Kérem Várjon!
Hírek
Tokaj színei
bori
2022 July 02.

Tokaj-Hegyalja talán a legszínesebb hazai borvidékünk. A 87 kilométer hosszan a Zemplén-hegység és Bodrog-folyó között elterülő csaknem 5500 hektáros zárt borvidék nem csupán izgalmas történelmének, különleges vulkáni kúpjainak és völgyeinek, egyedülállóan változatos vulkanikus talajának köszönheti világhírét.

Tokaj kivételes mikroklímái és dűlői, tufával és bazalttal kirakott meredek teraszai mellett az itteni települések építészete és hagyományai, a közeli hegycsúcsok, a Bodrog és a Tisza kanyarulatai együtt kápráztatják el az idelátogató borkedvelőket és természetjárókat. Ráadásul talán ez a vidék rejti a legtöbb izgalmas kis- és nagy borászatot is hazánkban. Legyen az néhányszáz palackos, apró pince, festői „chateau” vagy éppen professzionális nagyvállalat, megannyi őszinte, színes egyéniség - a borvidékbe és a borkészítésbe beleszületett helyi vincellér, vagy éppen az ország, sőt nagyvilág távoli vidékéről idecsöppent borász - együtt formálják e különleges adottságú vidék arculatát.

Ettől az évtől ez a tarka paletta tovább bővül majd, hiszen szeptembertől a szőlészetről és borkészítésről tanuló egyetemisták is megérkeznek a Bodrog partjára, Sárospatakra. Az ő szakmai felkészülésükhöz, technikai tudásuk gyarapításához a vidék egyik meghatározó borászata, a Grand Tokaj birtok és Áts Károly borász is segítséget nyújt majd, annak érdekében, hogy az itt tanuló egyetemisták a gyakorlatban is megismerjék, milyen színes lehetőségek rejlenek az egykor csak édes borairól ismert vidék kivételes adottságaiban. Legyen az érlelt, gazdag édes borkülönlegesség, késői szüret, szamorodni vagy aszú, legyen citrusos, vidám és ropogós furmint, üde és fűszeres muskotály vagy virágillatú hárslevelű, az itteni borok stílusa, hangulata is egyre színesedik, gazdagodik megálmodóik sokszínűségének köszönhetően.