Nincsenek egységes pontozási rendszerek, nincsenek azonos értékű pontok. Ez a borok pontozásnak egyik gondja. Sok van még persze. Mi sem oldjuk meg, de 2015-ben próbáltunk összehozni egy 100 pontos (de 20 és 10 pontban is konvertálható) saját rendszert.,amit 2016 óta egyszerűsítve használunk a nyomtatott kiadásban.
Ahogy mi pontozunk 2016 óta:
98-100
CHAMPION: kivételes, tökéletes bor.
92-97
PLATINA (KORÁBBAN NAGY ARANY): egyedi, elegáns, nagy bor.
86-91
ARANY: komplex, karakteres, nagyon jó bor.
80-85
EZÜST: átlagon felüli, tartalmas, jó bor.
74-79
BRONZ: korrekt, különösebb erények és hibák nélkül.
2015 augusztusában dolgoztuk ki az alábbi, konvertálható pontozást:
74 pont alatt (1/10 pont vagy 1-6/20 pont): rossz, ha nem muszáj, inkább nem is írunk róla, mehet a lefolyóba.
74-76 pont (2/10 pont vagy 7/20 pont): nem jó, alig elfogadható, erős hibákkal, nem nagyon érdemes kipróbálni, a borász gyenge pillanata.
77-79 pont (3/10 pont vagy 8/20 pont): iható, egyszerű, erények és hibák nélkül, nem égő megkínálni vele a szomszédot.
80-82 pont (4/10 pont vagy 9/20 pont): korrekt, rendben van, eliszogatjuk, jó együtt, elfogadható középszer.
83-85 pont (5/10 pont vagy 10/20 pont): jó, tehetséges, még mindig különösebb izgalom nélkül, de kedveljük azért nagyon, mert kihozza magából, amire képes.
86-88 pont (6/10 pont vagy 11-12/20 pont): nagyon jó, barátainknak ajándékozzuk csak, tipikus, összetett, fejlődőképes, kóstolási listára azonnal felvenni.
89-91 pont (7/10 pont vagy 13-14/20 pont): szép, lokális hérosz, klasszis a maga módján, kiváló, komplex, egyéniség, beszerzése erősen ajánlott.
92-94 pont (8/10 pont vagy 15-16/20 pont): nagyon szép, nagyon egyedi, igazi nemzetközi klasszis, csak pirosbetűs ünnepeken ülünk körébe és tisztelettel kortyoljuk el.
95-97 pont (9/10 pont vagy 17-18/20 pont): kötelező remekmű, kitűnő, karakteres, klasszikus, elegáns, nagy bor, őt szeretnénk látni minden palackban, a képét a tárcánkban őrizgetjük, a címkéjét bekeretezzük.
98-100 pont (10/10 pont vagy 19-20/20 pont): tökéletes, bajnok, briliáns, ilyen nincs és mégis van – persze halálunkig abban bízunk, hogy egyszer majd mi készítjük el az elsőt!
Korábban így pontoztunk, csillagokkal, pontokkal és leírásokkal:
******* azaz 100 pont / tökéletes bor
****** azaz 95–99 pont / kiemelkedő, briliáns bor
***** azaz 90–94 pont / egyedi, elegáns, nagy bor
**** azaz 85–89 pont / komplex, karakteres, nagyon jó bor
*** azaz 80–84 pont / tehetséges, tartalmas, jó bor
** azaz 75-79 pont / korrekt, különösebb erények és hibák nélkül
* azaz 50–74 pont / nem elfogadható, gyenge bor
Amikor a csillagok mögé plusz jelet teszünk, akkor a bor a kategória felső határán van, de bízunk benne, hogy alkalmas fejlődni, olykor nagyobb élményt adni.
Belső tér: 10 PONT
Kiszolgálás: 10 PONT
Ételek: 10 PONT
Borlap: 10 PONT
Ár-érték arány: 10 PONT
46-50 pont Rajongunk.
41-45 pont Szerettük.
36-40 pont Máskor is.
31-35 pont Belefér.
26-30 pont Neccesen fér bele.
25 pont alatt Nem ajánljuk.