Kérem Várjon!
Cikkek
Nem csak prokupac
Pedig ma van a nemzetközi Prokupac Nap!
Ercsey Dániel
2021 October 14.
Néhány hete kóstolót tartottam Szentendrén, beszámolva az érdeklődőknek a szerb borászat múltjáról és jelenéről, ráadásul több kortárs szerb boron keresztül a szőlőfajtákban és stílusokban is elmélyedhettünk.

A nyitókép Ercsey Dániel fotója

Nem akarom nagyon húzni az időt, Szentendre borászati múltjáról már beszámoltunk a Pécsi Borozó hasábjain, ráadásul beszélgettünk is egy jót Hidegkuti Gergellyel, amit bejelentkezés után meg is nézhetnek az érdeklődők a jútyúbon:

Ami a lényeg, az a borok, hiszen egészen jó kis sor kerekedett, köszönhetően a borbeszerzőnek előlépett Hidegkuti Gergelynek!

Ivana Sijacki Neoplanta 2019

Kíváncsi voltam, hogy ez az alapvetően gyors fogyasztásra szánt bor hogy viselkedik két évesen, de nem kellett csalódnom. Az illatából már kicsit visszavett, bár még mindig a traminis jelleg dominál, a savak kerekedtek egy kicsit, de még mindig citrusosak, az egész bor pedig friss és üde. Még jobb is lett, mint volt! 85/100 pont

Vinum Vinarija Grašac Beli 2019

Érett, gyümölcsös illatok, citrusokkal, hársfavirággal, pomeloval. Szájban gazdag, telt, minerális, nagyon feszes szerkezettel, kiváló savakkal. Hosszú és tartós, emlékezetes korty, amelyben egyszerre nyüzsög a gyümölcsösség, a kesernye és az érettség mellé lendületet is kapunk. Pöpec olaszrizling91/100 pont

Vinarija Spasić Tamjanika 2019

Már illatában letagadhatatlanul sárgamuskotály, ráadásul egy ismerős pincészettől! Ami viszont meglepő lehet, hogy Zupa borvidéken ebből a fajtából jellemzően "nagy bort" akarnak készíteni és ez itt sem történt másként. Hordós érlelés, gyógynövényes, zöldfűszeres jegyek, feszes tanninok, kerek savak, hosszú lecsengés. A muskotály unortodox arca! 87/100 pont

Vinarija Doja Prokupac 2015

A pincészet alap prokupac bora, tavaly volt szerencsém a csúcsot is kóstolni. Ezzel együtt nagyon is korrekt bor, filigrán savakkal, kadarkás szerkezettel, talán kicsit kevesebb fűszerrel és sötétebb, értsd fekete bogyós gyümölcsökkel, és vidám hangulattal. Jó inni! 88/100 pont

Szentendrei hangulat a kóstoló előtt egy órával (fotó: Ercsey Dániel)

Vinarija Tonkovic Fantazija Kadarka 2015

Egy homoki kadarkába oltott Rioja, ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy spanyol repülő borásszal dolgoznak együtt. Fantasztikus vörösbor, feszes tanninok, piros bogyós gyümölcsök, csokoládé és málna, hosszú lecsengés, de semmi kadarka jelleg! Vörösborként amúgy legalább 90 pontos, de itt most tudtam, hogy kadarkát kóstolok, szóval csak 87/100 pont.

Vinarija Erdevik Trianon 2017

A pincészet egyik zászlósbora, amivel egyszerre adnak fricskát a francia fajták alapvető házasítási szabályainak, hiszen merlot, cabernet sauvignon és syrah alkotják a bort, és nekünk magyaroknak is. Amúgy szép tétel, feszes és hosszan érlelhető, bár a Grand Trianon tavaly jobban tetszett, amikor náluk jártam! 87/100 pont

Vinarija Kis Bermet

Bermet, vagyis ürmösbor, helyi nevén rácürmös. Nem véletlenül, hiszen ez annyira, de annyira szerb, mint a tokaji aszú magyar! Nagy test, izgalmas fűszeresség, édeskés hangulat, de szép tanninok támasztják a kortyot, ami nem laposodik el. A hosszú lecsengésben is megmaradnak a savak, egészen borszerű, unikális élmény! 86/100 pont

A cikk a Nemzetközi Prokupac Nap apropóján született meg, ami ma van (!), szóval boldog prokupacolást mindenkinek, igyatok ti is prokupacot!

A végére még maradt egy meglepetés, ami nincs is. Hidegkuti Gergely ugyanis elkészített egy ún. zsuppos bort, ami naggyá tette anno Szentendrét. Ez nem más mint egy vörös szalmabor,  vagyis aszalt szőlőből készült édesbor. Hát, mit ne mondjak, igazi élmény volt, szuper lenne, ha feltámasztva ezt az egykor volt hagyományt újra lehetne zsuppos bort kapni és kóstolni Szentendrén!