Kérem Várjon!
Hírek
Mesepályázat a tokaji aszúszemről
bori
2021 November 08.

A sárospataki Tokaj-Hegyalja Egyetem és a TokajKalauz különleges meseíró-pályázatot hirdet a szüreti időszakra. Két korosztályból várják a meséket: általános iskolás és középiskolás tanulók is pályázhatnak saját, magyar nyelvű történetekkel, egyedül a téma kötött: az aszúszem születése, melyből Himnuszunkban nektárt csepegtetnek. Teszik ezt a hegyaljai termelők immár legalább 450 éve, hiszen éppen 2021-re esik az aszúbor első ma ismert írásos említésének 450. évfordulója.

Hol volt, hol nem volt... Meséld el a saját mesédet! 

A meseíró-pályázat témája a világörökségi borvidék egyik legfőbb természeti és kulturális kincsének, az aszúszemnek a születése. Egy mese, ami elmeséli a borvidéki kultúrtáj különleges csodáját, a beaszúsodott szőlőszem kialakulását a ködös hegyaljai dűlőkben, ahol vadregényes folyók találkoznak, és ahol különleges helyi szőlőfajták és egy gomba (a botritisz) összefonódásával végül olyan mézédes gyümölcs születik, amelyből a helyi termelők „nektárt csepegtetnek" immár legalább 450 éve (1571-ben említik először az aszúszőlőbort Garai Máté örökösödési levelében). “A cél, hogy a fiatalabb korosztály közelebb kerüljön, de egy helybéli gyerek minél fiatalabban elkezdjen kötődni a tokaji régió kulturális örökségeihez, összehozva a generációkat is, hisz ebben a meseírásban a gyermek, a szülő, nagyszülő és tanár is fontos szerepet kaphat.” - mondja Ripka Gergely, a TokajKalauz szerzője. 

Pályázni lehet bármilyen stílusú magyar nyelven írt mesével, melyben a képzelőerő, a valóság és a meseszerű történetmesélés egyaránt teret kaphat. Legfontosabb az érthető, mégis szórakoztató, izgalmas végeredmény! 

Terjedelem: 500-2000 gépelt szó. (Lehet több művel is pályázni.) 

Mellékelt saját készítésű rajzokért, illusztrációkért pluszpont jár, de nem kötelező. 

Értékes fődíjak, jelentkezés, határidő 

A legjobb pályamunkák szerzői értékes díjazásban részesülnek (iPad, e-book olvasó és más különdíjak), a tárgyi és erkölcsi elismerésen túl a nyertes mesét a sajtóban és egy neves színész előadásában videóval is közzéteszik a szervezők! A pályamunkákat ide várják: ripka.gergely@unithe.hu  (‘MESEPÁLYÁZAT + az alkotás címe (+életév)’ tárggyal, pl: Kiss Hajnalka - ‘MESEPÁLYÁZAT + A tokaji csoda (9)’). 

A mellékletben egy rövid bemutatkozást (név, életkor, iskola, lakóhely stb.) is várnak. 

Nevezési határidő: 2021. december 1. 

A bírálat anonim módon történik. Eredményt még karácsony előtt hirdet a zsűri, mely az egyetem oktatóin, hallgatóin kívül nyelvi és kulturális területekről állt össze. További részletek az unithe.hu oldalon, illetve a Tokaj-Hegyalja Egyetem és a TokajGuide facebook oldalain!