenyegetettsége nélkül utazni, úgyhogy rögtön indulunk is. Mert például az Eszék-Baranya megyei borvidékeken egy teljes hónapon át zajlanak a nyitott pince napon, minden hétvégén más-más borvidéken, még szerencse, hogy épp négy van a megyében. Mi persze (horvát) Baranyában kezdünk, hol máshol!
bori
2020. június 10. 21:38:54
Hirdetés
Hirdetés
Programajánló
2020. Március
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés