Kérem Várjon!
Cikkek
Szőlőkben, pincékben, Hetényben
Hetényi kalandok: a bortúra 1.
Győrffy Zoltán
2022 July 28.
Kaptam egy meghívást. A szerkesztőségbe szoktak ilyenek érkezni, mi ritkán utazunk, lévén a legtöbb programot budapesti indulással szervezik, mi meg itt élünk a déli végeken. Ez most közelről érkezett és személyes volt. Hosszúheténybe hívtak meg a helyi borosgazdák egy pincetúrára. Persze, hogy mentem.

Borról írni délutáni, esti, hajnali elfoglaltság, munkaidőben másfele tekeregnek az agysejtek. A hetényi bortúrát pont délutánra szervezték, fél ötre jelezték, hogy értem jönnek a falubusszal, pont hazaértem, Némi késés belefért, Villányból jött a busz ugyanis, hiszen Bock József és Tamás Róbert ugyanezzel a járattal tartottak a hetényi pincékbe.

A program motorja Szabó Gábor volt, aki civilben séf, a hosszúhetényi Tavasz Vendéglő tulajdonosa, nem mellesleg pedig a helyi Bortermelők és Borbarátok egyesületének elnöke. Nála volt az első megálló, a falu déli lejtőin van a háza, mellette szőlő, az asztalokon sajttálak, a padokon borászok, Keszler Péter, Schunk József, Szabó Andor (a Szabó-pincék száma itt elég magas, úgy vettem észre, de egyikre sincs panaszom...).

Keszler Péter szőlői Hosszúhetény és Pécsvárad között találhatóak, a hatos útról jól szembetűnő szőlőterület az, ráadásul maga csak keveset dolgoz fel, a döntő többségét értékesíti, így amikor az alapanyag kerül szóba, sokszor bukkan majd még fel a neve a fiatalembernek. Az ő borait (amelyeket egyébként Szabó Zoltánnal koprodukcióban készítenek el) és Szabó Gábor borait kóstoltuk az első állomáson.

Szabó Gábor Cserszegi Fűszeres 2021: Friss, fajtajelleges, virágos illat, jó savak, élénk, jó íztartású, konnyed bor. 86 pont.

Keszler Péter Furmint 2020: Érett, tartalmas, minerális, érett gyümölcsökkel, koncentrált, vastag, telt, jü savakkal. Némi hordófűszer, de jól áll neki. Izgalmas bor. 89 pont.

Keszler Péter Cirfandli 2019: Németh Márton által szelektált klónokról az utolsó szüret termése. Visszafogott illat. Birs, bodza. test krémes, némiképp cseres, korty harmonikus, koncentrált, közepes hosszal. 87 pont.

Szabó Gábor Rozé 2021: Fele kékfrankos, a többi merlot, syrah és kadarka. Pici buborékkal jön, gyümölcsös illat, elég tartalmas, krémes korty, telt, érett, piros bogyós ízjegyekkel. 85 pont.

Szabó Gábor Lányok Bora 2021: Kékoportó, kékfrankos, kadarka, syrah, a helyi Redy, amit a család hölgytagjai szüretelnek és raknak össze. Friss, gyümölcsös, könnyed korty, kis grillázs, bors, némi földesség. 86 pont.

Szabó Gábor Merlot-Cabernet Sauvignon 2018: Érett, szép gyümölcs, édes fűszerek, telt, krémes korty, behízelgő, hömpölygő, erőteljes, masszív, de egyúttal kedves is. Nagyon egyben van, és még egyben is lesz. 90 pont.

Szabó Gábor Cabernet Sauvignon 2018: Az utolsó palack. Ami azért nem annyira nehéz, hiszen Gábor mikrotételeket, azaz pár száz palackokat készít mindenből. Érett, telt, kemény, vastag, magas extrakt, magas alkohol, koncentrált, aszalt bogyósokkal, jü savakkal, buja és hosszú. 92 pont.

A következő állomás a Gruber Pince volt, ahol a falu füstöltárujáról messze hírneves hentes, Gruber József várt bennünket - a hírnevét némi stifoderrel meg is csillogtatta. És működött fehérborral is a stifi, ahogy azt a szintén velünk tartó dr. Szabó Géza meg is jegyezte, aki amellett, hogy a PTE geográfus docense, többek között a fekedi stifolder verseny zsűrijének is oszlopos tagja. És igen, még egy Szabó. 

A pince tökéletes helyen van, szőlők között, kilátással a Tenkesre, Szársomlyóra, a Papukra, mögötte a Hármashegy és a Zengő. A szőlőt vásárolja, részben Keszler Pétertől, de van Bólyból és Szajkról is alapanyag, persze a helyi mellett.

Gruber Furmint 2021: Friss, könnyed, gyümölcsös, jó ivású tétel. 86 pont.

Gruber Sauvignon Blanc 2021: Érettebb gyümölcs, jó savak, kortyban bodzaszörp, feketebirizli. 85 pont.

Gruber Királyleányka 2021: Kerek illat, tartalmas, erőteljes korty, jó test, kissé tömzsi, illatban és zamatosságban is. 84 pont.

Gruber Chardonnay 2021: Könnyed, gyümölcsös illat, alma, barack, jó savak, kerek korty, jó arányok, szép bor. 87 pont.

Gruber Rozé 2021: Egyenes, könnyes cabernet sauvignon rozé, feketebirizlis, piros bogyós, jó savakkal, korrekt gyümölcsösséggel. 84 pont.

Gruber Illatos 2021: Hatféle szőlő, főleg illatosok. Elég intenzív illat, jó savak, könnyed korty, 83 pont. 

A folytatás Szabó Andornál volt, aki Grubertől nem messze borászkodik. De erről már a holnapi folytatásban!