Kérem Várjon!
Cikkek
Itt a ménesi trónkövetelő?
Egy bor: Crama Villa Veche cabernet sauvignon barrique 2020
Ercsey Dániel
2022 September 16.

Ha a Ménesi borvidékre gondolunk, mindenkinek Balla Géza neve ugrik be elsőre, de talán még másodikra is. Nem csak a magyaroknak, a románoknak is. Ez nem hiszem, hogy változni fog a következő húsz évben, de találtam egy bort, ami már felveheti a versenyt Géza boraival. Ha azoknak rossz napjuk van, ennek a bornak pedig jó napja.

Egyszer már kóstoltam egy borát James Steel-nek, a Qatar Airways főpilótájának, aki tündéri feleségével, a stewardess Anca Steel-el repülte keresztül-kasul a világot, de akkor még átsiklottam felette. Most azonban, talán annak köszönhetően, hogy - ha jól tudom - gyermekük született, mintha jobban koncentrálnának az apró boutique borászatukra.

A központ Világoson (románul Siria) található, a bor pedig úgy került a kezeim közé, hogy a nyáron megrendezett Erdélyi Borok Versenyén a zsűri szerint ez volt a legjobb vörösbor. Ha már így alakult és ráadásul nem én bíráltam a vöröseket, elkértem Balla Gézától a másodpalackot. (Azért tőle, mert nála volt a verseny és így, korrekt módon Géza nem is nevezett a boraiból egyet sem a megmérettetésre. Akkor talán más eredmény született volna…)

Remélem James megbocsátja Gézának, hogy ideadta a palackot és nekem is, hogy leírom a benyomásaimat! (A borvidékről szóló riportunkat itt találjátok.)

Crama Villa Veche cabernet sauvignon barrique 2020

Szinte feketébe hajló bíbor szín. Illatában bors, grafit, pici szilva és sok feketeribizli. Nagy test, sűrű szövet, kerek savak, érett és puha tanninok. Az ízképben az illatból már megismert gyümölcs-fűszer kombináció, a lecsengése szinte végtelen. Nagy bor, van még benne legalább 20 év, érdemes fektetni! 92/100 pont