Sok bor jön be az országba, de mi háromszor annyit exportálunk. A saját törkölyt továbbra sem lehet otthon lefőzni, „ha a viszonyok tisztulnak, akkor lehet engedni”. 2011-ig csak a kivágást, utána a szőlőtelepítést is lehet támogatni. Az OBI marad, de folyamatban a jogosítványainak decentralizálása. Az alkalmi kiskönyv helyett meg várják a jobb ötleteket. A gazdák kérdeztek, Gráf József válaszolt. Később borlovaggá fogadták. Mecseknádasdon jártunk a Mikulásnapi Pincejáráson.
A portugiesereknél Sauska, a rozéknál Gere Attila bora kapta az első díjat. A Pécsi Borozó különítménye bort bírált a Szent Miklós Napi Borversenyen Palkonyán. Nagy tanulságot nem vonunk le, de tavasszal azért visszakóstolnánk.
Lezárult az "Év Bortermelője Magyarországon" választás. Konyári János időbeli korlát nélkül viselheti a címet. Szerintünk joggal. Gratulálunk!
A Magyar Turizmus ZRt. Dél-Dunántúli Marketing Igazgatósága és a Pécsi Borozó szerkesztősége közös receptversenyt hirdet, elsősorban gasztrobloggerek részére. A pályázat azonban nyitott, bárki részt vehet rajta, aki teljesíteni tudja az alábbi feltételeket:
Négy dél-dunántúli borvidék részvételével 2008. novemberében hirdette ki a Pannon Borvidéki Régió (rövidítve: Pannon Borrégió) létrehozását a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.
Mecseknádasdon december hatodikán, szombaton délután kettőtől rendezik meg a hagyományos Mikulás-napi pincejárást. A Trieb pincesoron ott lesz Gráf József agrárminiszter és ezer forintért 10 kóstolójeggyel ékesített kóstolópohár is kapható.
Kedves Olvasóink! December első hetében jön ki a nyomdából a Pécsi Borozó idei negyedik száma. Írunk fiatal szekszárdi borászokról, megkóstoltuk az újborokat, gazdasajtot készítettünk, mustráltunk és kabernéztünk. Bekopogtattunk Walter Gyulához, a Vylyanhoz, jártunk a Tűzkő Birtokon és a Janus Borházban. Receptet adunk barrique chardonnay-hez, de eláruljuk a konfitálás titkát is. A téli Borozó kapcsán most előfizetői akciót hirdetünk meg, hiszen a borkedvelőknek a Pécsi Borozó előfizetés és a hozzá kapcsolódó klubtagság is kedves ajándék lehet karácsonyra.
A Korhelybe búcsúzni ülünk be. Valójában csak véget ért a Napi mandula sorozat, végigettük, ami belénk fért. Emlékezünk még erre a helyre Armadillo korából, emlékeztetnek is erre a plafon üvegdíszei, de Korhelyként talán már többet voltunk itt. Itt kellemes hangulat, szinte telt ház és némileg erőltetett ételnevek várnak ránk. No meg a Déli tél menü.
Ha azt mondom, Pécs, nem biztos, hogy a föld alatti világ, az alagutak, katakombák és pincék szinte bejárhatatlan hosszúságú rendszere jut elsőre eszünkbe. Másodszorra sem. Pedig Pécs alatt sokszintű pincerendszer húzódik, amit kevés esetben hasznosítanak. Az egyik pozitív példa a Cellárium, amely immáron vagy másfél évtizede nyitott meg a Széchenyi tértől északi csücskétől pár lépés. Ezt a pár lépést most természetesen egy Déli téli tálért tesszük meg.