Kérem Várjon!
Cikkek
Toszkána 15 tételben
Kóstoló a Cornel'sben
Győrffy Zoltán
2022 January 18.

Nem vagyok Toszkána nagy ismerője, se különös rajongója. Jártam arrafelé, kóstoltam elég sok bort ott és főleg itthon, voltak kedvemre valók. És voltak olyanok is persze, amiket nem tudtam hova helyezni, ez utóbbiból talán több is a kelleténél. Azaz ebből már ki is derült, a sangiovese nincs a kedvelt fajtáim top10-es listáján. Viszont ha kedves barátaim feldobnak egy tucat toszkánt, én is betettem három palackkal és jó társaságban leültünk kóstolni.

A borok felajánlói és néhány lelkes toszkán borkedvelő a Cornel's borbár pincetermében gyűltünk össze, csütörtök délután volt, Szabó Zolival egyszerre érkeztünk sorba rendezni a borokat, miközben Zoli frissen sütött toszkán lepénykenyerét is minőségellenőriztük. 

Monte Rosola Primo Passo 2019

A Monte Rosola egy gyönyörű pincészet Volterrában, ami jelenleg egy svéd család tulajdonában áll. 25 hektár szőlővel rendelkeznek, egy lenyűgöző birtokkal és persze borokkal. A pincészet küldött nekem három palackot karácsony előtt, itt volt a kínálkozó alkalom, hogy pohárba kerüljenek.

A fehér három fajta házasítása, grechetto, manzoni és viognier. Betontartályban erjedt, a szüret után nyolc hónappal már palackozták is, de 12 hónap palackérlelést azért kiérdemelt. Tiszta, szép illat, elég gyümölcsös, almás-barackos és citrusos. Erőteljes korty, egy kis alkoholérzet felbukkan, de van tartalma és tartása is mellette. Érett gyümölcsök, őszibarack, körte, némi fűszeresség, egy leheletnyi sós érzet. Plusz egy pici cserérzet a végén. Ellennék vele a volterrai teraszon, kétségtelen. 89 pont. kb. 23 €.

Monte Rosola Mastio 2019

Sangiovese, 100%. Nemrég Ercsey Dani is kóstolta, neki más tűnt fel, nekünk a brettes-istálló jegyeknek csak halovány nyoma tűnt fel, de az is messziről. Intenzív, balzsamecetes, cseresznyés, aszalt paradicsomos, cserzett bőrös illatok, kortyban masszív, van tanninérzet, de mellette érett gyümölcs is, cseresznye, füstös szilva, ráadásul jó savakkal. 87 pont. kb. 15 €.

Tenuta Di Artimino Chianti Montalbano DOCG 2017

Péter barátom, egykori pécsiborozós kolléga, ma borkereskedelemben utazik és tőle érkezett tíz bor, két pincészet kínálatából. Meleg illat, érett gyümölcsökkel, kicsit lekváros, kortyban túlérett jegyek dominálnak, egyszerre a háttérből előtörő zöldséges jegyekkel. Egyszerű szerkezet, szemcsés tannin, szárító korty. 82 pont. kb. 10 €.

Artimino 1596 Ser Biagio Barco Deale Di Carmignano 2017

Sangiovese, merlot, cabernet sauvignon. Bőr, balzsamecet, főtt paradicsom. Masszív korty. Fanyar, szárító, húsos, borsos. Valami zavar van az űrben. 80 pont. kb. 12 €.

Monte Rosola Corpo Notte 2017

Sangiovese, cabernet sauvignon. Szép illat, feketeribizli, áfonya, ibolya, bors. Tiszta, erőteljes, kortyban jó arányokkal. Bogyós gyümölcsök étcsokival és keleti fűszerekkel. Feszes, hosszútávfutó struktúra, jó savakkal. Még bőven érlelhető. Nekem az este egyik legszebb bora. 91 pont. kb. 38 €.

Artimino Centocamini 2016

Sangiovese, más helyi fajtákkal kiegészítve. Egyszerű, kicsit bőrös illat. Könnyed gyümölcsösség, lazaság, nincs nagy várakozás, kicsit talán pár ránc megjelent a homlokán, de még nem aggott el. Egyszer, szerethető ház bora. 84 pont. kb. 8 €.

