A konferencia tervezett programja
IDŐPONT: 2015. OKTÓBER 21.
HELYSZÍN: PTE KPVK SZEKSZÁRD
PLENÁRIS ÜLÉS:
9:00- 9:10 Dr. Horváth Béla Dékán köszöntője
9:10 Dr. Törőcsik Mária (PTE-KTK Gazdaságtudományi Intézet egyetemi tanár) A trendkutatás elmélete és gyakorlata
9: 40 Dr. Gonda Tibor, (PTE KPVK Élelmiszergazdasági és Vidékfejlesztési Intézet mb. intézetigazgató) Borászati trendkutatás (TAMOP - 4.2.1.D-15/1 projekt) eredményeink ismertetése
10:00 Sebestyén Csilla (Sebestyén Pince, sommelier) Borfogyasztási trendek az Egyesült Királyságban
10:20 Horkay András (Földművelésügyi Minisztérium; az Országos Borszakértő Bizottság elnöke) A Nemzeti Borkiválóság Program
10:45- 11:00 Kávé szünet
11:00 Dr. Nagy Janka Teodóra (PTE KPVK dékán helyettese) A szekszárdi hegyközség jogi szabályozásának a története.
11:20 Gál Péter (Földművelésügyi Minisztérium; eredetvédelemért felelős helyettes államtitkár) A szőlészet-borászat ágazati stratégiája
11: 40 Lipcsey György (Magyar Turizmus Zrt. agrármarketing vezérigazgató helyettese) Az Agrármarketing Centrum borágazati stratégiája
12-13 Ebéd
BORTURIZMUS SZEKCIÓ
A szekció célja a trendkutatás projekt eredményeinek a részletes bemutatása mellett a borturizmus legújabb trendjeinek a feltárása, a régiós és az országos jó gyakorlat megismerése.
13:00-16:00
Dr. Pók Tamás (Egri Borászati Klaszter) Egri Borászati Klaszter Az Egri Borászati Klaszter működése, projektjei, eredményei
Pál János (Zalai Borturisztikai Klaszter elnök) Borturisztikai együttműködés a Zalai borvidéken
Szász István (Geo-Gráf KFT Pécs) Inspirációk a borról: a Winespiration borturisztikai látogató központ létrejötte
Kálsecz Marietta (Borturisztikai Szolgáltató) Somlói Bortúrák
Schmidt Ferenc (Crocus Gere Bor Hotel - Wine Spa****) A borwellness jó gyakorlata Villányban
Dr. Máté Andrea (PTE KPVK adjunktus) Pillanatképek a hazai borfogyasztás és bormarketing világából
Dr. Oroszi Viktor (PTE KPVK adjunktus) Borturisztikai jó gyakorlatok a Pannon Borrégióban
Dr. Spiegler Patrícia (PTE KPVK adjunktus) Az online marketing szerepe a borértékesítésben
SZŐLÉSZET-BORÁSZAT SZAKMAI SZEKCIÓ
A szekció célja a szőlészet és a borászati ágazat komplex tevékenységével kapcsolatos új kutatások megismerése, aktuális kérdések felvetése a bormarketingtől a mikrobiológiáig, a szőlőnemesítéstől a kézműves borokig.
13:00-16:00
Krizl Edit (Brill Pálinkaház, PTE KPVK) A szőlő másik arca, a törköly pálinka
Hárs Tibor ( Hárs Pincészet Szajk) Egy bio borászat küldetése, rezisztens fajták felhasználása a borkészítésben
Angler Kinga (PTE KPVK Ph.D hallgató) Kérdőjelek a kézműves borok kapcsán
Vas- Guld Zsuzsanna (PTE KPVK Ph.D hallgató) Polifenolok szerepe a borok kémiai és érzékszervi tulajdonságaiban
Dr. Kozma Pál (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) A szőlő fajtanemesítés perspektivikus iránya, s eredményei Pécsett
Dr. Werner János (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) Klónszelekció a szőlő biológiai alapjainak fejlesztéséért Dr. Teszlák Péter (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) A klímaváltozással összefüggésbe hozható új kihívások a szőlőtermesztésben
Dr. Csikászné Dr. Krizsics Anna (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) A szőlőültetvények tápanyag-utánpótlásának gyakorlata és távlatai Hevér László (PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet) A szüreti időpont megválasztása és hatása a bor minőségére