Kérem Várjon!
Cikkek
A Duna borai VI.
Szerbia
Ercsey Dániel
2022 September 19.

Bor- és kultúrtörténeti sorozatunkban a Duna menti borvidékeket követjük a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig, Németországtól a Duna-deltáig, Sztrabóntól John MacGregorig, a Spätburgundertől a Gamzáig. Fotelkalandoroknak kedvcsináló, vérbeli utazóknak tuti tipp, borkedvelőknek pedig egy lehetőség, hogy minden pohárral más tájakon találjuk magunkat…

Szerbia Dunája az Alföldön és a Vajdaságon túl tulajdonképpen a Fruska Gorával kezdődik és néhány száz kilométerrel arrébb a Vaskapun áthaladva ér véget. A kettő között pedig ott van Belgrád, a nyüzsgő metropolisz a Száva-menti kávézóival és a Kalemegdannal, a Nagy Hadi-szigettel és a zimonyi Hunyadi-toronnyal, no meg persze Hunyadi János (Sibinjanin Janko, vagy Ioan de Hunedoara, ahogy tetszik) emlékezetével. De mit is ihatunk Szerbiában a Duna partján?

Pétervárad/Petrovaradin

Tipp: A szerb Szerémségben feltétlenül nézzünk be Ivana Šijačkihoz egy áldomásra, egy Aldumaš-ra, vagy méginkább mindkettőre. A borászat udvara kifut a Dunára, úgyhogy kajakkal vagy kenuval is ki lehet kötni, a közeli vízparti csárdában pedig jól készítik a süllőt, egészben sütve.

Természetesen olaszrizlinget amit itt Grasac-nak hívnak, no meg persze Smederevkát, szerémi zöldet és Bermetet, ami a Fruska Gora híres ürmösbora és amit a XIX. század bécsi dámái szürcsöltek előszeretettel. Az ország leghíresebb őshonos szőlőfajtája, a prokupac nem zöldell a Duna-völgyben, de ha a Vaskapu szoroson átjutva a szemünk elé kerül Havasalföld, forduljunk jobbra Negotin felé, ahol egykor kadarkát termesztettek, ma viszont a kolostorok szőlőültetvényein Crna Tamjanika (fekete muskotály) és cabernet sauvignon terem, utóbbi egész Kelet-Európában a legmagasabb minőségben.

A Kazán-szoros

Az emlegetett porkupac fajta egyébként a kadarka valamiféle rokona és inkább az ország középső és déli vidékein honos, mint Zupa borvidék és Aleksandrovac város környéke, ahol minden évben Prokupac fesztivált is tartanak, október végén. Ha jó prokupacot akarunk inni, keressük a városban a Budimir vagy az Ivanovic borászatokat.

Zimony/Zimun

Tipp: Borozáshoz vigyünk magunkkal egy Danilo Kiš kötetet és ha véletlenül Negotin környékén járunk, feltétlenül nézzünk be a Matalj borászatba, ahol tényleg világverő cabernet sauvignonok készülnek. Az sem baj, ha Jókaiból is felkészülünk, mert a Vaskapuban létezett valaha Ada Kaleh szigete, amiről sokan azt hiszik, hogy innen mintázta az Aranyemberben a Senki szigetét.

Címkék