Carpineto Dogajolo 2016

Illata nagyon fura. Édes, csípős, élesztős, ahogy a korty is. Nem tudok vele megbarátkozni, bár picit a levegőn tisztulni látszik. 78 pont. kb. 12 €.

Carpineto Chianti Classico DOCG 2015

Sangiovese 80%, canaiolo 20%. Az illat elsőre picit zokni, némi bpr, de sokkal több szilva és cseresznye. Virágillat. Kortyban gyümölcsös, elég laza, középen picit üres, de a gyümölcs, a simulékony tannin jóivású útra terelik. 85 pont. kb. 11 €

Artimino 1596 Poggilarca Carmignano 2015

Sangiovese, cabernet sauvignon, merlot. Illat tipikus sangiovese Szabó Zoli szerint, vagyis aszalt paradicsom, balzsamecet és bőrösség. Poros tannin, sav korrekt, érett szottyos gyümölcsök. 84 pont, kb. 16 €.

SZABÓ ZOLI KÓSTOL

Artimino Governo All’uso Toscano 2015

85% sangiovese, 15% merlot. Egyedi eljárás, a friss bort újraerjesztik, mégpedig azonos szüretből származó, csak közben aszalt, szárított szőlő hozzáadásával. Három hónapig barrique-ban érlelték. Töppedt jegyek jönnek az illatában, érett gyümölcsök, piros bogyósok és édes fűszerek, elsősorban vanília. Kortyban kedves, selymes, negrós, áfonyás, némi maradék cukorral. 87 pont, kb. 13 €.

Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG 2013

Érett vastag anyag. Viszont nagyon jó szerkezet, bársonyos tannin, érett gyümölcsök, nagyon egyben van, most élvezetes volt kóstolni. 90 pont. kb 20 €.

Frescobaldi Castelgiocondo Brunello di Montalcino 2013

Két brunellós is bekerült a sorba, más forrásból. Illat itt nem teljesen tiszta, kell neki idő. Hagyunk. Korty édes, kerek, gyümölcsös, fűszeres, jó test, jó savak, érettség és struktúra a helyén van. Lassan, de szépen nyílik, amennyi időm volt vele ismerkedni, 88 pont. 19.990 Ft.

A SZERZŐ DOLGOZIK

Torre delle Grazie Brunello di Montalcino 2013

Meglepően virágos illat. Korty egyenes, laza szerkezet, egyszerre nyers és töppedt jegyekkel. A többiek pár évvel ezelőttről szebb emlékeket idéztek fel, nálam ez most maximum 84 pont. kb. 24 €.

A HÁZIGAZDA IS DOLGOZIK

Carpineto Farnito Camponibbio 2010

Érett, vastag, szilva, szegfűszeg, medvecukor, bőr és balzsamecet. A tannin még mindig nagyon meghatározó élmény. Ahogy nyílik, mintha a bőrös vonal erősödne fel. 85 pont. kb. 15 €.

Carpineto Molin Vecchio 2010

Sangiovese 80%, cabernet sauvignon 10%, syrah 10%. Az est végére azért csak összejött (még) egy élménybor is. Érett illatok, de tiszta, szép és nagyon nyílik, egyre elragadóbb, bujább. Egyre több gyümölcs és fűszer bukkan elő. Áfonya, medvecukor, szeder, vanília, feketeribizli, szegfűszeg. Sok réteg kortyban is, minden van benne és mégis izgalmas, harmonikus tud lenni. Kiemelkedő bor. 93 pont. kb. 33 €.

Volt a végén egy olyan érzésem, hogy a borok többségét 1-3 évvel később kóstoltuk meg, mint illett volna, de az azóta eltelt idő is mutat jeleket. Nekem van egy olyan elméletem, hogy amit nem szeretünk néha Villányban, azt nem szeretjük Toszkánában sem, szerkezet, tannin, alkohol, érettség. Ha nincs harmónia, akkor hiába a gyönyörű táj, a birtokok, a mese, nem lesz kedvesebb, behízelgőbb, elegánsabb, szebb a bor. De volt pár tétel, amiért megérte ezt az estét itt tölteni. No meg a társaság miatt mindenképp.


Fotók: Németh József

Programajánló
2022. Június
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
2022. 06. 11. 15:00 - 20:00
Magtár Mecseknádasd, Mecseknádasd, Liszt Ferenc u. 73 .
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30